Mogyoró allergia – kialakulása, tünetek és kezelése

A mogyoró allergia a súlyos allergiás rohamok egyik leggyakoribb típusa. Egyes földimogyoró-allergiában szenvedőknél már kis mennyiségű földimogyoró is súlyos reakciót okozhat, amely akár életveszélyes is lehet (anafilaxia).

A mogyoró allergia leginkább a gyerekek körében alakul ki. Amennyiben úgy gondolja, hogy Önnek vagy gyermekének akár enyhe mogyoró allergiás tünetei lehetnek, úgy minden esetben érdemes minél hamarabb felkeresnie háziorvosát a jövőbeli megelőzés érdekében.

A mogyoró allergia tünetei

Az allergiás tünetek általában perceken belül jelentkeznek, amikor valamilyen mogyoró tartalmú ételt vagy italt fogyasztott el. Ezek a tünetek lehetnek:

 • bőrreakció, mint például kiütések, bőrpír vagy duzzanat
 • viszketés vagy bizsergés a szájban, torokban vagy környékükön
 • emésztési problémák – hasmenés, puffadás, gyomorgörcs, hányinger
 • orrfolyás

Az allergia legsúlyosabb reakciója az anafilaxia, amely életveszélyes állapot. A tünetek ebben az esetben az alábbiak lehetnek:

 • légutak szűkülete
 • torok duzzanata, ami megnehezíti a nyelést
 • súlyos vérnyomásesés
 • gyors pulzus
 • szédülés vagy eszméletvesztés

 A mogyoró allergia kialakulásának lehetséges okai

A tünetek akkor jelennek meg, amikor az érintett személy immunrendszere tévesen, kártevőnek minősíti a földimogyoró fehérjéket. A tünetek a földimogyoróval történő közvetlen vagy közvetett érintkezés hatására alakulhatnak ki, nagyon rövid idő alatt.

A földimogyoróval több módon is megtörténhet az érintkezés:

Közvetlen kapcsolat

A földimogyoró-allergia leggyakoribb oka a földimogyoró vagy földimogyoró-tartalmú élelmiszerek fogyasztása. Néha a földimogyoróval való közvetlen érintkezés is allergiás reakciót válthat ki.

Keresztkontaktus

Ebben az esetben olyan ételek vagy italok fogyasztása történik, amely kiváltja az allergiás reakciókat, de nem közvetlen mogyorótartalma miatt. Ilyen lehet például, amikor olyan ételt-italt fogyasztanak az érintettek, amik mogyorófeldolgozó üzemekben készültek.

Mogyoró allergia – kialakulása, tünetek és kezelése
1. kép – Mogyoró allergia – kialakulása, tünetek és kezelése

Belégzés

Allergiás reakció léphet fel akkor is, ha belélegzi a földimogyorót tartalmazó port vagy aeroszolt olyan forrásból, mint a mogyoróliszt vagy mogyoróolaj főzőspray.

A mogyoró allergia kialakulásának kockázati tényezői

Nem egészen világos, hogy egyes embereknél miért alakulnak ki allergiás megbetegedések, azonban a jelen kutatások alapján léteznek olyan kockázati tényezők, amelyek megléte estén nagyobb eséllyel alakulnak ki allergiás reakciók. Ilyen tényezők lehetnek:

 • Életkor – a mogyoró allergia, más allergiákhoz hasonlóan leginkább gyerekkorban alakulhat ki. Ahogy öregszünk, úgy szervezetünk egyre jobban tudja tolerálni a különböző ételeket és italokat, így kerülve el a lehetséges allergiás reakciókat.
 • Egyéb allergiák – ha más élelmiszerekre allergiás, úgy nagyobb eséllyel alakulnak ki szervezetében további allergiák is.
 • Genetika – amennyiben családjában korábban előfordultak allergiás megbetegedések, úgy Önnél is nagyobb eséllyel megjelenhet ez az egészségügyi állapot
 • Ekcéma – az ekcémában szenvedők esetében nagyobb aránnyal jelenhetnek meg allergiás tünetek is.

A mogyoró allergia tüneteinek diagnosztizálása

Az allergiás tünetek diagnosztizálása minden esetben odafigyelést igényel az Ön részéről. Orvosával közösen kidolgozhatnak különböző módszereket, amelyek segíthetik a diagnózis pontos felállítását. Ilyen lehetőségek lehetnek:

 • Élelmiszernapló vezetése: orvosa kérheti, hogy folyamatosan dokumentálja a napjai során, hogy milyen élelmiszereket fogyaszt el.
 • Diéta: a különböző diéták segíthetnek kizárni, hogy valóban egy-egy élelmiszer okozza a tünetek megjelenését
 • Bőrteszt: a teszt során a bőr felszínét tűvel szurkálják meg, majd a szúrások középpontjába különböző fehérje tartalmú anyagokat helyeznek. Amennyiben Ön allergiás bizonyos anyagokra, úgy bizonyos szúrási pontoknál dudorok, viszkető érzés vagy bőrpír alakulhat ki.
 • Vérvizsgálat: a vérvizsgálat mérheti immunrendszerének adott élelmiszerekre adott válaszát azáltal, hogy ellenőrzi az allergiás típusú antitestek, az immunglobulin E (IgE) antitestek mennyiségét a véráramában.

A mogyoró allergia tüneteinek kezelése

Az ételallergiákra kezelésére jelenleg nem létezik gyógyszer vagy terápia, egyedül az lehet hatásos megoldás, ha elkerüli azokat az élelmiszereket, amelyek kiválthatják az allergiás reakciókat. Léteznek azonban különböző immunterápiák, azonban ezek inkább az életveszélyes állapotok elkerülésére fókuszálnak.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Hidegallergia - Lehetünk allergiások a hidegre?

vas márc 13 , 2022
Sokféle dologra lehet allergiás az ember, beleértve a hideget is. Éppen ezért a hidegallergia, mint kifejezés igenis létezik. A hidegnek kitett bőrön kialakuló csalánkiütés orvosi megnevezése a hideg urticaria (csalánkitüés hideg következtében). A súlyos akut allergiás reakció, az úgynevezett anafilaxia […]
hidegallergia

Ez is érdekelheti