Mi a sárkánygyümölcs és van-e pozitív egészségügyi hatása?

A sárkánygyümölcs egy olyan trópusi gyümölcs, amely az utóbbi években egyre népszerűbbé vált.

Bár az emberek elsősorban egyedi megjelenése és íze miatt szeretik, különböző bizonyítékok arra utalnak, hogy az egészségre is jótékony hatással lehet.

Mi a sárkánygyümölcs?

A sárkánygyümölcs a Hylocereus kaktuszon, más néven a Honolulu királynőjén nő, amelynek virágai csak éjszaka nyílnak ki.

A növény Mexikó déli részén és Közép-Amerikában őshonos, ma már azonban az egész világon termesztik.

Sokféle neve van, többek között pitaya, pitahaya és eperkörte.

A két leggyakoribb típusnak élénkvörös a külseje, zöld pikkelyekkel, amelyek sárkányra emlékeztetnek – innen ered a neve is a gyümölcsnek.

A legelterjedtebb fajta fehér húsú és fekete magvak vannak benne, de létezik egy kevésbé elterjedt piros húsú és fekete magvakkal rendelkező fajta is.

Egy másik fajtának – amelyet sárga sárkánygyümölcsnek neveznek – sárga a héja és fehér a húsa, fekete magokkal.

A sárkánygyümölcs egzotikusnak tűnhet, de az íze hasonló más gyümölcsökéhez. Ízét a kivi és a körte kissé édes keresztezéséhez hasonlítják.

Tápanyag-tartalom

A sárkánygyümölcs számos tápanyagot tartalmaz kis mennyiségben. Emellett tisztességes vas-, magnézium- és rostforrás.

A következő tápérték adatok vonatkoznak egy 100 grammos adagra:

  • Kalóriák: 60
  • Fehérje: 1,2 gramm
  • Zsír: 0 gramm
  • Szénhidrát: 13 gramm
  • Rost: 3 gramm
  • C-vitamin: az INBÉ 3%-a
  • Vas: az INBÉ 4%-a
  • Magnézium: az INBÉ 10%-a

A magas rost- és magnéziumtartalom, valamint a rendkívül alacsony kalóriatartalom miatt a sárkánygyümölcs rendkívül tápanyagdús gyümölcsnek tekinthető.

sárkánygyümölcs
A sárkánygyümölcs

Számos antioxidánst tartalmaz

A sárkánygyümölcs többféle antioxidánst tartalmaz.

Ezek olyan vegyületek, amelyek megvédik a sejteket a szabad gyököknek nevezett instabil molekuláktól, amelyek a krónikus betegségekhez és az öregedéshez kapcsolódnak.

A következő fő antioxidánsok találhatóak meg sárkánygyümölcs-pépben:

  • Betalainok: Ezek a mélyvörös pigmentek a vörös sárkánygyümölcs pépjében találhatók, és bizonyítottan védik a “rossz” LDL-koleszterint az oxidációtól vagy a károsodástól.
  • Hidroxicinnamátok: Ez a vegyületcsoport rákellenes aktivitást mutatott ki a kémcsöves és állatkísérletek során.
  • Flavonoidok: Az antioxidánsok e nagy, változatos csoportja összefüggésbe hozható az agy jobb egészségével és a szívbetegségek csökkent kockázatával.

Egy tanulmány 17 trópusi gyümölcs és bogyós gyümölcs antioxidáns tulajdonságait hasonlította össze.

Bár a sárkánygyümölcs antioxidáns kapacitása nem volt különösen magas, bizonyos zsírsavak szabadgyökös károsodástól való védelmében a legjobbnak bizonyult.

Potenciális egészségügyi előnyei a sárkánygyümölcs fogyasztásának

Állatkísérletek arra utalnak, hogy a sárkánygyümölcs számos egészségügyi előnnyel járhat.

Ezek közül sok valószínűleg rost- és antioxidáns-tartalmának köszönhető.

Mind a vörös, mind a fehér sárkánygyümölcs fajtákról kimutatták, hogy csökkentik az inzulinrezisztenciát és a zsírmájat elhízott egerekben.

Egy vizsgálatban a magas zsírtartalmú diétán lévő egerek, akik a gyümölcs kivonatát kapták, kevésbé híztak, és csökkent a májzsír, az inzulinrezisztencia és a gyulladás, amit részben a bélbaktériumok kedvező változásainak tulajdonítottak.

A sárkánygyümölcs prebiotikus rostokat tartalmaz, amelyek elősegítik a jótékony baktériumok növekedését a bélrendszerben, ami potenciálisan javíthatja az anyagcsere egészségét.

Bár ez a gyümölcs javíthatja a metabolikus szindróma – ami a 2-es típusú cukorbetegséggel összefüggő állapot – bizonyos jellemzőit, nem minden hatása lehet kedvező.

Egy magas zsír- és szénhidráttartalmú étrenden lévő egereken végzett vizsgálatban a sárkánygyümölcslevet kapó csoportban jobb volt a vércukorszint és csökkent néhány májenzim-marker, míg egy másik májenzim-marker jelentősen emelkedett.

Egy másik vizsgálatban a gyümölcs kivonatával kezelt cukorbeteg patkányoknál 35%-kal csökkent a malondialdehid, a szabadgyökös károsodások markere. A kontrollcsoporttal összehasonlítva pedig az artériák merevsége is kisebb volt..

A sárkánygyümölcs 2. típusú cukorbetegségre gyakorolt hatásáról szóló tanulmányok eredményei ellentmondásosak, és további kutatásokra van szükség a jótékony hatások megerősítéséhez.

Nemkívánatos hatások

Összességében a sárkánygyümölcs biztonságosnak tűnik. Néhány ritka esetben azonban az embereknél allergiás reakció alakulhat ki.

Két esetben olyan nőknél, akiknél nem volt ételallergia, anafilaxiás reakció alakult ki egy sárkánygyümölcsöt tartalmazó gyümölcskeverék elfogyasztása után. A vizsgálatok megerősítették, hogy vérükben sárkánygyümölcs elleni antitestek voltak.

Jelenleg ezek az egyedül bejelentett allergiás reakciók, de más emberek is lehetnek allergiásak erre a gyümölcsre anélkül, hogy tudnának róla.

Hogyan kell megenni a sárkánygyümölcsöt?

Bár ijesztőnek tűnhet, a sárkánygyümölcsöt nagyon könnyű megenni.

A sárkánygyümölcs fogyasztásához a következőket kell tenni:

  • Válasszon érett gyümölcsöt, amelynek héja élénkpiros, egyenletes színű, és nyomásra enyhén enged.
  • Egy éles késsel vágjuk át a gyümölcsöt, majd félbe szeljük.
  • A gyümölcsöt egy kanál segítségével a héjából is megeheti, vagy lehúzhatja a héját, és a gyümölcshúst apró darabokra szeletelheti.

Ötletek a sárkánygyümölcs tálalásához:

  • Egyszerűen szeletelje fel és egye meg úgy, ahogy van.
  • Vágja apró darabokra, és a tegyen tetejére görög joghurtot és apróra vágott diót.
  • Adja hozzá különböző salátákhoz.

Összefoglaló

A sárkánygyümölcs egy alacsony kalóriatartalmú gyümölcs, amely kevesebb cukrot és szénhidrátot tartalmaz, mint sok más trópusi gyümölcs.

Lehet, hogy bizonyos egészségügyi előnyökkel járhat a fogyasztása, de ennek igazolásához humán vizsgálatokra van szükség.

Összességében a sárkánygyümölcs egyedülálló, hihetetlenül ízletes, és változatossá teheti az étrendedet.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Passiógyümölcs avagy a maracuja - Mit érdemes róla tudni?

vas dec 18 , 2022
A passiógyümölcs vagy maracuja egy tápláló trópusi gyümölcs, amely egyre népszerűbb, különösen az egészségtudatos emberek körében. Kis mérete ellenére gazdag antioxidánsokban, vitaminokban és növényi vegyületekben, amelyek jótékony hatással lehetnek az egészségre. Mi az a passiógyümölcs? A passiógyümölcs a Passiflora szőlő, […]
passiógyümölcs

Ez is érdekelheti