Articsóka hatása a koleszterinszintre – Valóban csökkenti?

Az articsókalevél-kivonat, amelyet az élelmiszerboltokban kapható articsókából készítenek, egyesek szerint számos egészségügyi előnnyel jár. Az articsóka hatása állítólag csökkenti a vér koleszterinszintjét. Mások szerint elősegíti a fogyást, kezeli a savas refluxot, megelőzi a másnaposságot, sőt, „megtisztítja” a májat. Azonban ezeket az állításokat alátámasztó bizonyítékok általában gyengék.

Az articsóka levél kivonatokat szájon át kell bevenni, és főként kapszula vagy zselés kapszula formájában értékesítik. Vannak olyan koncentrált folyékony formák is, amelyeket cseppentővel lehet bevenni. Az articsókalevél-kivonatot néha még arckrémekbe is belekeverik öregedésgátló hatása miatt.

Ez a cikk az articsókalevél-kivonattal kapcsolatos különböző egészségügyi állításokat vizsgálja, különös tekintettel a magas koleszterinszint kezelésére. Azt is elmagyarázza, hogyan kell a vény nélkül kapható étrend-kiegészítőt szedni, valamint a lehetséges kockázatokat.

Egészségügyi előnyök

Az articsókalevél-kivonattal kapcsolatban számos egészségügyi állítás hangzott el, bár a bizonyítékok továbbra is hiányoznak. Ezzel együtt volt néhány ígéretes eredmény, amelyek további vizsgálatot igényelnek.

Íme néhány az orvosi kutatásokban közzétett eredmények közül:

  • Öregedésgátló: A Molecule című folyóiratban 2018-ban megjelent áttekintés szerint az articsókakivonatból készült krém csökkenti a gyulladást és javítja a bőr vérkeringését, és ezáltal segíthet csökkenteni a bőr megereszkedését és érdességét.
  • Zsíros májbetegség: Az International Journal of Hepatology című folyóiratban 2016-ban megjelent tanulmány szerint napi 2700 milligramm (mg) articsókakivonat bevitele csökkentette a májenzimek szintjét 30 előrehaladott, nem alkoholos zsírmájbetegségben (NAFLD) szenvedő felnőttnél, összehasonlítva 30 felnőtt placebót (látszatgyógyszert) kapó felnőtthöz képest.
  • Magas vérnyomás: A Complementary Therapies in Medicine című szaklapban 2021-ben megjelent tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy nyolc humán vizsgálat bizonyítékai alapján az articsókalevél-kivonat minimálisan (átlagosan 2-3 mmHg) csökkentheti a vérnyomást magas vérnyomásban (magas vérnyomás) szenvedő embereknél.
  • Vesebetegség: A Pakistan Journal of Pharmacological Science című folyóiratban 2016-ban megjelent tanulmány arról számolt be, hogy az articsóka kivonat injekció formájában beadva normalizálta a veseműködést a gyógyszerek által kiváltott vesebetegségben szenvedő patkányoknál. Ugyanezeket a hatásokat embereken még nem sikerült kimutatni.
  • Fogyás: A Nutrients című folyóiratban 2018-ban megjelent tanulmány arról számolt be, hogy az articsókalevél-kivonat elhízott, magas zsírtartalmú diétára fektetett patkányoknál visszafordította a metabolikus szindróma tüneteit, beleértve a derékkörfogatot és a magas vércukorszintet. Ugyanezt még nem mutatták ki embereken.

A mai napig nincs elegendő bizonyíték az articsókalevél-kivonat használatának alátámasztására ezen egészségügyi állapotok bármelyikének kezelésében.

Az articsóka hatása a magas koleszterinszintre

Még nem világos, hogy az articsóka hatása milyen mértékű a koleszterinszint csökkentésében. Az eddigi tanulmányok vegyesek.

Ezzel együtt egyes tanulmányok szerint az articsókalevél-kivonat hasonlóan működik, mint a hiperkoleszterinémia (magas koleszterinszint) kezelésére általánosan használt sztatinok. A sztatinok a HMG-CoA reduktáz nevű enzim blokkolásával hatnak, amely szerepet játszik a koleszterintermelésben.

Ez arra utal, hogy az articsókalevél-kivonat szerepet játszhat az enyhe hiperkoleszterinémia kezelésében.

Az articsóka olyan növényi eredetű vegyületeket, úgynevezett flavonoidokat is tartalmaz, amelyek segíthetnek csökkenteni az LDL oxidációját, amely folyamat hozzájárul az érelmeszesedéshez (az artériák megkeményedéséhez) és a szívbetegségekhez.

Lehetséges mellékhatások

Az articsóka biztonságos, ha élelmiszerként fogyasztják. Tanulmányok szerint az articsóka-kiegészítők is biztonságosak lehetnek, ha 23 akár hónapig szedik őket.

A mellékhatások, ha vannak, általában enyhék, és a következők lehetnek:

  • Gáz vagy puffadás
  • Böfögés
  • Fémes vagy „rossz” íz
  • Gyomorpanaszok
  • Hasmenés

Az articsóka-kiegészítők reakciót okozhatnak azoknál az embereknél, akik allergiásak a körömvirágra, a százszorszépre és más hasonló növényekre. Az allergiás reakció általában enyhe, azaz enyhe gyomorpanaszokat és laza székletet okoz.

articsóka hatása
Az articsóka hatása a koleszeterin szint csökkentésében még vitatott. További tanulmányok szükségesek a bizonyításhoz.

Articsóka hatása – Adagolás és előkészítés

Az articsókalevél-kivonatnak semmilyen formában nincs ajánlott adagja. A kutatásokban használt mennyiségek napi 250 és 2700 mg között változnak. Általános szabályként soha ne lépje túl a termék címkéjén feltüntetett adagot.

A Current Drug Safety című szaklapban 2018-ban megjelent tanulmány arról számolt be, hogy egy cukorbetegség és magas vérnyomás miatt kezelés alatt álló idősebb felnőtt 1,5 liter (nagyjából hat csésze) articsóka infúziót vett be, és súlyos vérszegénységgel és májmérgezéssel került kórházba.

Kiegészítő biztonság

A biztonsági kutatások hiánya miatt az articsókalevél-kivonat nem alkalmazható gyermekek, terhes vagy szoptató emberek, illetve krónikus betegségben szenvedők esetében. Ha úgy dönt, hogy használni kívánja, beszéljen háziorvosával, hogy a mellékhatásokat figyelemmel kísérhessék.

Mit kell keresni

Articsókalevél-kivonatot találhat online vagy olyan üzletekben és gyógyszertárakban, ahol más növényi kivonatokat és táplálékkiegészítőket is árulnak.

A tanúsítás nem jelenti azt, hogy egy étrend-kiegészítő működik vagy eredendően biztonságos. Csak azt jelenti, hogy a termék címkéjén felsorolt összetevőket a megfelelő mennyiségben tartalmazza, és hogy nem találtak szennyeződéseket.

Articsóka levél hatása – Összefoglaló

Az állítások, miszerint az articsóla hatása segíthet a koleszterinszint csökkentésében, továbbra sem bizonyítottak. A hasonló állításokat alátámasztó bizonyítékok szintén gyengék, beleértve az articsókalevél-kivonat alkalmazását fogyás, magas vérnyomás, májbetegség vagy vesebetegség esetén.

Ezzel együtt az articsókalevél-kivonatot általában biztonságosnak tartják, kevés mellékhatással. Ha úgy dönt, hogy használja a kiegészítőt, tájékoztassa erről háziorvosát, és soha ne lépje túl a termék címkéjén szereplő adagot.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Szegfűszeg hatása - Több mint ételízesítő?

vas okt 23 , 2022
A szegfűszeg használható egészben vagy őrölve. Az emberek gyakran használnak őrölt szegfűszeget fűszerkeverékekben és egész szegfűszeget a receptekben, hogy mélységet és ízt adjanak a legkülönbözőbb ételeknek. Ezeket az apró, sötétbarna hüvelyeket curryk fűszerezésére, húsok ízesítésére, szószok, például Worcestershire szósz gazdagítására, […]
szegfűszeg hatása

Ez is érdekelheti