Carpalis alagút szindróma – Tünetek, kezelés, megelőzés

Mi a carpalis alagút szindróma?

A carpalis alagút szindróma során szorító érzés figyelhető meg a medián ideg kéztőfejbe csatlakozása során. A medián ideg a kéz tenyéroldalán található (más néven a carpalis alagút). A medián ideg biztosítja az érzékelést (érzékenységet) a hüvelykujjnál, mutatóujjnál, hősszúujjnál és a gyűrűsujjnál. Ez adja az impulzust hüvelykujjhoz vezető izomnak. A carpalis alagút szindróma előfordulhat egyik vagy mindkét kezen.

A csukló belsejében lévő duzzanat a carpalis alagút szindróma esetén a kompressziót okozza. Zsibbadáshoz, gyengeséghez és bizsergéshez vezethet a kéz oldalán a hüvelykujj közelében.

Carpalis alagút szindróma – Mi okozza?

A carpalis alagút fájdalma a csuklón és a középső idegre gyakorolt túlzott nyomás miatt fordul elő. A gyulladás duzzanatot okozhat. Ennek leggyakoribb oka egy olyan mögöttes betegség, amely duzzanatot okoz a csuklóban, és néha akadályozza a véráramlást. A carpalis alagút szindrómához kapcsolódó leggyakoribb állapotok közül néhány a következő:

 • cukorbetegség
 • pajzsmirigy diszfunkció
 • folyadékretenció a terhesség vagy a menopauza következtében
 • magas vérnyomás
 • autoimmun rendellenességek, például rheumatoid arthritis
 • törések vagy a csukló trauma

A carpalis alagút szindróma súlyosbodhat, ha a csuklóját ennek ellenére túlzott igénybevételnek teszi ki. A csukló ismételt mozgása hozzájárul a medián ideg duzzanatához és kompressziójához. Ennek a következő okai lehetnek:

 • a csuklójának elhelyezkedés a billentyűzet vagy az egér használata közben
 • a kéziszerszámok vagy az elektromos kéziszerszámok használata által okozott hosszan tartó rezgésnek való kitétel
 • minden olyan ismételt mozgás, amely túlságosan megnyújtja a csuklóját, például zongorázás vagy gépelés

Kiknél alakulhat ki nagyobb eséllyel a szindróma?

A nők háromszor nagyobb valószínűséggel szenvedik el a carpalis alagút szindrómát, mint férfiak. A carpalis alagút szindrómát leggyakrabban 30 és 60 év között diagnosztizálják. Bizonyos körülmények növelik a kialakulásának kockázatát, ideértve a cukorbetegséget, a magas vérnyomást és az ízületi gyulladást.

Életstílus tényezők növelhetik a carpalis alagút szindróma kockázatát. Ezek a következők: dohányzás, magas sóbevitel, ülő életmód és a magas testtömeg-index (BMI).

Bizonyos munkatevékenységek melyek ismétlődő csuklómozgást követelnek meg szintén tényezők lehetnek. Ezek:

 • gyártás
 • futószalag melletti munka
 • billentyűzetet igénylő foglalkozások
 • építkezésen történő munkafolyamatok

Az ezekben a foglalkozásokban foglalkoztatottaknak nagyobb a kockázata a carpalis alagút szindróma kialakulásának. Érdemes lehet ilyenkor gyógymasszőr vagy otthoni gyógymódok, például egy kézmasszírozó segítségét fontolóra venni.

Melyek a carpalis alagút szindróma tünetei?

Milyen tünetei vannak a carpalis alagút-szindrómában szenvedőknek? A tünetek általában az idegút mentén fordulnak elő, mivel a medián ideg összenyomódik. A kéz gyakran „elaludhat” és a tárgyak kiesnek a kézből. További tünetek lehetnek emellett:

 • zsibbadás, bizsergés és fájdalom a hüvelykujján és a kéz első három ujján
 • fájdalom és égés, amely felmegy a karon
 • éjszakai csuklófájdalom, amely zavarja az alvást
 • gyengeség a kézizmokban

Hogyan történik a diagnózis?

Az orvosok alagút szindrómát diagnosztizálhatnak a kórtörténet, a fizikai vizsgálat és az idegvezetési vizsgálatoknak nevezett tesztek kombinációja alapján.

A fizikai vizsgálat magába foglalja a kéz, a csukló, a váll és a nyak részletes értékelését az idegnyomás egyéb okainak ellenőrzése céljából. Orvosa megvizsgálja a csuklóját, hogy nincs-e érzékenysége, duzzanata és esetleges deformációja. Ellenőrzi az ujjak érzésképzetét és a kézben lévő izmok erősségét.

Az idegvezetési vizsgálatok olyan diagnosztikai tesztek, amelyek mérik az idegimpulzusok vezetési sebességét. Ha az idegimpulzus a normálnál lassabb, amikor az ideg átjut a kézbe, akkor carpalis alagút szindróma fordulhat elő.

carpalis alagút szindróma
A carpalis alagút szindróma diagnosztizálás közben

Hogyan történik a kezelés?

A szindróma kezelése attól függ, hogy milyen súlyos a fájdalom és a tünetek összessége, valamint hogy van-e gyengeség. 2008-ban az Ortopéd Sebészek Akadémiája kiadott irányelveket a carpalis alagút hatékony kezelésére. Az ajánlás az volt, hogy megpróbálják a carpalis alagút fájdalmát műtét nélkül kezelni, ha lehetséges.

A nem sebészeti lehetőségek a következők:

 • kerülje el a csuklóját túlságosan tágító pozíciókat
 • csuklósín, amely a kezét semleges helyzetben tartja, különösen éjszaka
 • enyhe fájdalomcsillapító gyógyszerek és gyógyszerek a gyulladás csökkentésére
 • bármilyen alapbetegségének kezelése, például cukorbetegség vagy ízületi gyulladás
 • szteroid injekciók a carpalis alagútba a gyulladás csökkentése érdekében

Szükség lehet műtétre, ha a közép ideg súlyos károsodást mutat. Az alagút szindróma műtéte magában foglalja a középső ideget átlépő csuklóban a csípő szövetszalagjának vágását, hogy csökkenjen az idegére nehezedő nyomás. A sikert vagy kudarcot befolyásoló tényezők a beteg kora, a tünetek időtartama, a diabetes mellitus és a gyengeség fennállása (amely általában késői jele). Az eredmény általában jó kimenetellel szokott végződni.

Hogyan lehet megelőzni a carpalis alagút szindrómát?

Megakadályozhatja a carpalis alagút szindrómát olyan életmód változtatásokkal, amelyek csökkentik a kialakulásának kockázati tényezőit.

Az olyan állapotok kezelése, mint a cukorbetegség, a magas vérnyomás és az ízületi gyulladás, csökkenti a carpalis alagút szindróma kialakulásának kockázatát.

A tünetek enyhítésének fontos stratégiája a kéztartás körültekintő figyelése és a csuklóját nyújtó tevékenységek elkerülése. A fizikoterápiás gyakorlatok szintén hasznosak lehetnek.

Mik a hosszú távú kilátások?

A carpalis alagút szindrómájának korai kezelése a fizikoterápiával és az életmód megváltoztatásával jelentős hosszú távú javulást eredményezhet és kiküszöbölheti a tüneteket.

Azonban valószínűtlen, hogy a kezeletlen alagút szindróma tartós idegkárosodást, rokkantságot és a kézfunkció elvesztését okozhatja.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

SCM (fejbiccentő izom) fájdalom – mit tehetünk a probléma ellen?

csü júl 9 , 2020
Mi az az SCM (fejbiccentő izom)? A sternocleidomastoid izom (röviden SCM – fejbiccentő izom) a koponya alján található a fülek mögött. Nyakunk mindkét oldalán megtalálható és leér teljesen szegycsontunk és kulcscsontunk tetejéig. Az SCM izom funkciói a következők: SCM (fejbiccentő […]
SCM (fejbiccentő izom) fájdalom – mit tehetünk a probléma ellen?

Ez is érdekelheti