Körteallergiája van? – Így tudhatja meg!

Mi az a körteallergia?

Bár egyes orvosok a körtét más gyümölcsallergiás betegek kezelésére használják, a körteallergia még mindig lehetséges, bár nagyon ritka.

A körteallergia akkor lép fel, amikor az immunrendszer kölcsönhatásba lép a körtével, és egyes fehérjéit károsnak érzékeli. Ezután számos anyagot szabadít fel a szervezetben, elsősorban hisztamint és immunglobulin E-t, hogy eltávolítsa az allergént a szervezetből. Ezt nevezzük allergiás reakciónak.

A Mayo Klinika szerint az ételallergia a kisgyermekek (3 év alattiak) 6-8 százalékát, a felnőttek legfeljebb 3 százalékát érinti.

Az ételallergiákat néha összekeverik az ételintoleranciával. Az intolerancia sokkal kevésbé súlyos állapot, és nem érinti az immunrendszert. A tünetek általában az emésztési problémákra korlátozódnak.

Ételintolerancia esetén még mindig fogyaszthat kis mennyiségű körtét. Például néhány laktózérzékeny ember még mindig rendszeresen ehet sajtot, mert képes laktáz enzimtablettát szedni, hogy megkönnyítse az emésztést.

A körteallergia tünetei 

A körtével szembeni allergiás reakciókat már a gyümölcs nagyon kis mennyisége is kiválthatja. A reakciók súlyossága változó lehet. A tünetek közé tartoznak:

 • az arc, a nyelv, az ajkak vagy a torok duzzanata
 • viszkető bőr, beleértve a csalánkiütést és az ekcéma kitörését is
 • viszketés vagy bizsergés a szájban
 • sípoló légzés, orrmelléküregek torlódása vagy légzési nehézségek
 • hányinger vagy hányás
 • hasmenés
körteallergia
A körte egy finom gyümölcs, azonban ha allergiások vagyunk rá, komolyan gondot is tud okozni.

A súlyos körteallergiában szenvedőknél előfordulhat az anafilaxia nevű reakció, amely életveszélyes lehet.

Azonnal forduljon orvoshoz, ha Ön vagy egy ismerőse az alábbi tünetek bármelyikét tapasztalja:

 • a légutak beszűkülése
 • a torok vagy a nyelv olyan mértékű duzzanata, hogy nehéz a légzés
 • gyenge és gyors pulzus
 • súlyos vérnyomásesés, ami sokkot okozhat
 • szédülés ájulás közeli állapot
 • eszméletvesztés

A körteallergia kezelése és megelőzése 

Ha körteallergia tüneteit tapasztalja, van néhány lépés, amit megtehet ezek enyhítésére, ez pedig a következők:

 • A vényköteles vagy vény nélkül kapható antihisztamin gyógyszerek, mint például a difenhidramin, enyhíthetik a kisebb reakciók számos tünetét.
 • Ha fennáll a súlyosabb reakciók kockázata, beszéljen orvosával a vészhelyzeti epinefrin autoinjektor, például az EpiPen felírásáról. Ezek az eszközök életmentő, sürgősségi gyógyszeradagot tudnak beadni.

Ha úgy gondolja, hogy körteallergiája van, a reakció megelőzésének legjobb módja, ha kerüli az olyan ételek és italok fogyasztását, amelyekben körte van. Ez magában foglalja azokat az ételeket is, amelyeket olyan felületen készítettek, amelyen körtét is készítettek.

Szélsőséges allergiák esetén fontolja meg egy orvosi figyelmeztető karkötő viselését, hogy a környezetében lévő emberek tudjanak segíteni, ha váratlanul allergiás reakció történik.

Pollen-élelmiszer szindróma

A pollen-élelmiszer szindróma akkor fordul elő, amikor a pollenben található allergének nyers gyümölcsökben (például körtében), zöldségekben vagy diófélékben találhatók meg.

Amikor az immunrendszer érzékeli egy potenciális allergén (hasonlóan a pollenhez, amelyre allergiás) jelenlétét az ételben, az allergének keresztreakcióba lépnek, és reakciót váltanak ki.

A pollen-élelmiszer szindróma tünetei és kezelése

A pollen-élelmiszer szindróma az ételallergiához hasonló tünetekkel jár. Ezek azonban általában gyorsan elmúlnak, amint az ételt lenyelik vagy eltávolítják.

A következő tünetek általában a száj egy területére korlátozódnak, például a nyelvre, az ajkakra vagy a torokra:

 • viszketés
 • bizsergés
 • duzzanat

Egy pohár víz megivása vagy egy szelet kenyér elfogyasztása segíthet a fenti érzések semlegesítésében.

A pollen-élelmiszer szindróma kockázati tényezői

Ha Ön allergiás bizonyos típusú pollenekre, nagyobb valószínűséggel tapasztalhatja a pollen-élelmiszer szindrómát a körte fogyasztása közben. Előfordulhat azonban, hogy a főtt körtét reakció nélkül is megeheti. Ez azért van, mert az élelmiszerekben lévő fehérjék melegítéskor megváltoznak.

A pollen-élelmiszer szindróma egyéb kockázati tényezői közé a következők tartoznak:

 • Allergiás a nyírfapollenre. Ha nyírfapollenallergiája van, reakciót tapasztalhat körtére, almára, sárgarépára, mandulára, mogyoróra, zellerre, kivire, cseresznyére, őszibarackra vagy szilvára.
 • Az Ön életkora. A pollen-élelmiszer szindróma általában nem jelentkezik kisgyermekeknél, és inkább tinédzsereknél vagy fiatal felnőtteknél fordul elő.
 • A héj elfogyasztása. A reakciók általában súlyosabbak, ha a gyümölcs héját fogyasztják.

Körteallergia – Összefoglaló

Ha úgy gondolja, hogy allergiás reakciója van a körtével kapcsolatban, kérjen időpontot orvosától vagy allergológustól. Ők teszteléssel megerősíthetik az allergiáját, és elmagyarázhatják, hogyan kezelheti a legjobban a jövőben a tüneteit.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Ananászlé hatása – ezért érdemes rendszeresen fogyasztanod!

ked júl 5 , 2022
Az ananászlé hatása közel sem annyira ismert, mint más, népszerű italoké például a zöld teáé vagy cékláé. Pedig az ananászlében sokkal több van, mint ahogy elsőre gondolnánk és mindenképpen érdemes megismerni az egészségünkre gyakorolt hatásait is. Az ananász leginkább Dél-Amerikában […]
Ananaszlé hatása – 8 elképesztő előny, amiért érdemes fogyasztani!

Ez is érdekelheti