Alkar Fájdalom – Vajon Mi Állhat A Probléma Háttérben?

Az alkar fájdalom áttekintése

Az alkar két csontból tevődik össze amelyek összeérnek és a csuklóhoz csatlakoznak (másnéven ulna és sugár). Amikor ezek a csontok vagy a körülötte lévő idegek megsérülnek akkor az alkar fájdalmához vezethetnek.

Az alkar fájdalom egyénenként más érzetként jelentkezhet annak függvényében, hogy mi áll a probléma hátterében. Bizonyos esetekben a fájdalom égető lehet, ami leginkább idegi nyomódás vagy sérülés következtében alakulhat ki, míg vannak esetek amikor a fájdalom inkább állandó, tompa nyomáshoz hasonlítható.

Az említett fájdalmak befolyásolhatják a kar és a kéz működését, illetve zsibbadó-bizsergő érzést is okozhatnak. Az alábbi tünetek bármelyike megjelenhet az alkar fájdalom során:

 • az alkar vagy ujjak duzzanata
 • az alkar vagy ujjak zsibbadása
 • korlátozott mozgástartomány
 • gyenge szorítóerő
 • pattanó-kattanó könyök vagy csuklóízület

Előfordulhatnak olyan esetek is, amikor az alkar fájdalmát nem alkari sérülés okozza, a probléma forrása a test más részén található meg. Az alkari fájdalmaknak számtalan oka lehet, azonban nagy részük szinte teljesen kezelhető akár otthoni praktikákkal is.

Mitől alakulhat ki az alkar fájdalma?

Az alkar fájdalma számos okból származhat, amelyek az alábbiak lehetnek:

 • ízületi gyulladás, amelynek következében az ízületek védőporcai elhasználódnak ami csontok közötti súrlódást eredményez
 • carpalis alagút szindróma – ebben az esetben a csuklóban az ujjakhoz vezető idegcsatorna szűkülni kezd, nyomja az idegeket ami fájdalmat okozhat és további problémákat idézhet elő mint például szalagok károsodása vagy ficam
 • vénákkal vagy keringéssel kapcsolatos probléma
 • izomfeszültség, ami gyakran sportolásból adódóan alakul ki pl. tenisz, golf
 • túlzott mikro sérülések pl. túl sok számítógépezés, amely folyamatosan terheli az alkar izmait
 • rossz testtartás, amelynek következtében bizonyos idegek nyomás alá kerülhetnek
 • a cukorbetegség és a pajzsmirigy rendellenesség szintén okozhat alkari fájdalmakat
1. kép – Az alkar fájdalom az esetek nagy részében igen jól kezelhető házilag is

Bizonyos esetekben a probléma forrásának feltárása egyszerű feladat lehet, míg más esetekben nehéz magyarázatot találni a tünetekre, gyakran akár beavatkozás nélkül is enyhülnek a fájdalmak.

Hogyan kezelhető az alkar fájdalom?

Az alkari fájdalmak kezelésének sikeressége nagyban attól függ, hogy mi okozza az említett tüneteket. Íme néhány tipp, amely enyhítheti az alkar fájdalmát:

 • pihentesse karját. A pihenésnek köszönhetően csökkenhet a gyulladás mértéke, ami a tünetek enyhüléséhez vezethet.
 • 10-15 perces jégterápia illetve infralámpás kezelés nagyban segítheti a fájdalmak csökkenését
 • vény nélkül kapható fájdalom csillapítók szintén segíthetnek
 • próbálja fixálni alkarja helyzetét, ezzel is csökkentheti a felesleges mozgások lehetőségét, amellyel tovább terhelheti az alkari izmokat

A különböző nyújtási gyakorlatok szintén jó szolgálatot nyújthatnak a fájdalommal szemben. Néhány gyakorlat, amely hasznos lehet az alkar izmainak lenyújtásában:

1. Csuklófeszítő nyújtás

1. – Tartsa karját a talajjal párhuzamosan vállból kinyújtva. Fordítsa meg a kezét, úgy hogy lefelé nézzen.

2. – Az ellenkező kezével húzza kinyújtott kezét lefelé és tartsa a test felé, hajlítsa meg csuklóját és érezze, hogy a kéz az alkat tetején húzódik.

3. – Enyhén forgassa karját befele a további nyújtások érdekében

4. – Tartsa ezt a helyzetet 20 másodpercig

5. – Ismételje meg az említett lépéseket 5-5 alkalommal mindkét oldalon

2. Csukló forgatás

1. – Markoljon meg valamilyen könnyű tárgyat (pl. fél literes üveg, mobiltelefon stb.), tartsa a kezében, tenyere lefele nézzen

2. – Fordítsa a karját és csuklóját, most a tenyere felfele nézzen

3. – Ismételje meg az említett mozdulatokat 10-10 alkalommal (10-szer fent, 10-szet lent)

Nagyon ritka esetekben szükség lehet műtétre is, amennyiben az említett praktikák és házi nyújtások nem enyhítik a tüneteket 6-12 hónapos periódusban.

Összegzés

Az alkar fájdalom az esetek túlnyomó többségében egyszerű nyújtásokkal és házi módszerekkel igen jól enyhíthető, nagyon ritkán van szükség műtéti beavatkozásra.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Metabolikus szindróma - Vajon Ön ebben szenved?

vas dec 27 , 2020
Mi a metabolikus szindróma? A metabolikus szindróma öt kockázati tényező csoportja, amelyek növelik a szívbetegségek, a cukorbetegség és a stroke kialakulásának valószínűségét. Az öt kockázati tényező a következő: Ezen kockázati tényezők bármelyikének megléte nem azt jelenti, hogy metabolikus szindrómában szenved. […]
metabolikus szindróma

Ez is érdekelheti