Szívinfarktus (szívroham) tünetei, diagnózisa és kezelése

A szívinfarktus (szívroham) során megszakad a véráramlás, amely normálisan oxigénnel táplálja a szívet. Sajnos igen gyakori egészségügyi állapotról van szó, átlagosan csak az Egyesült Államokban 40 másodpercenként történik egy eset.

Vannak olyan esetek, ahol figyelemeztetői jelei vannak a szívinfarktusnak (szívrohamnak) azonban előfordulhat az is, hogy szinte semmilyen előzmény nélkül jelentkezik a probléma. Néhány tünet, amelyről az érintettek általában beszámolnak:

A szívinfarktus (szívroham) orvosi vészhelyzet, ennek megfelelően azonnal kérjen segítséget környezetében, amennyiben a fentebb leírt tüneteket tapasztalja!

Kialakulása

A szívinfarktussal kapcsolatosan az orvostudomány igen részletes, átfogó kutatással rendelkezik, így annak kialakulása is jól definiálható. Az egyik leggyakoribb ok az artériák plakk-felhalmozódása (ateroszklerózis), amely megakadályozza a vér szívizomba jutását. Ritkább esetekben a szívrohamot az erek görcsös állapota illetve a vérrögök és elszakadt erek okozhatják.

Tünetek

A szívinfarktus (szívroham) tünetei az alábbiak lehetnek:

 • mellkasi fájdalom, kellemetlen érzés a mellkas felületén
 • hányinger
 • fokozott izzadás
 • szédülés
 • fáradtság

A tünetek egyénenként változhatnak, gyakran teljesen másképpen jelentkeznek a nőknél és a férfiaknál.

Kockázati tényezők

Számtalan tényező növelheti a szívinfarktus (szívroham) kockázatát. Némelyik tényezőn sajnos nem lehet változtatni, mint például a genetikai hajlandóság, kor. Azonban, előfordulnak olyan faktorok is, amelyeken lehetőség van változtatni a megfelelő odafigyeléssel.

Tényezők, amelyekre nincs ráhatása az embernek:

 • életkor: 65 év felett nagyobb eséllyel alakulnak ki a tünetek
 • nem: a férfiak nagyobb arányban szenvednek a problémától, mint női társaik
 • családi kortörténet: amennyiben Önnek családjában már korábban előfordult infarktus vagy cukorbetegség, elhízás akkor az Ön esélyei is nagyobbak lehetnek a szívroham tekintetében
 • faj: az afrikai felmenőkkel rendelkező egyéneknél nagyobb eséllyel tapasztalták az említett egészségügyi problémát.

Tényezők, amelyeken lehetséges változtatni odafigyeléssel:

 • dohányzás
 • magas koleszterinszint
 • elhízás
 • rendszeres testmozgás hiánya
 • alkoholfogyasztás
 • stressz

Diagnózis

A szívinfarktus (szívroham) diagnózisát kardiológus orvos tudja megállapítani. Orvosa valószínűleg EKG-t végez, amely segíti a szív elektromos aktivitásának figyelemmel kísérését. A vizsgáltatok során sor kerülhet még vérvételre is, amely pontosabb képet adhat arról, hogy történt-e bármilyen jellegű károsodás a szívizomban.

Kezelési lehetőségek

Amennyiben kezelőorvosa szívrohamot diagnosztizál, akkor az okától függően különböző vizsgálatokra lehet szükség. Kardiológusa szívkatéterezést rendelhet el, amely során egy rugalmas csövön keresztül megvizsgálhatják a szív problémás területeit.

1. kép – a szívinfarktus (szívroham) egyik jellegzetes tünete a mellkasi fájdalom lehet

A roham után orvosa műtéti eljárást is javasolhat annak érdekében, hogy csökkentsék a jövőbeni rohamok lehetőségét illetve enyhítsék a fájdalmat.

Megelőzés

Sajnos van néhány tényező, amelyre nincs ráhatásunk, de mindenképpen érdemes figyelmet fordítani azokra a dolgokra, ahol van. A szívinfarktus (szívroham) egy életveszélyes állapot, ahol érdemes sokkal nagyobb hangsúlyt fektetni annak megelőzésére.

Az alábbi tevékenységek nagyban segíthetnek a kockázatok csökkentésében:

 • szokjon le a dohányzásról! – a dohányzás az egyik legnagyobb rizikófaktor a szívinfarktus kialakulásához.
 • táplálkozzon egészségesen! – a tudatosan összeállított étrend javíthatja a koleszterinszintet, csökkenti az elhízás lehetőségét
 • végezzen rendszeres testmozgást! – akár már napi 30 perc séta is óriási javulást eredményezhet egészsége tekintetében. Ahogy lehetősége engedi, szakítson időt mindig a rendszeres testmozgásra.
 • kerülje a stressz – hazánkban is szinte népbetegségnek számít a stressz és az általa okozott pánikbetegség. Igyekezzen keveset idegesíteni és megtalálni a szükséges relaxációs technikákat, amely segíti a kikapcsolódást.
 • kerülje a rendszeres, mértéktelen alkoholfogyasztást – az alkohol kis mennyiségbe akár orvosság is lehet, azonban nagyobb mennyiségben mindenképp maradandó károsodásokat okozhat. Igyekezzen megfelelő minőségű italokat fogyasztani, mértékletesen.

A szívinfarktus (szívroham) esetében a legfontosabb a megelőzés, ami bizonyos esetekben komoly életstílus változásokat igényelhet. Mindenképpen egyeztessen háziorvosával, mielőtt a fenti tevékenységek valamelyikét rendszeresítené az életében.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Reflux párna, megoldás a kellemetlen érzésre?

csü okt 29 , 2020
A savas reflux azt jelenség, amikor a gyomorban lévő sav felkúszhat a nyelőcsövén keresztül a torkába, kellemetlenséget okozva ezzel. Nem ritka a savas reflux és a gyomorégés tapasztalata, főleg fűszeres ételek vagy nagy étkezések után. Azonban, ha ezt a két […]
reflux párna

Ez is érdekelheti