Ekcéma (dermatitisz): tünetek, kialakulása és kezelése

Mi az az ekcéma?

Az ekcéma vagy más néven dermatitisz igen gyakori bőrbetegség, amelyet viszkető és gyulladt bőrfoltok jellemeznek. Gyakran fordul elő csecsemőknél és kisgyerekeknél, a csecsemők esetében általában az arc bőrfelületén jelentkeznek az említett foltok.

A tünetek azonban megjelenhetnek tinédzser illetve felnőttkorban is, nőkre és férfiakra egyaránt jellemző módon.

Milyen típusai léteznek az ekcémának?

Amikor az emberek megemlítik az ekcémát általában az atópiás dermatitiszre referálnak, ami száraz, viszkető bőrfelülettel és pirosággal jár együtt. Ez a leggyakoribb ekcéma típus, azonban léteznek más típusok is, amelyek az alábbiak lehetnek:

Kontakt dermatitisz

A kontakt dermatitiszt irritáló anyagokkal történő érintkezés okozza. Tünetei lehetnek az égető, viszkető bőrfelület és a vörösség a bőr felszínén. A gyulladás szinten azonnal megszűnik, ahogy eltávolítják az irritáló anyagot a bőrfelületről.

Dsyhidrotikus dermatitisz

A dyshidrotikus dermatitisz az ujjakat, a tenyeret illetve a talpakat érintheti. Általában viszkető, pikkelyes bőrfoltokat okozhat, amelyek hámlanak, vörösödnek vagy akár meg is repedhetnek. A tünetek akár fájdalmakkal is járhatnak és gyakrabban jelentkeznek a nőknél.

Nummularis dermatitisz

A numularis dermatitisz száraz, kerek bőrfoltokat okozhat, jellemzően a hideg, téli hónapokban jelennek meg a tünetek a lábak felületén és gyakrabban érinti a férfiakat.

Szeborrheás dermatitisz

A szeborreás dermatitisz viszkető, vörös, pikkelyes kiütéseket okoz, különösen a fejbőrön, a szemöldökön, a szemhéjon vagy az orr oldalán illetve a fülek mögött.

Mik lehetnek az ekcéma tünetei?

Az ekcéma esetében az alábbi tünetek jelentkezhetnek a bőr felületén:

 • viszkető, száraz érdes bőr
 • gyulladt és irritált bőrfelület

Az atópiás dermatitisz általában szakaszokban jelentkezik, vannak időszakok amikor a tünetek teljesen eltűnnek majd ezt követően hónapokig megjelennek.

Ekcéma (dermatitisz): tünetek, kialakulása és kezelése
1. kép – Az ekcéma (dermatitisz) egyik legjellegzetesebb tünete az irritált, viszkető bőr

Az említett tünetek szinte bárhol előfordulhatnak, de általában a karokat, könyökök belső oldalait, a térd hátsó részét vagy a fej felszínét érintheti. A betegség önmagában nem fertőző, az idősebb korosztálynál a tünetek enyhébb formában jelentkeznek. Egyéb tünetek, amik még előfordulhatnak:

 • vörös vagy barnásszürke foltok
 • intenzív viszketés
 • kicsi, megemelkedett dudorok, amelyek karcolás után folyadékot eresztenek
 • pikkelyes bőr
 • kérges, kiszáradt bőr

Az említett karcolások tovább irritálhatják a bőrt és a gyulladás lefolyását is meghosszabbíthatják, így semmiképpen se tanács őket megsérteni.

Mik lehetnek az ekcéma kiváltó tényezői?

Az ekcéma kialakulása nem teljesen ismert, valószínűleg a szervezet immunrendszerének túlzott működése váltja ki a tüneteket, ami agresszívan reagál a különböző irritáló hatásoknál. A tünetek megjelenését az alábbi tényezők bármelyike kiválthatja, illetve felerősítheti:

 • tisztítószerekben található különböző vegyianyagok, amelyek durván kiszárítják a bőrt
 • durva, karcos anyagok mint például a gyapjú
 • szintetikus szövetek
 • megemelkedett testhőmérséklet
 • túlzott izzadás
 • hirtelen nedvességcsökkenés
 • stressz
 • ételallergiák
 • állati szőr
 • felső légúti fertőzések

Hogyan történik az ekcéma diagnózisa?

Jelenleg nem létezik célzott diagnosztikai eljárás, amely azonnal azonosítani tudja az ekcémát. A bőrgyógyászok jellemzően szemrevételezés során már megtudják állapítani, amikor atópiás dermatitisztől szenved a páciens. Előfordulhat az is, hogy kezelő orvosa tapasztesztet javasolhat, amely sokat segíthet az irritáló anyagok felfedezésében. A teszt során különböző anyagokkal átitatott tapaszokat helyeznek a bőrére majd ezt követően megvizsgálják a bőr válaszreakcióját.

Hogyan kezelhetők az ekcéma tünetei?

A tünetek pontos kezeléséhez bőrgyógyászati illetve allergiai vizsgálatokra lehet szükség. Általában több, különböző kezelési módszert szoktak kombináltani alkalmazni a maximális eredményesség érdekében. A kezelési módszerek az alábbiak lehetnek:

Gyógyszerek

A különböző vényköteles orális gyógyszerek illetve kenőcsök enyhíthetik az ekcéma tüneteit. Bizonyos esetekben a homeopátiás megoldások is javulást eredményeznek a páciensek életében. Fontos azonban kiemelni, hogy ezek a gyógyszeres megoldások sem kínálnak végleges megoldást az atópiás dermatitiszre, kizárólag a tünetek enyhítésére alkalmasak.

Terápiák

A különböző fényterápiás megoldások lehetőséget biztosítani az ekcéma tüneteinek enyhítésére. A megfelelően megválasztott készülékekkel néhány kezelést követően akár teljesen eltűnhetnek ideiglenesen a tünetek illetve megakadályozhatja a további bakteriális bőrfertőzéseket is. Amennyiben szimpatikusnak találja ezt a kezelési megoldást tekintse meg webáruházunkban megtalálható infravörös fénylámpánkat.

Életmód változás

A stressz mint kiváltó tényező megjelenhet az atópiás dermatitisz esetében is. Számtalan fórumon hangsúlyozzák a stressz negatív hatásait ezért is érdemes kiemelt figyelmet fordítani annak csökkentésére. Az alábbi tevékenységek lehetnek segítségére:

 • megfelelő légzési technikák elsajátítása stresszes pillanatokban
 • jóga
 • meditáció
 • nyugtató, pihentető zene hallgatása
 • megfelelő mennyiségű és minőségi alvás

Alternatív kezelések

A különböző természetes alternatív kezelések gyakran igen jó eredményeket hozhatnak a páciensek tüneteivel kapcsolatosan, azonban mielőtt bármilyen kezelés kipróbálna mindig egyeztessen előtte háziorvosával a lehetséges mellékhatások miatt. Néhány népszerű alternatív kezelési megoldás:

Hogyan előzhetők meg a tünetek?

Az ekcéma tüneteinek megjelenésében nagy szerepet játszhat alvási szokásunk illetve stresszszintünk. Mindenképpen igyekezzen megfelelő mennyiségű és minőségi alvást vinni az életébe, illetve tudatosan csökkenteni a stresszt. Kerülje az Ön számára irritáló anyagok használatát, valamint a vakaródzást, amivel felsértheti bőrfelületét. A téli, szárazabb időszakokban érdemes valamilyen hidratáló kozmetikumot alkalmaznia.

Az ekcéma tünetei megfelelő odafigyeléssel és kezeléssel igen jól kezelhetők. A legeredményesebb megoldás mindenképpen az lehet, ha a különböző kezelési módszereket kiegészíti a szükséges életmódbeli változásokkal.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Hogyan kezelhető az emetofóbia?

ked nov 17 , 2020
Az emetofóbia egy olyan speciális jelenség, amely a szélsőséges hányástól, a hányás látványától, illetve más emberek hányásától vagy rosszullététől való félelmet vonja maga után. Köztudott, hogy az ilyesfajta rosszulléteket az emberek alapvetően sem szeretik, azonban aki az emetofóbiától szenved, az […]
Emetofóbia

Ez is érdekelheti