Lenmagolaj hatása – 6 ok, amiért érdemes fogyasztania!

A lenmagolaj hatása megkérdőjelezhetetlen szerveztünk számára, azonban valahogy mégsem alakult ki a köztudatban, hogy miért is fontos rendszeresen fogyasztanunk. Pedig a legmagolaj manapság bármelyik szupermarketben elérhető, így ha egy kicsit szeretnénk valamivel támogatni a szervezetünket, akkor ne habozzunk néhány kanállal elfogyasztani naponta.

Cikkünkben most bemutatjuk a lenmagolaj 6 legfontosabb egészségügyi hatását.

1. Magas Omega-3 zsírsavakban

A lenmaghoz és egyéb magvakhoz hasonlóan a lenmagolaj is tele van a szív számára egészséges omega-3 zsírsavakkal. Elképesztően hangzik, de egy evőkanálnyi, nagyjából 15 ml lenmagolaj több mint 7000 mg omega-3 zsírsavat tartalmaz.

A jelen kutatások szerint naponta 1600 mg omega-3 zsírsav ajánlott a férfiaknak, míg a nőknek akár 1100 mg is elegendő lehet. Ebből az irányadó számból kiindulva, csupán egy evőkanálnyi lenmagolaj is többszörösen lefedheti a javasolt, napi mennyiséget, így ideális választás lehet azok számára, akik nem fogyasztanak rendszeresen halolaj kapszulát vagy étrendjük kevés halat tartalmaz.

Az omega-3 zsírsav pedig nem kizárólag a szív védelméért lehet fontos, hiszen már kutatások is bizonyítják gyulladáscsökkentő hatását és hatékonyságát az agy öregedésének lassításában.

2. Segíthet csökkenteni a rákos sejtek növekedését

Bár a jelen kutatások kémcsöveken és állatokon végzett vizsgálatokra korlátozódnak, egyre több bizonyíték áll rendelkezésre azzal kapcsolatosan, hogy a lenmagolaj hatása akár a rákos sejtek növekedésére is hatással lehet.

Egy állatkísérlet során az egereknek 0.3 ml lenmagolajat adtak 40 napon keresztül. A vizsgálat végén megállapították, hogy a lenmagolajat kapott egereknél a tüdőrákért felelős rákos sejtek sokkal lassabb arányban terjedtek, mint a lenmagolajat nélkülöző társaiknál.

Az eredmények egyelőre igen ígéretesnek tűnnek, azonban kétségtelen, hogy további kutatásokra lesz szükség ahhoz, hogy a lenmagolaj akár aktív szerepet játsszon egy-egy rákkezelési terápia során.

3. Előnyös lehet a szív egészségére

Számos kutatás már kimutatta, hogy a lenmagolaj hatása a szív egészségében is szerepet játszik. Egy 59 résztvevő bevonásával készített tanulmány során a résztvevők egy része napi 15 ml lenmagolajat kapott. A tanulmány végén egyértelműen kimutatható volt, hogy a lenmagolajat fogyasztók esetében egészségesebb vérnyomásszint alakult ki.

Lenmagolaj hatása – 6 ok, amiért érdemes fogyasztania!
1. kép – Lenmagolaj hatása – 6 ok, amiért érdemes fogyasztania!

A lenmagolaj pedig nem csak a vérnyomásra lehet hatással, de javíthatja az artériák rugalmasságát is. Mind az öregedés, mind a magas vérnyomás egyértelműen csökkenti az artériák rugalmasságát, így kétségtelen, hogy idősek és fiatalok egyaránt bátran fogyaszthatnak lenmagolajat.

4. Segíthet a székrekedés és a hasmenés kezelésében

A lenmagolaj hatása megjelenhet a székrekedés és a hasmenés kezelésében is. Egy állatokon végzet kutatás során bebizonyították, hogy a lenmagolaj hashajtóként hathat a székrekedés során, míg hasmenés esetében természetes hasmenés elleni szerként jelenhet meg.

Egy másik kutatás során 50 székrekedéses beteg naponta fogyasztott 15 ml lenmagolajat. Négy hét elteltével a kutatásban résztvevők közel 80%-a számolt be arról, hogy rendszeresebbé vált a székletürítésük.

Sajnos a kutatások e területen is igen kezdetlegesek egyelőre, azonban a kezdeti eredmények kétségtelenül rendkívül pozitívak.

5. Javíthatja a bőr egészségét

A lenmagolaj akár a bőr egészségének javításában is segíthet. Egy kis létszámú kutatás során, 13 nő 12 héten át fogyasztott lenmagolajat napi rendszereséggel. 3 hónap után a vizsgálatban részvevők túlnyomó többsége számolt be arról, hogy javult bőrük simasága és hidratáltsága, miközben bőrük irritációra és érdességre való érzékenysége csökkent.

Különösen előnyös lehet lenmagolaj a dermatitiszben szenvedők számára, hiszen csökkentheti a dermatitisz tüneteit, mint például a bőrpír, a duzzanatok vagy a viszketés.

Igaz, hogy a kutatások továbbra is korlátozott számban állnak rendelkezésére a lenmagolaj bőrünkre gyakorolt hatásával kapcsolatban, azonban egyre több kozmetikai és gyógyszeripari cég alkalmazza előszeretettel bőrápoló termékeik hatóanyagaként.

6. Csökkentheti a gyulladást a szervezeteben

A lenmagolaj magas omega-3 zsírsav tartalmának köszönhetően, akár természetes gyulladáscsökkentőként is alkalmazható. A korábbi előnyökhöz hasonlóan, itt is további kutatásokra van szükség, hogy egyértelműen kimondható legyen a lenmagolaj ezen tulajdonsága, azonban a rendelkezésre álló tanulmányok, már találtak erre utaló pozitív megerősítéseket.

Összegzés

A lenmagolaj hatása nagyon sok esetben még további kutatást igényel, azonban az kétségtelen, hogy mindenképpen előnyös lehet szervezünk számára, mint oly sok egészséges zsírsavakban gazdag olaj. A cikkben felsorolt előnyök egyénenként eltérőek lehetnek, viszont az biztos, hogy a lenmagolaj napi rendszeres fogyasztásával semmiképpen sem fogunk rosszat tenni szervezünk számára.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

MRI vizsgálat - Mágneses rezonancia képalkotás működése

vas jan 23 , 2022
Mi az az MRI vizsgálat? A mágneses rezonancia képalkotás (MRI) egy nem invazív képalkotó technológia, amely háromdimenziós, részletes anatómiai képeket készít. Gyakran használják betegségek kimutatására, diagnosztizálására és a kezelés monitorozására. Kifinomult technológián alapul, amely gerjeszti és érzékeli az élő szöveteket […]
mri vizsgálat

Ez is érdekelheti