Vena cava superior szindróma – Mikor kell komolyan venni?

Áttekintés

A superior vena cava a testünk egyik elsődleges vénája. Vért szállít karunkból, mellkasunkból, nyakunkból és fejünkből a szívünkbe. A superior vena cava szindróma (SVCS) esetében ez a véna bizonyos mértékben elzáródott vagy összenyomódott. Az SVCS egyik fő oka a rák.

Melyek a superior vena cava szindróma tünetei?

A superior vena cava szindróma általában olyan tünetek csoportját eredményezi, amelyek az idő múlásával lassan alakulnak ki. Ha ezeket a tüneteket figyelmen kívül hagyják, az SVCS súlyos légzési problémákat okozhat, és orvosi vészhelyzetté válhat. Tehát, ha az SVCS valamelyik gyakori tünetét tapasztalja, azonnal forduljon orvoshoz.

A superior vena cava szindróma gyakori tünetei a következők:

 • köhögés
 • duzzadt karok, törzs, nyak vagy arc
 • légzési nehézség és légszomj
vena cava superior szindróma
A SVC szindróma egyik tünete a köhögés

Van néhány egyéb tünete az SVCS-nek, de ezek ritkábban fordulnak elő:

 • rekedt torok
 • gyorsabb légzés
 • mellkasi fájdalom
 • nyelési nehézség
 • duzzadt erek a mellkasban és a nyakon
 • vér felköhögése
 • oxigénhiány miatti kék árnyalat a bőrön
 • a hangszalagok bénulása
 • Horner-szindróma, amely magában foglalja a kis pupillát, a lelógó szemhéjat és az izzadás hiányát az arc egyik oldalán

Tünetek gyermekeknél

Az SVCS életveszélyes lehet gyermekek esetében, mivel a légutak kisebbek és lágyabbak, mint a felnőtteknél. A gyermeknél tapasztalt tünetek megegyeznek a felnőttekével. De a gyermekek állapotának súlyosabb jellege miatt még fontosabb, hogy orvosi segítségben részesüljenek, amint valamely tünet jelentkezik.

Tünetek terhes nőknél

A terhességük utolsó szakaszában lévő nők az SVCS-hez hasonló állapotot tapasztalhatnak, úgynevezett superior vena cava szindrómát. Ez akkor fordul elő, amikor az alsó testrészből a vért a szívbe szállító kisebb véna összenyomódik a növekvő méh miatt. Az inferior vena cava szindrómában szenvedő terhes nőknél könnyedebb érzés és alacsony vérnyomás tapasztalható, amikor a hátukon fekszenek. A bal oldalon fekve a tünetek enyhülnek.

Superior vena cava szindróma – Mi okozza?

Az SVCS-esetek többségét rák okozza. Leggyakrabban tüdőrákban, non-Hodgkin-limfómában vagy bármely más, a mellkasra terjedő rákban szenvedőknél fordul elő.

A mellkasban lévő daganatok a superior vena cava-ra nyomódhatnak, vagy bele nőhetnek. Ha a rák átterjed a felső vena cava körüli nyirokcsomókra, akkor megnagyobbodhatnak, nyomódhatnak, vagy elzáródást okozhatnak ezen belül.

Az SVCS-t a vénában lévő vérrög is okozhatja. Gyakran egy pacemaker huzal vagy egy intravénás katéter okozza őket, amely egy rugalmas cső, amit a vénába helyeznek a folyadékok eltávolítására vagy bejuttatására.

Melyek a superior vena cava szindróma kezelési lehetőségei?

Az SVCS-ben szenvedőknek nem mindig van szükségük azonnal kezelésre. Attól függ, hogy a tünetek mennyire súlyosak, függetlenül attól, hogy a légutak el vannak-e zárva vagy sem, és hogy a vér jól áramlik-e a mellkas többi vénáján keresztül.

Az SVCS fő kezelése az azt kiváltó rák kezelése kemoterápiával vagy sugárterápiával.

However, other things can be done to alleviate the symptoms. Your doctor might prescribe corticosteroids to reduce swelling or diuretics to remove excess fluid from your body by increasing urination.

A tünetek enyhítésére azonban más dolgokat is lehet tenni. Orvosa kortikoszteroidokat írhat fel a duzzanat csökkentésére vagy vizelethajtókat, hogy a vizeletürítés növelésével eltávolítsa a felesleges folyadékot a testéből.

Ha az SVCS-t vérrög okozza, orvosa trombolízist, kezelést javasolhat a rög eltávolítására, vagy sztentet helyezhet be az elzáródott véna nyitva tartásához. Lehetséges megoldás az esetleges elzáródások megkerüléséhez a szükséges műtét is.

Komplikációk és kapcsolódható állapotok

Ha az SVCS-t nem kezelik hatékonyan, akkor végső soron légzési elégtelenséghez vezethet, ami végzetes lehet. Az SVCS leggyakrabban a mellkas területén előforduló daganatokkal társul, de összefüggésbe hozható a szifilisszel és a tuberkulózissal is.

Kilátások – Vena cava superior szindróma

Maga a superior vena cava szindróma nagyon kezelhető, és a tünetek általában jelentősen javulnak a kezelés első hónapjában. Mivel azonban az esetek többségét rák okozza, az általános kilátások az érintett rák típusától és stádiumától függenek.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Stresszkezelési technikák a káosz megelőzése érdekében

ked márc 30 , 2021
A stressz a modern ember életének része. A kisebb kihívások, vagy akár a súlyos válságok elkerülhetetlenek, ám az, hogy miként reagál rá, nagyban befolyásolható. Azonban nem árt elővigyázatosnak lenni, hiszen ez az állapot nagyban ronthatja az öngyógyulást is. Éppen ezért […]
1. Kép - A jóga és a meditáció megnyugvást hozhat

Ez is érdekelheti