Szkleroterápia visszeres és pókhálós vénák esetén

A szkleroterápia egy minimálisan invazív eljárás, amely a visszereket és a pókhálós vénákat kezeli. Ennek során vegyi anyagokat, úgynevezett szklerotizáló szereket fecskendeznek a sérült vénákba.

A visszerek vagy pókhálós vénák megjelenésének csökkentése mellett a szkleroterápia csökkentheti a sérült vénák által okozott fájdalmat vagy mellékhatásokat is.

A visszerek viszketést, fájdalmat, görcsöket és elszíneződést okozhatnak. A pókhálóvénák kisebbek és kevésbé súlyosak, mint a visszerek. A visszerek gyakrabban fordulnak elő nőknél, mint férfiaknál, bár nagy általánosságban elmondható, hogy bárkinél előfordulhatnak.

Becslések szerint a felnőttek 20 százalékát érinti a visszeresség valamikor az életük során.

A szkleroterápia célja

A szkleroterápia fő célja, hogy segítsen a pók- vagy visszeres vénákban szenvedőknek csökkenteni a betegséggel járó tüneteket, valamint javítani az érintett területek fizikai megjelenését. Ritkábban az orvosok az aranyér kezelésére is alkalmazhatják a szkleroterápiát.

A megfelelő kezelés kiválasztása az Ön preferenciáitól és konkrét tüneteitől függ. Ennek ellenére fontolóra veheti a szkleroterápiát, mivel ez egy kevésbé invazív eljárás. Továbbá jelentősen segíthet mind a tünetein, mind a vénák megjelenésén, hogy ne legyen szüksége további sebészeti beavatkozásra.

Egy 2016-os tanulmány szerint a résztvevők 80%-ának, akik szkleroterápiás eljáráson estek át, nem volt szüksége további műtétre a tüneteik kezelésére.

Beszéljen orvosával, hogy megtudja, a szkleroterápia megfelelő-e az Ön számára.

A szkleroterápiával kezelhető területek

A visszerek kialakulásának leggyakoribb területei a lábak és a lábfejek.

Az érintett vénák felhúzódhatnak, elszíneződhetnek vagy megduzzadhatnak. Bizonyos esetekben mélyebben lehetnek a bőr alatt és kellemetlen érzést okozhatnak. A pókhálóvénák kisebb méretűek, közelebb helyezkednek el a bőr felszínéhez, és vörösnek, lilának vagy kéknek tűnhetnek.

Az aranyér kezelésére szolgáló szkleroterápiát általában akkor alkalmazzák, ha az aranyér kisebb és a belső területen helyezkedik el. Akkor is alkalmazható, ha az aranyér vérzik, vagy ha más egészségügyi problémák miatt nem kockáztathatja meg a sebészeti beavatkozást, például az aranyéreltávolítást.

A sérült vénák méretétől függően a szkleroterápiát a következő területeken lévő visszerek és pókhálós vénák kezelésére lehet alkalmazni:

 • combok
 • vádli
 • bokák
 • lábak
 • arc (gyakran az orr oldala)
 • végbélnyílás

Kik alkalmasak szkleroterápiára?

A legtöbb visszeres vagy pókhálós vénában szenvedő ember alkalmas lehet a szkleroterápiára, bár az eljárást leggyakrabban 30 és 60 év közötti embereken és azon belül is főként nőkön végzik.

Ez azért van így, mert ezek az állapotok az életkor előrehaladtával egyre láthatóbbá válnak, és általában kevésbé észrevehetőek a férfiaknál, akiknek a testét jobban borítja a szőrzet.

Azok a személyek, akik ágyhoz kötöttek, szoptatnak, terhesek vagy az elmúlt 3 hónapban szültek, nem alkalmasak az eljárásra.

Ahhoz, hogy megtudja, hogy Ön jogosult-e az eljárásra, egy érsebész által végzett vizsgálaton kell részt vennie, aki meg tudja állapítani, hogy ez az eljárás a megfelelő-e az Ön számára.

Hogyan működik a szkleroterápia?

Az állapot súlyosságától függően a vénás problémák szkleroterápiás kezelése körülbelül 30-45 percig tart. Ha a kezelést a lábán végzik, előfordulhat, hogy orvosa a hátára fektetve, felhúzott lábakkal fogja Önt kezelni.

Attól függően, hogy a sérült véna milyen mélyen van a bőr alatt, orvosa az eljárás részeként ultrahangot is alkalmazhat.

Az eljárás azzal kezdődik, hogy orvosa megtisztítja a bőrt a célzott vénák körül. Ezután egy finom tű segítségével orvosa a sérült vénába szklerotizáló anyagot fecskendez, pl:

 • polidocanolt
 • nátrium-tetradecil-szulfátot
 • hipertóniás sóoldatot

A folyékony vagy habos oldat a befecskendezett véna falát lezárja, így a vér az érintetlen vénákba kerül. Idővel a teste felszívja a sérült vénát, így az kevésbé lesz látható és kellemetlen.

A kezelt véna vagy vénák méretétől függően akár négy kezelésre is szükség lehet.

Hogyan kell felkészülni a szkleroterápiára?

Először is konzultáljon erre az eljárásre specializálódott szakemberrel. Ő segíteni fog meghatározni, hogy ez az eljárás megfelelő-e az Ön számára. Ezután a következőket javasolhatja:

 • Kerüljön bizonyos gyógyszereket, például az ibuprofent (Advil) és az aszpirint (Bufferin), hogy csökkentse a vérzés kockázatát. Ezek a gyógyszerek ugyanis befolyásolhatják a véralvadási folyamatot.
 • Az irritáció csökkentése érdekében ne kenje be a lábát krémmel vagy borotválkozzon a szkleroterápia előtt.
 • Próbálja ki a kompressziós harisnyát. Előfordulhat, hogy a beavatkozás után több napig viselnie kell őket.
 • A beavatkozás előtt tájékoztassa a szakorvost egyéb egészségügyi problémáiról.
szkleroterápia
A szkleroterápia megkezdése előtt konzultáljon szakemberrel

Lehetséges kockázatok és mellékhatások

A szkleroterápia során kisebb görcsöket, szúrást vagy égést tapasztalhat az injekciózott vénában. Az eljárás fájdalmas is lehet, különösen, ha a szklerotizáló szer a környező szövetekbe szivárog.

A szkleroterápia gyakori mellékhatásai a következők:

 • zúzódás
 • szúrás
 • duzzanat
 • a bőr elszíneződése
 • kellemetlen érzés
 • az injekció beadásának helye körül megjelenő piros, megemelkedett területek

Mindezen mellékhatásoknak néhány napon belül el kell múlniuk. A kezelési terület közelében barna vonalak vagy foltok is kialakulhatnak. Ezek általában 3-6 hónapon belül eltűnnek, de egyes esetekben ez a mellékhatás hosszabb ideig tart, vagy akár maradandóvá is válhat.

A súlyosabb mellékhatások közé pedig a következők tartoznak:

 • allergiás reakció a szklerotizáló szerre
 • bőrfekély az injekció beadásának helye körül
 • vérrögök a kezelt vénákban
 • gyulladás okozta kellemetlen érzés az injekció beadásának helye körül
 • fertőzés a bőrben

A szkleroterápiás kezelés után a szakorvossal való konzultáció segít a lehetséges mellékhatások kezelésében.

A szkleroterápia után

A szkleroterápiához kevés vagy egyáltalán nem kapcsolódik lábadozási idő. Valószínűleg azonnal vissza tud térni a mindennapi tevékenységeihez. A zavartalan mindennapok érdekében a következőket vegye fontolóra:

 • Napközben viseljen kompressziós zoknit vagy harisnyát, kivéve zuhanyzás vagy alvás közben.
 • A kezelést követő első 2 napban kerülje a napfényt, a forró fürdőt, a szaunát, az uszodát és a strandot.
 • Maradjon aktív, hogy csökkentse a vérrögök kialakulásának esélyét. Néhány napig azonban kerülje az aerob testmozgást, például a futást és a súlyemelést.
 • Bizonyos esetekben azt tanácsolhatják, hogy néhány napig ne repüljön.

Összefoglalás

A kisebb visszerek és a pókhálós vénák reagálnak a legjobban a szkleroterápiára. A kezelést követő néhány héten belül javulást tapasztalhat. Nagyobb visszerek esetén azonban a vizuális javulás akár 4 hónapig is eltarthat.

A visszerek vagy pókhálós vénák teljes megszüntetéséhez több kezelésre is szükség lehet. Fontos, hogy reális elvárásai legyenek a szkleroterápia hatékonyságával kapcsolatban. A szkleroterápia nem garantálja, hogy az eljárás után nem maradnak látható nyomai vagy mellékhatásai a visszereknek vagy pókhálóvénáknak.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

<strong>7 ok, amiért muszáj cukkinit fogyasztanod</strong>

hét dec 5 , 2022
A cukkini a tökfélék családjába sorolható és olyan zöldségekkel áll rokonságban, mint a nyári tök, a dinnye vagy az uborka. Akár 1 méter hosszúra is megnőhet, de jellemzően éretlen állapotbán történik a betakarítása, jellemzően 20 cm alatt. Többféle változatban előfordulhat, […]
7 ok, amiért muszáj cukkinit fogyasztanod

Ez is érdekelheti