5 hatékony megoldás az izomgörcs ellen

Mit tehetünk izomgörcs ellen? Izomgörcs akkor fordulhat elő, amikor az izom önkéntelenül összehúzódik. Ilyenkor egy kemény csomó érzékelhető a fájdalom helyén (ahol az izom összehúzódott). Természetesen ezek a görcsök okkal jelentkeznek: a rendszeres nyújtás például sokat segíthet izomgörcs ellen.

Túlterheltség hatására is előfordulhat, sőt, az elektrolit hiánya is okozhatja. Ez azt jelenti, hogy a szervezet nem kap elegendő magnéziumot vagy káliumot. Az említett ásványi anyagok elősegítik az izmok zökkenőmentes működését, a folyadékok pedig segítik a szervezetet az ásványi anyagok feldolgozásában.

Izomgörcs esetén nem feltétlenül kell a legrosszabbra gondolni, hiszen nem utal veszélyes egészségi állapotra. A görcsök összefügghetnek az alkoholizmussal, a pajzsmirigy alulműködésével vagy a cukorbetegséggel. Gyakori izomgörcs esetén mindenképp konzultáljon orvosával!

Lássuk, milyen módszereket vethetünk be izomgörcs ellen.

Nyújtás

Amennyiben izomgörcsöt tapasztal, azonnal hagyjon abba minden olyan tevékenységet, amely kiválthatta azt, majd enyhén próbálja megnyújtani az érintett izomzatot. Természetesen mindezt a lehető legóvatosabban.

Ezenkívül az izom masszírozása is segíthet nyújtás közben vagy befejezése során.

A leggyakrabban a vádli résznél tapasztalhatunk izomgörcsöket, főleg éjszaka. Ilyen esetben álljon fel, és lassan helyezzen súlyt az érintett lábra, hogy lenyomja a sarkát és kinyújtsa az izmot.

Magnézium

Ha az izomgörcs nem áll összefüggésben más súlyos állapottal, akkor megpróbálhat több magnéziumot hozzáadni étrendjéhez. Ha a természetes forrásokhoz szeretne nyúlni, a diófélék és többféle magvak is segítséget nyújthatnak.

Terhes nők számára sok esetben kifejezetten javasolt magnézium szedése, ha görcsöket tapasztalnak, azonban bármely étrendkiegészítő szedése előtt egyeztessen orvosával.

Rengeteg fizikoterapeuta és edző javasolva izomgörcs ellen a hővel való érintkezést. Áztasson be egy nedves ruhát meleg vízbe, és nyomja rá a görcsös izomra. Sőt, az is segíthet, ha az érintett területet a meleg vízbe helyezi.

5 hatékony megoldás az izomgöcs ellen
1. kép – 5 hatékony megoldás az izomgörcs ellen

Ezenkívül a száraz hőt kibocsátó melegítőpárna is segíthet. Kapcsolja be a melegítő funkciót először a legalacsonyabb fokozaton, majd növelje az erősséget, ha nem érez enyhülést.

Cukorbetegség vagy gerincvelő-sérülés esetén a fűtőpárna használata nem javasolt, mivel a beteg nem biztos, hogy megfelelően érzi a kibocsátott hőt.

Hidratáció

Ha megfelelően hidratált, akkor valószínűleg nem kell aggódnia az izomgörcsök miatt. Habár ez a módszer nem azonnal szünteti meg a fájdalmat, a víz vagy elektrolitos sportital segíthet megelőzni az újabb görcsök kialakulását.

Mozgás

A járás segíthet az izomgörcs ellen úgy, hogy jelet küld az izomnak, hogy lazuljon el, miután összehúzódott.

Ha ez sem segít, és továbbra is izomgörcsöket tapasztal, vegye fontolóra a rendszeres masszázs lehetőségét, hogy az izmok megfelelően ellazuljanak.

A kiváltó okok megértése

Számos tevékenység vagy állapot vezethet izomgörcshöz, azonban azt is fontos tudni, hogy sok esetben nincs megfelelő magyarázat rá.

Mivel a leggyakrabban az éjszaka folyamán számolnak be izomgörcsről, amikor a láb enyhén be van hajlítva és a lábfej lefelé néz, sokak szerint ez a pozíció válthatja ki.

Izomgörcs ellen a legjobb módszer mindig a megelőzés vagy a kiváltó körülmények minimalizálása.

Életmódbeli okok

Bizonyos tevékenységek során nagyobb eséllyel alakulhat ki izomgörcs. Olyan gyakorlatok sorolhatók ide, amelyek erősen támaszkodnak a lábizmokra, mint:

  • futás
  • a lábak edzése súlyokkal
  • sok futást igénylő sportágak, például foci vagy kosárlabda

Az izomfáradtság a lábgörcsök vezető oka lehet. A kockázat fokozatosan növekedhet, ha a szervezet nem megfelelően hidratált.

Természetesen még így is megelőzhető a baj megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztásával, valamint a rendszeres nyújtással.

Izomláz esetén kerülje a további edzést.

Orvosi okok

Terhesség vagy bizonyos egészségügyi állapotok növelhetik a lábgörcsök kockázatát.

Mindenképp keresse fel orvosát, ha Ön terhes, vagy ha az alábbi állapotok bármelyike fennáll, és a szokásosnál többször tapasztal lábgörcsöt:

Ezenkívül egyes gyógyszerek is hozzájárulhatnak a lábgörcsök kialakulásához, például:

  • fogamzásgátló tabletták
  • diuretikumok
  • naproxen (Aleve)
  • albuterol, asztma elleni gyógyszer
  • sztatinok

Összességében

Ez a semmiképp sem élvezetesnek nevezhető állapot sok esetben megelőzhető. Izomgörcs ellen ügyeljen a megfelelő hidratáltságra és nyújtásra, valamint kerülje a testedzést izomláz esetén.

A lábgörcs sok esetben elviselhetetlen lehet: gyakran is előfordulhat, főleg éjszaka, amikor az érintett mélyálomból kel fel a kíméletlen fájdalomra.

Fontos, hogy ne essen pánikba! Számos esetben az ágyból való kikelés is segíthet a problémán: álljon szorosan a sarkára, hogy az izom ellazuljon.

Rendszeres izomgörcs esetén pedig keresse fel orvosát.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

4 azonnali megoldás füldugulás ellen

pén ápr 1 , 2022
Mit tehetünk füldugulás ellen? Csakúgy, mint az orrdugulás, az eldugult fül is gyakori probléma lehet. Füldugulás az alábbi esetekben fordulhat elő leggyakrabban: A probléma mind a felnőttek mind a gyermekek körében előfordulhat, azonban gyermekek esetében többször is tapasztalható, főleg, ha […]
4 azonnali megoldás füldugulás ellen

Ez is érdekelheti