6 egészségügyi előny, amit a tökmagolaj hatása adhat

A tökmagolaj hatása leginkább a főzéseink során tud érvényesülni, gyakran alkalmazzák étolajként egy-egy étel elkészítése során. Egy hihetetlenül sokoldalú alapanyagról beszélünk, ami nem csak hogy rendkívül egészséges, de még finom is. Sőt, gyakran megtalálható különböző hajápolási termékekben és szérumokban is.

Egészségügyi előnyeinek köszönhetően tökéletes kiegészítője lehet mindennapi étrendünknek is. Cikkünkben, 6 egészségügyi előnyt mutatunk be, amelyeket a tökmagolaj hatása adhat a rendszeres fogyasztása következtében!

1. Javíthatja a mentális egészséget

Már a hagyományok tekintetében is hallhattad, hogy a tökmagolaj hatása akár megnyilvánulhat a mentális egészség területén is. Többek között javíthatja a hangulatot, csökkentheti a különböző hangulatingadozásokat és az enyhe depresszió tüneteit is csökkentheti. Egy nemrégiben készült brit kutatás például arra a következtetésre jutott, hogy a tökmagolaj segítségével természetes módon javíthatók a depresszió tünetei azoknál a gyerekeknél, akik erre hajlamosak.

2. Pozitív hatással lehet a hajra és a bőrre

A tökmagolaj rendszeres alkalmazása pozitívan hathat a hajnövekedésre is, különösen a férfiak esetében. Egy kutatás során 50 férfit kezeltek 24 héten keresztül napi 400 milligramm tökmagolajjal, míg 50 másik férfi kizárólag placebot kapott. Az említett időtartam végén a kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a tökmagolajat valóban alkalmazó férfiak esetében a szőrnövekedés akár 40%-al is felerősödhetett szemben a placebot fogyasztókkal. További pozitívumként említhető meg, hogy emellett a lenyűgöző hatás mellett más mellékhatást nem találtak a kutatók.

3. Megőrizheti a szív egészségét

A megfelelő felvilágosításnak köszönhetően egyre többen tudják, hogy léteznek telített úgynevezett rossz zsírsavak, amelyek többek között nem tesznek jót a szív egészségének sem, illetve a jó zsírvak vagy másnéven a telítettlen zsírsavak. A kutatók ma már tudják, hogy a telítetlen zsírsavak alkalmazása, mint például a tökmagolaj javíthatja az egészséget, beleértve a szív egészségét is.

6 egészségügyi előny, amit a tökmagolaj hatása adhat
1. kép – 6 egészségügyi előny, amit a tökmagolaj hatása adhat

Korábban készült kutatások során bebizonyosodott, hogy a tökmagolaj nem csupán a koleszterinszintet képes csökkenteni, hanem gyulladáscsökkentő hatással is bír. Sőt, bizonyos egyének esetében még a magas vérnyomás esetében is hasznosnak bizonyult alkalmazása.

4. Hatással lehet a prosztata egészségére

A tökmagolaj a pálmaolajjal együtt ígéretes eredményeket mutatott a jóindulatú prosztata hipertrófia (BPH) alternatív terápiájaként. A BPH az az állapot, amikor a prosztata megnagyobbodik, ami akár fájdalommal és nehézkes vizeletáramlással is járhat.

Egy BPH-ban szenvedő koreai férfiak körében végzett tanulmány megállapította, hogy a tökmagolaj hatása hatékony alternatív gyógyszerként működhet, mellékhatások nélkül. A vizsgálatban részvevő férfiak többek között csökkent fájdalmakról és javult vizeletáramlásról számoltak be. Fontos azonban megemlíteni, hogy a kutatók úgy vélik, hogy a tökmagolaj ezen hatása leginkább akkor élvezhető ha pálmaolajjal együtt kombináljuk és alkalmazzuk.

5. Segíthet a húgyutak egészségének megőrzésében

Jelenleg a kutatók úgy gondolják, hogy a tökmagolaj hatása akár pozitívan hathat a húgyúti rendszerre is. A húgyúti szakasz a vesékből, a hólyagból és a húgycsőből áll, amely összeköti a hólyagot a vizeletnyílással.

Egy teszt során a részvevők napi 500 és 1000 milligramm tökmagolajat kaptak, akik később drasztikus javulásokat tapasztaltak a túlműködő hólyagtüneteikben.

6. Hatással lehet a menopauzára

Egy korábban készült kutatás során azt találták, hogy a tökmagolaj hatása akár képes lehet csökkenteni a menopauza tüneteit is. Ez magába foglalhatja a hőhullámok, a fejfájások és az ízületi fájdalmak csökkenését is.

Összegzésként elmondható, hogy a tökmagolaj rendszeres alkalmazása kizárólag előnyös lehet számunkra bármilyen mellékhatások nélkül. Alkalmazzuk tehát bátran főzéseink során vagy fogyasszuk önmagában, esetleg tablettaként.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Olívaolaj-allergia - Tünetek kezelés és megelőzés

szo júl 23 , 2022
Az olajbogyó a fák egyik gyümölcsfajtája. Kiváló forrása az egészséges zsíroknak, vitaminoknak, ásványi anyagoknak és antioxidánsoknak. De vajon mi az az olívaolaj-allergia? Az olajbogyó jó A-, K-, D- és E-vitaminforrásnak bizonyult. A fekete olajbogyó sok vasat tartalmaz, míg a zöld […]
olívaolaj-allergia

Ez is érdekelheti