Naptej allergia – Miből veheti észre?

Naptej allergia – Lehetséges?

Bár a napvédő krémek egyes emberek számára biztonságosak, lehetséges, hogy bizonyos összetevők, például az illatanyagok és az oxibenzon allergiás reakciót okozhatnak. Ez egyéb tünetek mellett a naptej allergia tüneteit is okozhatja.

Ha a naptej okozta kiütéseket tapasztal, fontos, hogy azonosítsa a kiváltó okokat. Ahelyett, hogy teljesen lemondana a fényvédő krémekről, inkább használjon másfajta, más összetevőket tartalmazó krémet, amelyek nem okoznak allergiás reakciókat. Olvasson tovább, hogy többet megtudjon a naptej allergia lehetséges okairól.

Naptej allergia – Mik a tünetek?

A naptej allergia tünetei hasonlítanak a napallergiához (más néven napmérgezéshez), valamint a hőkiütéshez vagy leégéshez. Mindegyik állapot piros, néha viszkető kiütésekkel jár.

A naptej allergia egyéb tünetei a következők lehetnek:

 • kiütések
 • felemelkedett dudorok
 • duzzanat
 • hólyagok
 • vérzés
 • hámlás
 • fájdalom

Az, hogy mennyi idő alatt alakul ki az allergiás reakció, az a személytől függ. Perceken belül bekövetkezhet, de akár két napig is eltarthat, amíg bármilyen tünet jelentkezik.

Néha előfordulhat, hogy nem jelentkezik reakció, amíg a bőrén lévő naptejet nem éri a napfény UV-sugárzása. Az ilyen típusú reakciót fotoallergiás kontakt dermatitisznek nevezik.

Fokozottan fennállhat a naptej allergia kockázata, ha más termékekkel érintkezéses bőrgyulladásban szenvedett. Az érzékeny bőrű emberek szintén hajlamosabbak a bőrápoló termékek kémiai érzékenységére. Ha bizonyos anyagokkal szemben kontakt dermatitiszben szenved, akkor az illatanyagokra és más kémiai összetevőkre is érzékeny lehet.

Az új fényvédő krémek használatakor is óvatosan kell eljárni, ha a családban naptejallergia van jelen.

naptej allergia
A naptej allergia kialakulhat az krémben lévő összetevőktől

Mit tehetsz a naptejallergia ellen?

A naptej allergiát hasonlóan kezelik, mint más allergiás bőrreakciókat. Enyhébb esetekben a kiütés magától elmúlik. A közepes és súlyos esetekben helyi vagy szájon át szedhető szteroidokra lehet szükség a gyulladás és a reakció csökkentése érdekében. A szájon át szedhető antihisztaminok szintén segíthetnek a viszketés és az allergiás reakció esetén.

A folyamatos napozás a naptejallergiával összefüggő kiütések további súlyosbodását is okozhatja. Fontos, hogy ilyenkor ne tartózkodjon a napon, amíg a bőre teljesen meg nem gyógyul. A teljes gyógyulás a súlyosságtól függően akár több napot is igénybe vehet.

Hogyan lehet megelőzni az allergiás reakciót?

A legjobb módja annak, hogy megelőzze a naptejre adott allergiás reakciót az, ha elkerüli azokat az összetevőket, amelyekre tudja, hogy érzékeny. Azonban nem mindig lehet tudni, hogy melyik összetevő az Ön számára allergén. Hacsak nem fordult allergológushoz tesztelésre, akkor egy kis próbálkozással és tévedéssel lehet kideríteni, hogy mire allergiás.

Érdemes elkerülni néhányat a legismertebb, reakciókat kiváltó fényvédő összetevők közül. Az American College of Allergy, Asthma, and Immunology szerint ezek a következők:

 • benzofenonok (különösen a benzeofenon-3 vagy oxibenzon)
 • dibenzoil-metánok
 • cinnamátok
 • hozzáadott illatanyagok

A cink-oxidot és titán-dioxidot tartalmazó fényvédőknél kisebb az allergiás reakciók kockázata, és az UVA- és UVB-sugarak ellen is védenek.

Mint minden új bőrápoló termék esetében, az új fényvédő krémek kipróbálásakor is érdemes egy tapaszpróbát végezni. Ezt legalább egy-két nappal korábban érdemes elvégezni.

A tapasz teszt a következőképpen néz ki:

 1. Nyomjon ki egy kis mennyiségű fényvédő krémet a kezébe, és dörzsölje be a bőr egy nem feltűnő területét. A könyöke belső oldala tökéletes.
 2. Várjon, és nézze meg, hogy jelentkezik-e bármilyen reakció. Lehet, hogy ki kell tennie a területet a napfénynek ahhoz, hogy lássa, hogy van-e reakciója.
 3. Ha két nap alatt semmi sem történik, akkor a test többi részén is alkalmazhatja a fényvédő krémet.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

A naptejallergia ismétlődő vagy súlyos eseteit orvosnak kell értékelnie. A bőrgyógyász segíthet a bőrbetegség diagnosztizálásával és kezelésével. Javaslatokat is adhat a fényvédő krémek használatára és a napozásra vonatkozóan.

Lehet, hogy allergológushoz is el kell mennie. Ők vér- vagy bőrteszteket végezhetnek, amelyekkel pontosan azonosítani tudják az allergéneket. A súlyos allergiák kezelési lehetőségei közé tartozhatnak az antihisztaminok, valamint az allergiás injekciók.

Tanácsok a nap elleni védelemhez

A naptejallergia kockázatát úgy is csökkentheti, ha minimalizálja az UV-sugaraknak való közvetlen kitettséget. Naptej használata minden nap ajánlott, amikor a szabadban tartózkodik, de más intézkedéseket is tehet az UV-expozíció megelőzésére. Ide tartozik a kalap, a hosszú ujjú és a nadrág viselése, amikor csak lehetséges. Keressen beépített fényvédővel ellátott ruhákat a szabadtéri felszereléseket árusító vagy kempingboltokban.

Csökkentheti a szabadtéri tevékenységek számát is, amelyekben 10:00 és 16:00 óra között vesz részt, amikor a nap sok helyen a legmagasabb intenzitással süt.

Naptej allergia – Összefoglaló

A naptej allergia nem szuper ritkaság. A legjobb módja annak, hogy megelőzze az allergiás reakciókat amit a fényvédő krém okoz az az, ha elkerüli azokat az ismert összetevőket, amelyekre érzékeny. Ha csökkenti a napsütésnek való általános kitettségedet, az szintén megvédheti bőrét a károsodástól.

A napvédő krémek használata a bőrrák megelőzésének fontos része, ezért lehetőség szerint olyan hatékony terméket kell keresni, amely nem okoz reakciót.

Ha a fényvédő váltás ellenére továbbra is reakciókat tapasztal, lehet, hogy itt az ideje, hogy orvoshoz forduljon tanácsért.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Körteallergiája van? - Így tudhatja meg!

vas júl 3 , 2022
Mi az a körteallergia? Bár egyes orvosok a körtét más gyümölcsallergiás betegek kezelésére használják, a körteallergia még mindig lehetséges, bár nagyon ritka. A körteallergia akkor lép fel, amikor az immunrendszer kölcsönhatásba lép a körtével, és egyes fehérjéit károsnak érzékeli. Ezután […]
körteallergia

Ez is érdekelheti