Kraniszakrális terápia (CST) – minden, amit tudnod kell róla

A kraniszakrális terápia (CST) egy gyengéd, gyakorlatias masszázstechnika. Könnyű érintéssel oldja fel a feszültséget a test kötőszöveti hálózata, az úgynevezett fascia körül. A CST elősegíti a fejfájás, a nyaki fájdalom és a rákkezelés mellékhatásainak enyhítését.

Mi az a kraniszakrális terápia?

A kraniszakrális terápia vagy a cranialis sacral terápia (CST) egy gyengéd, nem invazív gyakorlati kezelés, amely enyhítheti a fájdalmat, például a fej- és nyakfájást, a rákkezelés mellékhatásait és még sok mást területen is támogathatja a testünket.

Hogyan működik a terápia?

A CST a kezek gyengéd elhelyezésére összpontosít, hogy segítsen feloldani a feszültséget a test kötőszöveteiben. Ez „fascia” néven ismert (ejtsd: „fash-ee-uh”). A Fascia az összekötés, hálózat latin szava. Ez egy olyan rendszer, amely az egész testben megtalálható, és tartalmazza a szerveket, mirigyeket, idegeket, izmokat, ereket, agyat és gerincvelőt.

Az emberi test mind szerkezetileg, mind funkcionálisan összefügg egymással. Ez azt jelenti, hogy testünk egyik területe hatással lehet egy másikra, a terápia célja pedig ennek a feszültségnek az enyhítése, ami végső soron pozitívan hathat a testünk minden elemére.

Milyen állapotok kezelésében lehet hatásos a craniosacralis terápia?

A terápia alkalmazása több egészségügyi állapot kezelésénél is hatékony segítséget nyújthat. Ilyen állapotok lehetnek:

 • krónikus fájdalmak
 • komplex, regionális fájdalom
 • fibromyalgia
 • fejfájás, migrén
 • neuralgia
 • agyrázkódás utáni tünetek
 • gerincferdülés
 • stroke
 • állkapocs problémák
Kraniszakrális terápia (CST) – valóban hatékony lehet?
1. kép – Kraniszakrális terápia (CST) – valóban hatékony lehet?

Ki alkalmazhatja a craniosacralis terápiát?

Egészséges gyermekek és felnőtt esetében is alkalmazható, illetve a már korábban felsorolt állapotok esetében. Léteznek azonban olyan tünetek, illetve egészségügyi állapotok, amelyeknek megléte esetén a terápia alkalmazása nem javasolt. Ilyen tünetek és állapotok lehetnek:

 • vérrögök
 • agyrázkódás
 • agyi duzzanat
 • agyi aneurizma
 • minden olyan állapot, ami cerebrospinális folyadékkal érintett

Mi történik a kraniszakrális terápia során?

A terápia nagyon hasonlít a masszázshoz, azzal a különbséggel, hogy itt a páciens teljesen felöltözve marad. Az ellazulás érdekében akár halk zene is szólhat a háttérben, illetve gyenge megvilágítás is segítheti a relaxáció elérését.

A kezelések minden esetben a páciens és a terapeuta közötti beszélgetéssel kezdődnek. Fontos, hogy pontosan megértse a terapeuta a páciens igényeit és egészségügyi állapotát, tüneteit, valamint, hogy a páciens is kellő betekintést kaphasson a kezelés részleteivel kapcsolatban. Általában a kezelés fekvő helyzetben történik, de ha a helyzet úgy kívánja meg, a páciens ülhet is. Ezt követően a terapeuta gyengéd nyomásokat fog gyakorolni a kezével a páciens testének különböző területein, többnyire ott, ahol tünetei vannak. A kezelés során teljesen normális ha páciens egyfajta mély ellazulást tapasztal, illetve elalszik.

Mennyi ideig tart a terápia?

Átlagosan egy kezelés 30-45 percig tart és többnyire több alkalomra lehet szükség ahhoz, hogy eredményeket hozzon egy-egy egészségügyi problémával kapcsolatban.

Végezhető-e a terápia egyedül, otthon?

Semmiképpen sem. Gyengéd fej és nyakmasszázst elsajátíthat a páciens, amit akár otthonában is alkalmazhat, azonban acraniosacralis terápia kizárólag szakember által végezhető.

Mik lehetnek a terápia előnyei?

A kraniszakrális terápia előnyei között megemlíthető:

Valóban működik a terápia?

Egyre több és több tanulmány igazolja, hogy a craniosacralis terápia valóban működik. Azonban azt fontos észben tartani a pácienseknek, hogy minden ember szervezete és teste egyedi, így ami működik valakinek, nem feltétlenül fog működni másnak is.

Mik lehetnek a terápia mellékhatásai?

A terápia 100%-os biztonsággal elvégezhető, enyhe, rövid ideig tartó mellékhatásai lehetnek:

 • szédülés
 • fáradtság

Összefoglaló

A kraniszakrális terápia (CST) egy valóban hatásos és kellemes terápia, ami sok ember számára enyhülést hozhat különböző egészségügyi állapotaival kapcsolatban. Mindenképpen javasoljuk a kipróbálását, ha nem vagy érintett a kizáró egészségügyi állapotokban.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Demencia korai jelei -10 figyelmeztető jel, ami előrejelezheti

pén dec 1 , 2023
Mi az a demencia és mik lehetnek a demencia korai jelei? A demencia egy viszonylag tág fogalom, ami olyan állapotokra utal, amelyek ronthatják az érintettek emlékező és beszédképességét, illetve az információfeldolgozásukat. Vannak, akik nagyobb valószínűséggel kapnak Alzheimer-kórt, míg mások más […]
Demencia korai jelei -10 figyelmeztető jel, ami előrejelezheti

Ez is érdekelheti