Hialuronsav – 6 meglepő előny, amiért érdemes alkalmazni

A hialuronsav vagy más néven hialuronán egy tiszta, ragacsos anyag, amelyet a szervezetünk természetesen úton állít elő. A legnagyobb mennyiségben a bőrben, a kötőszövetekben és a szemekben található. Legfontosabb feladata, hogy a vizet visszatartsa, ezáltal a különböző szöveteket képes nedvesen tartani, biztosítja a megfelelő „kenést”.

A hialuronsav sokféle felhasználásban megjelenik, a kereskedelmi forgalomban elérhető szérum, szemcsepp vagy injekció formájában is. Cikkünkben most összegyűjtöttünk 6 meglepő egészségügyi előnyt, amit Ön is élvezhet a hialuronsav rendszeres alkalmazásával.

1. Támogatja a bőr egészségét és rugalmasságát

A különböző hialuronsav kiegészítők egyik legismertebb hatása, hogy segíthetnek a bőr egészségének és rugalmasságának fenntartásában. A testben rendelkezésre álló hialuronsav mennyiség fele nagyjából a bőrben található, ahol a víz megkötésének segítségével képes megtartani a bőr rugalmasságát.

A természetes öregedési folyamat, a rendszeres dohányzás vagy nap ultraibolya sugárzásának való kitettség mind jelentősen csökkentheti a hialuronsav mennyiségét. Éppen ezért, az említett kiegészítők alkalmazása megakadályozhatják ezt a folyamatot azáltal, hogy extra mennyiséget biztosítanak a szervezet számára.

Kutatások igazolták, hogy napi 120-240 mg-os adagok 30 napon keresztül történő alkalmazása jelentősen javította a bőr nedvességtartalmát és csökkentette annak szárazságát. A hidratált bőr további előnye, hogy csökkenti a ráncok megjelenését, a bőrpírt és a bőrgyulladásokat.

2. Felgyorsíthatja a sebgyógyulás folyamatát

A hialuronsav a sebgyógyulásban is fontos szerepet játszhat, azonban ezt a pozitív tulajdonságát már nem ismerik olyan sokan. Amikor a testünkön valamilyen seb keletkezik, úgy a természetesen rendelkezésre álló hialuron mennyiség igénye megnő a seb gyógyítása miatt.

A hialuronsav elsegíti a sebek gyógyulását azáltal, hogy szabályozza a gyulladás szintjét és jelzi a szervezetnek, hogy több véredényt építsen ki a sérülés területén. Ezen kívül antibakteriális hatással bír, ami jelentősen csökkentheti a fertőzések kockázatát. Alkalmazása kifejezetten előnyös lehet nyílt sebek esetében.

Továbbá gyakran megjelenik fogínybetegségek kezelésénél, fogműtétek gyógyulási folyamatainak felgyorsításában és fekélyek megszüntetésénél is.

3. Enyhítheti az ízületi fájdalmakat

A hialuronsav az ízületekben is megtalálható, ahol a csontok közötti területeket megfelelő kenéssel látja el. Az ízületek megfelelő kenése szükséges ahhoz, hogy ne a csontok csiszolódjanak egymáshoz, ami kellemetlenséggel vagy akár fájdalommal is járhat.

Hialuronsav – 6 meglepő előny, amiért érdemes alkalmazni
1. kép – Hialuronsav – 6 meglepő előny, amiért érdemes alkalmazni

A hialuronsav-kiegészítők nagyon hasznosak az osteoarthritisben szenvedők számára, amely egyfajta degeneratív ízületi betegség, amelyet az ízületek idő előtti elhasználódása okoz. Korábban végzett kutatások igazolták, hogy napi 80-200 mg hialuronsav 2 hónapon keresztül történő alkalmazása jelentősen csökkentette a kutatásban résztvevők térdfájdalmait, különösen a 40-70 év közöttieknél.

Bizonyos esetekben a hialuronsavat akár közvetlen a térdbe is fecskendezhetik a fájdalomcsillapítás érdekében.

4. Csillapíthatja a savas reflux tüneteit

A legújabb kutatások szerint a hialuronsav akár csökkentheti a savas reflux által okozott tüneteket is. Amikor a reflux jelentezik, akkor a gyomor tartalma visszafolyik a torokba, ami fájdalmat és a nyelőcső nyálkahártyájának sérülését okozhatja.

A hialuronsav kiegészítők segíthetik a nyelőcső fájdalmának enyhítését illetve fontos szerepet játszhatnak a sérült nyálkahártya gyógyulási folyamatában is. Megfelelő savcsökkentő gyógyszerekkel kombinálva a reflux tünetei akár 60%-al csökkenthetők.

5. Enyhíti a szemszárazság érzését

Nagyjából minden hetedik felnőtt esetében rendszeresen előfordul visszatérő szemszárazság. A hialuronsav alkalmazása ilyen eseteben kifejezetten előnyös lehet, hiszen hidratáló képessége a szem területén is hasznos lehet. A 0,2–0,4% hialuronsavat tartalmazó szemcseppekről kimutatták, hogy csökkentik a száraz szem tüneteit és javítják a szem egészségét.

A lassan felszabaduló hialuronsavat tartalmazó kontaktlencsék szintén előnyösek lehetnek a szám szárazságának kezelésében. Ezen kívül a hialuronsavas szemcseppeket gyakran használják szemműtétek során a gyulladás csökkentésére és a sebgyógyulás felgyorsítására.

6. Megőrizheti a csontok erejét

Kizárólag állatkísérletekre korlátozott kutatások elérhetők a témával kapcsolatban, de egyre több kutató úgy gondolja, hogy a hialuronsav a csontok egészségére is hatást gyakorolhat. Két tanulmány is kimutatta, hogy a hialuronsav-kiegészítők segíthetnek lelassítani a csontvesztés folyamatát az oszteopéniában szenvedő patkányokban, amely a csontritkulást megelőző csontvesztés kezdeti szakasza.

Tovább az is kiderült, hogy nagy dózisú hialuronsav akár növelheti az új csontszövetekért felelős sejtek aktiválódását. Fontos azonban megemlíteni, hogy ezeket a bíztató kísérleteket jelenleg embereken még nem végezték el, így az eredmények továbbra is váratnak magukra.

Összegzés

A hialuro rendszeres alkalmazása igen nagy biztonsággal megvalósítható és számos egészségügyi előnnyel járhat. Többek között javíthatja a bőr egészségét és rugalmasságát, enyhítheti az ízületi fájdalmakat és a sebgyógyulás folyamatában is szerepet játszhat. Egyes tulajdonságok bizonyítása még további kutatásokat igényel, azonban a már jól ismert előnyök is elegendőnek bizonyulhatnak a hialuronsav rendszeres fogyasztásához.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Poratka allergia - Tünetek, kezelés, diagnózis

hét ápr 25 , 2022
Mi az a poratka allergia? A poratkák rendkívül apró bogarak, amelyek a pókfélék családjába tartoznak. A házi porban élnek, és az emberek által rendszeresen elhullajtott elhalt bőrsejtekkel táplálkoznak. A poratka minden éghajlaton és a legtöbb tengerszint feletti magasságban képes életben […]
poratka allergia

Ez is érdekelheti