Macskaallergia – Mit tehetünk vele és hogyan éljünk együtt vele?

Élet macskaallergiával

Egy tanulmány szerint nagyjából az emberek egyharmada allergiás a macskákra és a kutyákra. Kétszer annyi embernél van jelen a macskaallergia, mint a kutyaallergia.

Az allergia okának meghatározása nehéz lehet, ha egy állat is él az otthonában. Ez azért van, mert a különböző otthonok más és más allergéneket tartalmaznak, például poratkákat, amelyek hasonló tüneteket okozhatnak. Fontos, hogy allergológushoz forduljon, hogy megerősítse a háziállat allergiáját.

Nehéz beismerni, hogy a szeretett macska egészségügyi problémákat okoz. Sokan inkább a tünetek elviselését választják, mintsem hogy elfogadják a tényt. Ha azonban elhatározta, hogy Cirmivel tovább szeretne együtt élni, akkor lépéseket tehet az allergia tüneteinek minimalizálása érdekében.

A következő pár hasábban megismerheti a macskaallergia jeleit és, hogy mit tehet annak megelőzésére.

Kiváltó okok

Úgy tűnik, hogy a genetikának szerepe van az allergia kialakulásában, vagyis nagyobb valószínűséggel tapasztalja meg őket, ha vannak olyan családtagjai, akik szintén allergiásak.

Az immunrendszere antitesteket állít elő olyan anyagok leküzdésére, amelyek károsíthatják a testét, mint például a baktériumok és a vírusok. Az allergiában szenvedő személyeknél az immunrendszer valamilyen káros behatolónak észleli az allergént, és antitesteket kezd el gyártani ellene. Ez okozza az allergiás tüneteket, például viszketést, orrfolyást, bőrkiütéseket és asztmát.

Macskaallergia esetén allergének jöhetnek a macska szőréből (elhalt bőrből), nyálából, sőt a vizeletéből is. A kedvtelésből tartott állatok szőrének belélegzése vagy az ilyen allergénekkel való érintkezés allergiás reakciót okozhat. A háziállatok allergén részecskéi hordozhatók a ruhákon, keringhetnek a levegőben, megtelepedhetnek a bútorokban és az ágyneműkben, és a por részecskék által hordozott környezetben letapadhatnak.

Tünetek

Nem kell ahhoz macskát tartani, hogy ki legyen téve az allergén hatásának. Ez azért van, mert az emberek ruháin is megtapadhat. A macskák allergiája több napig nem jelentkezhet, ha az érzékenysége vagy az allergén szintje alacsony.

A macskaallergia gyakori jelei általában röviddel azután következnek, hogy kapcsolatba lépett a macska szőrzetével, a nyálával vagy a vizeletével. Az a macska allergén, amelyre a macskaallergiában szenvedők több mint 90 százaléka reagál, a macska nyálából és bőréből származik. A hím macskáknál ez magasabb szinten található meg. Az allergén a szem és az orr körüli membránok duzzadását és viszketését okozhatja, ami általában szemgyulladáshoz és orrduguláshoz vezet. Néhány embernél kiütés jelentkezhet az arcon, a nyakon vagy a mellkas felső részén.

Kezeletlen allergiák esetén gyakori a fáradtság, csakúgy, mint a poszt-nazális csepegés miatti folyamatos köhögés. De az olyan tüneteket, mint a láz, hidegrázás, hányinger vagy hányás, inkább nem allergiával, hanem betegséggel kell összefüggésben tartani.

Ha macskaallergia áll fent Önnél, és macska allergének kerülnek a tüdejébe, az allergének antitestekkel kombinálódva tüneteket okozhatnak. Ezek lehetnek légzési nehézségek, köhögés és zihálás. A macskaallergia akut asztmás rohamot okozhat, és kiválthatja a krónikus asztmát.

Az asztmában szenvedők legfeljebb 30 százaléka súlyos rohamot is szenvedhet, ha macskával érintkezik. Beszéljen orvosával egy kezelési tervről, ha tünetei zavaróvá vagy kényelmetlenné válnak.

macskaallergia
A macskaallergia ellen a legegyszerűbb ha nem érintkezünk a cicákkal. De egy ilyen cica esetében ez szinte lehetetlen.

Hogyan diagnosztizálják a macskaallergiát?

Kétféle módon lehet tesztelni az allergiát, beleértve a macskára vonatkozót is: bőrvizsgálat és vérvizsgálat. Kétféle bőrallergiás teszt létezik. Bőrszúró teszt és intradermális bőrteszt. Mindkét teszt gyors eredményeket ad, és általában kevesebbe kerül, mint a vérvizsgálatok.

Bizonyos gyógyszerek megzavarhatják a bőr tesztelését, ezért beszéljen orvosával arról, hogy melyik teszt a legjobb az Ön számára. A bőrtesztet általában allergológus végzi, a tesztelés során jelentkező súlyos reakciók lehetősége miatt.

Allergiás bőrszúró teszt

Ezt a vizsgálatot az orvos rendelőjében végzik, hogy megfigyelhessék az esetleges reakciókat.

Tiszta tűvel orvosa megszúrja a bőr felszínét (általában az alkaron vagy a háton), és apró mennyiségű allergént rak le. Valószínűleg egyszerre több allergént is tesztel. Olyan kontrolloldattal is szúrja a bőrt, amelyben nincs allergén. Orvosa minden szúrást megszámozhat az allergén azonosítására.

Körülbelül 15-20 perc alatt a bőrszúrás helye pirosodhat vagy megduzzadhat. Ez a reakció megerősíti az allergiát az adott anyagra. A pozitív macskaallergia általában vörös, viszkető dudort okoz. Ezek a kellemetlen hatások általában a teszt után 30 perccel elmúlnak.

Intradermális bőrvizsgálat

Ezt a vizsgálatot szintén eltudják orvosi rendelőben végezni.

A lehetséges allergének beadhatók az alkar vagy a kar bőre alá. Piros, viszkető dudorok jelennek meg pozitív reakciónál.

Az intradermális tesztet érzékenyebbnek tartják az allergia kimutatására, mint a bőrszúrás tesztjét, vagyis biztosabban mutatja ki a pozitív eredményt, ha allergia áll fenn. De több hamis pozitívuma is lehet, mint a bőrszúrás tesztnek. Ez azt jelenti, hogy bőrreakciót vált ki akkor is, ha nincs allergia.

Mindkét bőrvizsgálatnak szerepe van az allergiás tesztekben. Orvosa elmagyarázza, melyik vizsgálati módszer a legjobb az Ön számára.

Vérvizsgálat

Néhány emberen nem lehet elvégezni a bőrvizsgálatokat, gyakran a meglévő bőrbetegség vagy életkoruk miatt. A kisgyermekeknél gyakran nehézséget okoz a bőrvizsgálat. Ezekben az esetekben az orvos vérvizsgálatot rendel el. A vért vagy az orvosi rendelőben, vagy a laboratóriumban veszik, majd vizsgálatra küldik. Ezután ellenőrzik a vért a szokásos allergének, például a macskahám ellen. Az eredmények hosszabb ideig tartanak, de a vérvizsgálat során nem áll fenn allergiás reakció kockázata.

Macskaallergia – Hogyan kezeljük?

A legjobb elkerülni az allergén bejutását a szervezetünkbe, de ha ez nem lehetséges, a következő kezelések segíthetnek:

 • antihisztaminok, például difenhidramin, loratadin vagy cetirizin
 • kortikoszteroid orrspray-k, például flutikazon vagy mometazon
 • vény nélkül kapható dekongesztáló spray-k
 • kromolin-nátrium, amely megakadályozza az immunrendszer vegyi anyagainak felszabadulását és csökkentheti a tüneteket
 • immunterápia
 • leukotrién inhibitorok, például montelukaszt

A súlyos mentális egészségi mellékhatások kockázata miatt a montelukaszt csak akkor alkalmazható, ha más allergiás kezelés nem áll rendelkezésre.

Macskaallergia – Házi gyógymódok

Az orrmosás egy lehetséges otthoni gyógymód a macskaallergia tünetei ellen. Sós vizet (fiziológiás sóoldatot) használnak az orrjáratok öblítésére, csökkentve a torlódásokat, az orr utáni csöpögést és a tüsszentést. Számos vény nélküli márka kapható. Otthoni sós vizet készíthet, ha 1/8 teáskanál asztali sót összekeverünk 2,27dl desztillált vízzel.

Az Országos Egészségügyi Intézet szerint a butterbur (gyógynövény-kiegészítő), az akupunktúra és a probiotikumok javíthatják a szezonális allergia tüneteit. A kutatások azonban korlátozottak. Nem világos, hogy ezek a termékek mennyire lennének hatékonyak kifejezetten a háziállatok allergiájára.

A legjobb légtisztítók macskaallergia ellen

A nagy hatásfokú részecske-levegő (HEPA) szűrők az egyik legjobb a macskaallergia ellen. Csökkentik a levegőben lévő kisállat-allergéneket azáltal, hogy a levegőt egy speciális szűrőn keresztül vezetik át, amely csapdába a kisállat allergéneket, valamint pollent, poratkát és más allergéneket. Emellett a hordozható ultrahangos inhalátorok asztmás betegek esetében is segíthetnek.

A macskaallergia tüneteinek enyhítése

Az elkerülés a legjobb akkor, ha elsősorban a kiváltott reakciót szeretnénk megelőzni. De ha észreveszi, hogy allergiás a macskájára akkor más lehetőségek is vannak, mint megszüntetni a kisállat tartást. Vegye figyelembe a következőket a reakció kialakulásának csökkentésére:

 • Tartsa távol a macskát a hálószobájából
 • A macska simogatása után mosson kezet
 • Távolítsa el a faltól falig szőnyeget és a kárpitozott bútorokat. A fa vagy csempézett padló és a tiszta falak segítenek csökkenteni az allergéneket.
 • Válasszon meleg vízben mosható szőnyegeket vagy bútorhuzatokat, és gyakran mossa meg őket
 • Fedje le a fűtő- és légkondicionáló szellőzőnyílásokat sűrű szűrőanyaggal
 • Telepítsen légtisztítót otthonába
 • Gyakran cserélje a légkondicionáló egységek szűrőit
 • Tartsa otthon a páratartalmat 40% körüli értéken
 • Heti porszívózás HEPA szűrővel ellátott géppel
 • Használjon arcmaszkot portalanítás és takarítás közben

Ha súlyos macskaallergiája van, beszéljen orvosával a hosszú távú kezelési megoldás immunterápiájáról.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Mi az a Pfeiffer szindróma?

vas szept 6 , 2020
A Pfeiffer szindróma akkor fordulhat elő, amikor a gyermek koponyájának, kezének és lábainak csontjai túl korán összeolvadtak a méhben egy génmutáció következtében. A szindróma fizikai, mentális és belső tüneteket is okozhat. A betegség igen ritka, 100.000 gyermekből csupán 1 születik […]
A Pfeiffer szindróma tünetei már újszülött korban is jelentkezhetnek

Ez is érdekelheti