Olívaolaj-allergia – Tünetek kezelés és megelőzés

Az olajbogyó a fák egyik gyümölcsfajtája. Kiváló forrása az egészséges zsíroknak, vitaminoknak, ásványi anyagoknak és antioxidánsoknak.

Az olajbogyó jó E-, K-, D- és A-vitaminforrásnak bizonyult. A fekete olajbogyó sok vasat tartalmaz, míg a zöld és a fekete olajbogyó egyaránt réz- és kalciumforrás.

Néhány további előny:

  • a szív egészségének megőrzése
  • a gyulladás elleni küzdelem
  • a rossz baktériumok szaporodásának csökkentése a szervezetben
  • védelmet nyújt a csontritkulás és a rák ellen

A legtöbb olajbogyót keserűsége miatt nem fogyasztják frissen. Általában pácolják és erjesztik, vagy olívaolajat préselnek belőle. Az olajbogyó zsírjából extra szűz olívaolaj készül, amely kiváló olajként ismert a főzéshez. Az olívaolajnak számos dokumentált jótékony hatása van a bőrre is.

Az olívagyümölcs- és olívaolaj-allergia ritka, de előfordulhat. Valójában a szervezetünk bármilyen élelmiszerre allergiás lehet.

Az ételallergiák száma az elmúlt évtizedben megnőtt, és az ételallergiás gyermekeknél nagyobb a valószínűsége annak, hogy asztmásak, ekcémásak és más típusú allergiások.

Az ételallergia a szervezet immunrendszerének egy élelmiszerre adott negatív válasza. A szervezet egy élelmiszerre adott válaszként immunglobulin E (IgE) ellenanyagot hoz létre. Ha megeszi az ételt, az IgE antitesthez kötődik. Olyan vegyi anyagok szabadulnak fel, mint a hisztamin, és allergiás reakció lép fel.

Olívaolaj-allergia

Az olívabogyó-allergia előfordul, de ez ritka.

Az olajbogyóval kapcsolatos leggyakoribb allergia a szezonális pollenallergia. Azoknál, akik olyan helyen élnek, ahol olajfákat termesztenek, szezonális légúti allergia alakulhat ki az olajbogyó pollenjére. Bár a pollenallergia a leggyakoribb allergiás reakció, jelentettek kontakt dermatitisz és élelmiszerallergia eseteit is.

Ennek oka az lehet, hogy a pollenekkel kapcsolatban 12 allergénről számoltak be míg a gyümölcsökkel kapcsolatban csak egy allergénről.

Az olívabogyó termése nagyobb valószínűséggel vált ki allergiás reakciót, mint az olívaolaj, mivel az olívaolaj kevesebb fehérjét tartalmaz. Azonban az olajra is kialakulhat allergia. Az olívabogyó gyümölcsével kapcsolatos súlyos allergiás reakciók ritkák, a bőrreakciók pedig nem gyakoriak, de dokumentáltak már ilyeneket.

Olívaolaj-allergia tünetei

Az élelmiszerekre adott allergiás reakció számos tünetet okozhat. Az ételallergia legtöbb tünete körülbelül egy órán belül jelentkezik.

Bőrreakciók, gyomor-bélrendszeri hatások vagy légúti tünetek jelentkezhetnek. A leggyakoribb ételallergia tünetei légútiak, illetve a következők:

  • az arcüreg duzzanata
  • az orr csepegése
  • tüsszögés
  • orrdugulás
  • orrmelléküreg-fájdalom
  • asztma
  • túlzott köhögés
  • zihálás

Nem ritka a bőrirritáció. Ebben az esetben a következő tünetek ismertek:

A gyomor-bélrendszeri tünetek közé tartozik a gyomorfájdalom, hasmenés, hányinger és hányás. Súlyos esetekben anafilaxia léphet fel.

olívaolaj-allergia
Az olívaolaj-allergia során légúti problémák is adódhatnak

Bár az olívaolaj nagyon jótékony hatással lehet a bőr egészségére, más egészséges alternatívák is rendelkezésre állnak:

  • Az argánolaj magas E-vitamin-, antioxidáns- és esszenciális zsírsavtartalommal rendelkezik. Nem zsíros hidratáló, amely javítja a bőr rugalmasságát.
  • A csipkebogyómagolaj egy öregedésgátló olaj, amely E-, C-, D-vitamint és béta-karotint tartalmaz. Táplálja, védi és hidratálja a bőrt.
  • A marulaolaj csökkentheti az irritációt és a gyulladást, valamint hidratál. Antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, így kiválóan alkalmas a pattanásokra hajlamos bőrre.

Az olívaolajnak vannak főzéssel kapcsolatos alternatívái is:

  • A kókuszolaj telített zsír, amely laurinsavat tartalmaz, ami növelheti a “jó” koleszterin szintjét.
  • A lenmagolaj nagyszerű forrása az oldható rostoknak, és remek választás salátaöntetekhez. Nem hőstabil, ezért főzéshez vagy sütéshez nem szabad használni.
  • Az avokádóolaj olajsavat tartalmaz, és magas az antioxidáns-tartalma. Az avokádóolaj segíthet a vérnyomás csökkentésében is. Magas hőfokra hevíthető, és jól használható grillezéshez, pácoláshoz, kevergetve sütéshez és sütéshez, valamint pácokban, öntetekben és mártásokban.

Mikor kell orvoshoz fordulni

Ha azt gyanítja, hogy allergiás az olajbogyóra vagy az olívaolajra, kerülje az olívaolajtermékek fogyasztását, és beszéljen orvosával. Ha súlyos allergiás reakciót tapasztal, például légzési nehézséget vagy anafilaxiát, fontos, hogy sürgősségi orvosi segítséget kérjen.

Diagnózis és kezelés

Az olíva-allergia vagy bármely más ételallergia megállapításának egyik gyakori módja a bőrirritáció teszt. Az olívagyümölcs vagy az olívaolaj allergiás reakciójának elkerülésére a legjobb módszer, ha teljesen elkerüljük az anyag fogyasztását.

Olívaolaj-allergia – Összefoglaló

Bár az olívabogyó- vagy olívaolaj-allergia ritka, de lehetséges. Valószínűbb, hogy az olajfa pollenjére alakul ki az allergiás reakció, mint magára a gyümölcsre.

Ha allergiás az olajbogyóra, a legjobb, ha kerüli a gyümölcsöt. Az olajbogyóra különösen érzékenyek, akkor az olívaolajra is allergiásak lehetnek. Az olívaolaj helyettesítésére rendelkezésre állnak helyettesítő anyagok.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

A horkolás oka, kezelése és megelőzése

hét júl 25 , 2022
A horkolás egy olyan jelenség, amely gyakrabban fordul elő férfiaknál, mint nőknél. Az életkorral súlyosbodhat, éppen ezért a fontos, hogy a horkolás oka mielőbb kiderüljön. Bizonyos életmódbeli változások képesek csökkenteni a horkolás mértékét, azonban számos esetben orvosi segítségre is szükség […]
A horkolása oka, kezelése és megelőzése