Lázgörcs – van ok a pánikra?

A lázgörcs egy olyan roham, amely főleg kisgyermekeknél fordul elő, és ahogy azt a neve is mutatja, a láz a kiváltó oka. Körülbelül 6 hónapos kortól 5 éves korig a legvalószínűbb a lázgörcs kialakulása, de a második életév a legkritikusabb. A láz olyan általános gyermekkori betegségeket is kísérhet, mint például megfázás, influenza vagy fülgyulladás. Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a gyermeknél nincs láz a lázgörcs pillanatában, azonban egy pár órán belül a láza is fel fog szökni.

A lázgörcs során nem kirívó tünet az eszméletvesztés, illetve a végtagok remegése sem. Kevésbé gyakori tünetek lehetnek azonban a szemek kifordulása, a végtagok merevedése, illetve a fél oldali rángatózás.

A legtöbb esetben a lázgörcs csak néhány percig tart, és általában 38,5 °C feletti láz kíséri. Habár félelmetes látványt nyújt ez a fajta roham, nem okozhat hosszú távú egészségügyi problémát a gyermek számára. A lázgörcs nem összetévesztendő az epilepsziás rohammal, mivel az epilepszia egy olyan ismétlődő roham, amit nem a láz vált ki. Azonban a több, mint 15 percig tartó lázas rohamok akár növelhetik az epilepsziás kockázatot.

Mennyire lehet gyakori a lázgörcs?

Amint azt említettük, főként kisgyermekekre, 5 éves korukig jellemző a lázgörcs kialakulása. Azonban azon gyermekeknél, akik egyszer tapasztaltak már lázgörcsöt, akár többször is megismétlődhet, így nem árt figyelni! Milyen esetekben a legnagyobb a kiújulás kockázata? Ha:

  • első lázas rohamuk 18 hónaposnál fiatalabb korban jelentkezik,
  • lázgörcs a családon belül már előfordult,
  • a lázgörcs egy bizonyos betegség első jele,
  • a viszonylag alacsony testhőmérséklet emelkedik a roham esetén.

Mit tehetünk a lázgörcsben szenvedő gyermekünkért?

Elsősorban fontos, hogy megőrizzük nyugalmunkat, és minél előbb kezdjük meg az elsősegély-nyújtáshoz elengedhetetlen intézkedéseket. Emellett gondosan figyeljünk a gyermekre. A következő teendőket javasoljuk a szülők vagy ápolók részére:

  • Vegye figyelembe a roham kezdetét. Ha a roham 5 percnél tovább tart, hívjon mentőt. A gyermeket azonnal el kell vinni a legközelebbi egészségügyi intézménybe diagnózis és kezelés céljából.
  • Hívjon mentőt, ha a roham kevesebb, mint 5 perc, de úgy tűnik, hogy a gyermek nem gyógyul gyorsan.
  • Fokozatosan helyezze a gyermeket védett felületre, például a padlóra vagy a talajra, hogy a véletlen sérüléseket elkerülje. Ne fogja le a gyermekét görcs alatt.
  • Helyezze a gyermeket az oldalára, hogy elkerülje a fulladást. Ha lehetséges, óvatosan távolítson el minden tárgyat a gyermek szájából. Semmi ne kerüljön a gyermek szájába görcsök alatt. Ezek a tárgyak akadályozhatják a gyermek légútját, és megnehezíthetik a légzést.
  • Azonnal forduljon orvoshoz, miután a roham befejeződött, ha először fordul elő lázgörcs a gyermek esetében. Ez azért fontos, mert a lázgörcs okát ki kell deríteni minden esetben. Ez különösen sürgős, ha a gyermek nyaka bemerevedett, vagy ha a roham bőséges hányással jár.

Mennyire lehet veszélyes a lázgörcs?

A lázas rohamok túlnyomó része rövid, és nem okoz hosszú távú károkat. A megfelelő elsősegélynyújtás a roham alatt segíthet elkerülni a veszélyhelyzeteket, mint fulladás, vagy más tárgy által okozott sérülés.

Nincs bizonyíték arra, hogy a rövid lázas rohamok agykárosodást okoznának. Tanulmányok kimutatták, hogy a hosszabb lázgörcs esetén sincs ok az aggodalomra. Azonban a többszörös, elhúzódó rohamok az epilepszia kockázatát növelhetik. A legnagyobb aggodalomra ad okot a gyermekek azon kis csoportja, akiknél nagyon hosszan tartó lázas rohamok jelentkeznek, amelyek 30 percnél hosszabb ideig tartanak. Ezekben az esetekben az epilepszia kockázata akár 30–40% is lehet, bár ez a betegség sok éven át nem fordulhat elő.

1. kép – A lázgörcs – vajon segít a lázcsillapító?

Megakadályozható a lázgörcs?

Ha a gyermek lázas, a legtöbb szülő lázcsökkentő gyógyszereket ad a gyermeknek. A rendelkezésre álló tanulmányok azonban azt mutatják, hogy ez nem csökkenti az újabb lázgörcs kialakulásának kockázatát. Noha a lázas rohamokban szenvedő gyermekek többsége nem igényel gyógyszert, a lázas rohamokra hajlamos gyermekeket láz esetén gyógyszeres kezeléssel, például diazepámmal lehet kezelni.

Ez a fajta gyógyszer csökkentheti az újabb lázgörcs kialakulását. Esetleges mellékhatások azonban előfordulhatnak, például fáradékonyság, koordináció hiánya, vagy hiperaktivitás. Mivel a nagyon hosszú lázas rohamok a sérülésekkel és az epilepsziának fokozott kockázatával járnak, egyes orvosok gyógyszert írhatnak fel ezeknek a gyermekeknek a hosszan tartó rohamok megelőzésére.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Fogyasszunk zöld teát! – a zöld tea hatása szervezetünkre

vas ápr 5 , 2020
Fogyasszunk zöld teát! – a zöld tea hatása szervezetünkre A zöld tea hatása megkérdőjelezhetetlen szervezetünkre. Korábbi cikkünkben már bemutattuk, hogy jó szolgálatot nyújthat köhögéssel szemben is. Szinte az egyik legegészségesebb italként van számon tartva a világban, mégsem fogyasztják elegen a […]
1. kép - Fogyasszunk zöld teát! – a zöld tea hatása szervezetünkre

Ez is érdekelheti