Vérhas – Hogyan történik a kezelése és a diagnózisa?

Mi az a vérhas?

A vérhas egy bélfertőzés, amely súlyos véres hasmenést okoz. Egyes esetekben akár váladék is megtalálható lesz a székletben. Általában a tünetek 3-7 napig tartanak.

További tünetek lehetnek még:

 • hasi görcsök vagy hasfájdalom
 • hányinger
 • hányás
 • 38°C-os vagy magasabb láz
 • kiszáradás, amely megfelelő kezelés hiányában akár életveszélyes is lehet

A vérhas általában a rossz higiéniai szokások következtében terjed és alakul ki. A fertőzés továbbá bélsárral szennyezett élelmiszerrel vagy vízzel is terjedhet. Ezért is fontos, hogy megfelelő higiéniai szokásokat alakítson ki a vérhas elkerüléséhez.

A vérhas típusai

A legtöbb vérhasban szenvedő emberben bakteriális vérhas vagy amebicus vérhas alakul ki. A bakteriális vérhas a Shigella, a Campylobacter, a Salmonella vagy az enterohemorrhagiás E. coli baktériumok által okozott fertőzések okozza. A Shigellából származó hasmenést shigellosisnak is nevezik. A shigellózis a vérhas leggyakoribb típusa, évente körülbelül 500 000 esetet diagnosztizálnak csak az Egyesült Államokban.

Az amebic vérhast egy egysejtű parazita okozza, amely megfertőzi a beleket. Amebiasis néven is ismert. Az amebikus vérhas kevésbé gyakori a fejlett országokban. Általában trópusi területeken található meg, ahol rosszak az egészségügyi feltételek.

Mi okozza a vérhasat és kik vannak veszélyben?

A vérhas jellemzően a rossz higiéniai szokások miatt alakul ki. A probléma akkor jelentkezik, amikor a vérhasban szenvedők székletével érintkeznek azok, akik nem érintettek a fertőzésben. Ez az érintkezési kapcsolat az alábbi módokon történhet meg:

 • szennyezett élelmiszer
 • szennyezett víz és egyéb italok
 • rossz kézmosási szokások, gyenge higiénia
 • úszás szennyezett vizekben például tavakban vagy folyókban

A vérhas fertőzése leggyakrabban a gyerek körében alakulhat ki, köszönhetően annak, hogy a gyerekek nagyobb eséllyel érintkezhetnek szennyezett anyagokkal tevékenységeik során, illetve sok esetben még nem alakítottak ki megfelelő higiéniai szokásokat sem.

A fertőzés leggyakrabban olyan emberek között terjed, akik közeli kapcsolatban állnak egy fertőzött személlyel. Ezért is lehetnek különösen veszélyesek ilyen szempontból az iskolák, óvodák és bölcsődék.

Hogyan történik a diagnózis?

A diagnózis felállításához háziorvosa kérdéseket tehet fel különböző helyek látogatásaival kapcsolatban. Például, amennyiben Ön egy fejlődő országban volt nyaralni, úgy bármikor fennáll az esélye annak, hogy az ottani, gyengébb higiéniai körülmények akár vérhasi fertőzést is okoztak.

Vérhas – Hogyan történik a kezelése és a diagnózisa?
1. kép – Vérhas – Hogyan történik a kezelése és a diagnózisa?

Végső soron orvosa vérvételt javasolhat, annak érdekében, hogy meggyőződjenek arról, valóban a vérhasért felelős baktériumok állnak-e a tünetek hátterében.

A tünetek kezelései lehetőségei

Az enyhe vérhasi fertőzés tünetei általában sok pihenéssel és folyadékbevitellel akár otthon is kezelhetők. A gyógyszertárakban kapható vény nélküli görcsoldók és hasfogók segíthetnek a kellemetlen tünetek enyhítésében.

Súlyosabb esetekben kezelőorvosa antibiotikum kúrát javasolhat, azonban itt fontos megemlíteni, hogy egyes baktérium törzsek igen ellenállók lehetnek, így mindenképpen érdemes figyelemmel kísérnie, hogy az antibiotikum szedése után valóban enyhülnek-e a tünetek vagy sem. Amennyiben a kúra nem hozz javulást, úgy orvosa módosíthatja a kezelési eljárást.

A súlyosabb eseteknél kiegészítőként megjelenhet még az infúziós csepegtetést is, ami megvédi a beteget a kiszáradás veszélyétől.

A vérhas kialakulásának megelőzési lehetőségei

A vérhas megelőzése érdekében az alábbi tevékenységek segíthetnek:

 • rendszeresen mosson kezet étkezés előtt és vécéhasználat után
 • naponta több alkalommal fertőtlenítse kezeit
 • ne piszkája orrát, száját az ujjaival
 • kerülje a nyers húsok fogyasztását
 • figyeljen oda főzései során a megfelelő főzési hőmérséklet használatára. A legtöbb húst 60-70 °C-on érdemes elkészíteni.
 • minden nyers zöldséget és gyümölcsöt alaposan mosson meg fogyasztás előtt vagy hámozza meg azokat

Kilátások

A tünetek általában egy héten belül elmúlnak és nem igényel vényköteles gyógyszereket sem. Amennyiben úgy gondolja, hogy Ön a vérhas tüneteitől szenved, úgy javasolt önkéntes karanténba vonulnia, amelynek segítségével csökkenthető az érintkezések száma környezetével.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Lenmagolaj hatása – 6 ok, amiért érdemes fogyasztania!

pén jan 21 , 2022
A lenmagolaj hatása megkérdőjelezhetetlen szerveztünk számára, azonban valahogy mégsem alakult ki a köztudatban, hogy miért is fontos rendszeresen fogyasztanunk. Pedig a legmagolaj manapság bármelyik szupermarketben elérhető, így ha egy kicsit szeretnénk valamivel támogatni a szervezetünket, akkor ne habozzunk néhány kanállal […]
Lenmagolaj hatása – 6 ok, amiért érdemes fogyasztania!

Ez is érdekelheti