Fogfájás lelki okai – vajon melyik érzelem befolyásolja?

Tudta-e, hogy a különböző foggal kapcsolatos egészségügyi problémák akár a fogfájás lelki okai miatt is kialakulhatnak? Természetesen a rossz szájápolási szokások, a megfelelő kezelések hiánya vagy a genetika mind-mind szerepet játszhatnak a megjelenő fogfájdalmakkal kapcsolatban, azonban az érzéseink ugyan úgy érintik ezt a területet is (mint például a derékfájás esetében).

De vajon mitől alakulhatnak ki a fogfájás lelki okai? A szánk nem kizárólag fizikai átjáró, de szellemi is. Nagyon sok esetben a különböző fogfájdalmak és állkapocsízületi gondok akkor alakulnak ki, ha a szánk nem tudja elmondani, amit a szívünk diktálna. Számtalan olyan élethelyezzel találkozhatunk, amikor nem azt mondjuk, amit igazán érzünk és gondolunk. A munkahelyen előfordulhatnak olyan esetek, amikor nem értünk egyet a főnökünkkel, de nem akarunk konfliktusba kerülni. A családi kötelékek esetében pedig gyakran találkozhatunk olyan esetekkel, hogy egy-egy konfliktus évekig vagy akár soha nem kerül átbeszélésére.

Ilyen esetekben a szívünk és az érzéseink szeretnének megszólalni, de az agyunk megtiltja a szájnak ezt a lehetőségét. A hosszú éveken át tartó, kimondatlan érzések mind-mind megemlíthetők a fogfájás lelki okai között. De vajon milyen érzések húzódhatnak meg ténylegesen a helyetek mögött? A skála igen széles lehet, hiszen rengeteg olyan élethelyzet van, amikor nem beszélhetünk egy-egy érzelmileg telített helyzetben.

Visszatérve a munkahelyi példánkra, sok esetben haragot és keserűséget szülhet, ha a főnökünk nem hajlandó figyelni a véleményünkre. Féltékenyek lehetünk, ha úgy érezzük, mindig ő aratja le a babérokat az ötleteinkkel. A családi kapcsolatainkban az érzések még ennél is szélesebb spektrumon helyezkedhetnek el. Féltékenyek lehetünk testvérünk sikereire, szomorúak lehetünk ha szüleink elhanyagolnak minket vagy szoronghatunk, ha mindig attól tartunk, hogy most miért leszünk megdorgálva a család előtt. Ezek az esetek, ha hosszú ideig fennállnak és nem kerülnek átbeszélésére, úgy hozzájárulhatnak a fogfájás lelki okaihoz.

Sőt, sok esetben még az sem mindegy melyik fogunk fáj. Az alábbi ábra jól szemlélteti, hogy melyik fog fájdalma mögött milyen érzés húzódhat meg.

1. kép – A fogfájás lelki okai – nem mindegyik, hogy melyik fogunk fáj!

1—16-7-32 fogak fájdalma: a szívvel és vékonybéllel kapcsolatos érzelmek tartoznak ide. Olyan érzések állhatnak a fogfájdalom hátterében, mint a magány, gyász, megaláztatás, az öröm vagy a szeretet érzésnek hiánya.

7-10, 23-24 és 25-26 fogak fájdalma: veséhez és hólyaghoz kapcsolód érzések. Olyan érzések állhatnak a fájdalom hátterében, mint a félelem, a szégyenérzet, a félénkség, az elveszettség vagy a teljes kimerültség érzése.

6-11-22-27 fogak fájdalma: epéhez és májhoz kapcsolódó érzések. Olyan érzések állhatnak a fájdalom hátterében, mint a düh, frusztráció, manipuláció vagy hibáztatás.

2-3, 14-15, 20-21, 28-29 fogak fájdalma: léphez, gyomorhoz és hasnyálmirigyhez kapcsolódó érzések. Olyan érzések állhatnak a fájdalom hátterében, mint a szorongás, önbüntetés, alacsony önértékelés vagy megszállottság.

4-5, 12-13, 18-19, 30-31 fogak fájdalma: tüdőhöz és vastagbélhez kapcsoló érzések. Olyan érzések állhatnak a fájdalom hátterében, mint a krónikus gyász vagy szomorúság, „csapdában vagyok” érzés.

Összeségében elmondható, hogy a fogfájás lelki okai mögött nagyon sok különböző érzés meghúzódhat. A megoldás mindenképpen az lehet, ha a fogászati gondjainkat nem csupán felületesen igyekszünk kezelni, hanem magát a gyökérokokat keressük meg.

Ha úgy érezzük, hogy a fogfájdalmak rendszeresen jelentkeznek még megfelelő higiéniai szokások és beavatkozások mellett is, úgy mindenképpen érdemes végiggondolni, hogy jelenleg hogyan is érezzük magunkat. Számtalan kérdés merülhet fel, mint például:

  • Van-e a valaki jelenleg az életünkben, akire haragosak vagyunk?
  • Minden rendben van-e a párkapcsolatunkkal?
  • A munkahelyünkön hogyan érezzük magunkat?
  • Hogyan értékeljük saját magunkat?

A kérdések őszinte megválaszolása az első lépés, hogy jobban megértsük önmagunkat és az érzéseinket. Ha végre sikerül megérteni, hogy mit is érzünk igazán, utána már sokkal könnyebben tudunk változtatni a dolgokhoz történő hozzáállásunkon és így megelőzhetjük a fogfájás lelki okainak kialakulását.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

6 egészségügyi előny, amit a tökmagolaj hatása adhat

csü júl 21 , 2022
A tökmagolaj hatása leginkább a főzéseink során tud érvényesülni, gyakran alkalmazzák étolajként egy-egy étel elkészítése során. Egy hihetetlenül sokoldalú alapanyagról beszélünk, ami nem csak hogy rendkívül egészséges, de még finom is. Sőt, gyakran megtalálható különböző hajápolási termékekben és szérumokban is. […]
6 egészségügyi előny, amit a tökmagolaj hatása adhat

Ez is érdekelheti