Az ételallergia nagyon gyakori jelenség világszerte, becslések szerint a felnőttek 5 százalékát és a gyermekek 8 százalékát érinti. Kifejezetten majonézallergia nem létezik, hanem az azt alkotó összetevőkre kialakulhat allergiás reakció.
A nyolc leggyakoribb étel, amely allergiát okoz a következő:
- tehéntej
- tojás
- diófélék
- földimogyoró
- kagylók
- búza
- szója
- hal
Bár a majonéz nem szerepel ezen a listán, a majonézben található leggyakoribb élelmiszer-allergén a tojás.
Az American College of Allergy, Asthma, and Immunology (ACAAI) szerint a tojásallergia leginkább a gyermekeket érinti. Valójában a gyerekek körülbelül két százaléka allergiás a tojásra, de 70 százalékuk 16 éves korukra kinövi ezt.
Majonézallergia – Mi okozza?
A majonéz leggyakoribb allergénje a tojás. Ritkán azonban a majonéz egyéb összetevői is okozhatnak allergiás reakciót.
Az is lehetséges, hogy a majonézzel szemben nem allergia, hanem ételintolerancia áll fenn. Míg az allergia az immunrendszer reakcióját váltja ki, addig az ételintolerancia az emésztőrendszerét.
Ha ételintoleranciája van, gyakran ehet kis mennyiséget a kérdéses ételből. Ha azonban ételallergiája van, akkor az adott ételből már kis mennyiség is életveszélyes reakciót válthat ki.
Az ételallergia akkor alakul ki, amikor a szervezet túlreagál az élelmiszerben lévő anyagra, és azt idegen betolakodóként azonosítja. Az allergén elleni küzdelem érdekében a szervezet különböző anyagokat szabadít fel, amelyek allergiás reakciót váltanak ki.
Ha a tünetek elég súlyosak, anafilaxiás sokkot kaphat. Ilyenkor a vérnyomása leesik, a légutak beszűkülnek, és nehezen kap levegőt. Ez a jelenség életveszélyes is lehet!
Mi van a majonézben?
Az összetevők a majonéz gyártójától függően változnak, vagy attól függően, hogy esetleg az házi készítésű.
A házi receptekhez gyakran szükségesek a következő összetevők:
- tojássárgája
- friss citromlé
- fehérborecet
- dijoni mustár
- só
- semleges ízű olaj (repce, avokádó, sáfránymag)
Míg a kereskedelemben kapható majonézekben a következő összetevők szoktak lenni:
- szójaolaj
- tojás és tojássárgája
- desztillált ecet
- víz
- só
- cukor
- citromlé sűrítmény
- szárított zöldségek és fűszernövények, mint például szárított fokhagyma vagy hagyma
- tartósítószerek, mint a kalcium-dinátrium EDTA
- természetes aromák
Egyéb lehetséges allergének a majonézben
Bár a majonéz leggyakoribb allergénje a tojás, ritka esetekben előfordulhat, hogy valaki allergiás a többi összetevőre is, többek között a következőkre:
- szójaolaj, szójaallergia miatt, különösen, ha expellerrel sajtolt vagy hidegen sajtolt.
- citromlé, citrusallergia miatt
- ecet, szulfitallergia miatt
- mustár, mustárallergia miatt

A tojás felismerése az élelmiszerek címkéjén
Az Európai Unió előírja, hogy a tojást tartalmazó élelmiszereket fel kell tüntetni a címkén az összetevők alatt.
De a címke alapján nem mindig lehet felismerni, hogy valami tojást tartalmaz, mivel a „tojás” kifejezésre más kifejezések is használatosak. Néhány kulcsszó, amelyet érdemes keresni:
- albumin (tojásfehérje)
- lizozim (a tojásfehérjében található enzim)
- lecitin (a tojássárgájában található zsír)
- livetin (a tojássárgájában található fehérje)
- vitellin (a tojássárgájában található fehérje)
- globulin (a tojásfehérjében található fehérje)
- ova vagy ovo betűvel kezdődő szavak (például ovalbumin, amely egy másik, a tojásfehérjében található fehérje).
Fontos, hogy mindig olvassa el az élelmiszerek címkéjét, és kérdezzen, amikor étteremben étkezik. Tojást sok termékbe tesznek, és némelyikük meglepheti Önt. Például a tojás megtalálható a következőkben:
- tojáspótló termékek
- mályvacukor
- tészták
- jégkrém
- perec, bagel és pite
- influenza elleni vakcina
Allergiás tünetek
A legtöbb ételallergia – legyen az tojás, diófélék, tej vagy valami más – ugyanazokat a tüneteket produkálja. A tojásallergia tünetei a következők lehetnek:
- gyomorgörcsök
- hányás
- hasmenés
- mellkasi fájdalom
- légzési nehézség, mivel a légutak megduzzadnak.
- gyengeség és zavartság
A majonézallergia diagnosztizálása
Ha azt gyanítja, hogy allergiás lehet a majonézre, fontos, hogy beszéljen orvosával, és kezdje el nyomon követni, mit eszik.
Vezessen étkezési naplót
Az ételallergia diagnosztizálásának első lépése a részletes étkezési napló vezetése. Ez adhat Önnek és orvosának támpontot arra vonatkozóan, hogy allergiás-e egy adott élelmiszerre. Ezért a következőket írja fel az étkezési naplóba:
- az elfogyasztott ételeket
- a mennyiségét az elfogyasztott ételeknek
- az elfogyasztás időpontját
- hogyan érzi magát az étkezés után
Végezzen bőrszúrásos tesztet
Egy másik diagnosztikai eszköz a bőrszúrásos teszt. Ezt a tesztet allergológus végezheti el, azaz olyan orvos, aki az allergia diagnosztizálására és kezelésére szakosodott.
A vizsgálat elvégzéséhez az allergológus egy kis steril tűt használ, amely az allergén egy részét tartalmazza, és ezzel megszúrja a bőrét.
Ha reakció alakul ki az anyagra (általában egy piros, viszkető bőrfelület a szúrás helyén), akkor több mint 95 százalékos az esélye annak, hogy allergiás.
Vérvizsgálat
Vérvizsgálatokat is lehet használni, de ezek valamivel kevésbé pontosak, mint a bőrszúrásos tesztek. A vérvizsgálat megmutatja, hogy termelődnek-e ellenanyagai az allergiát okozó gyakori élelmiszerekkel szemben.
Próbáljon ki egy étkezési kihívást
Van egy másik vizsgálat, amit „ételkihívásnak” neveznek. Orvosa fokozatosan növekvő mennyiségben eteti Önt a feltételezett allergénnel, és figyeli a reakciót.
Ez életveszélyes reakciót válthat ki, ezért csak orvosi felügyelet mellett, sürgősségi gyógyszerekkel és felszereléssel ellátott környezetben szabad elvégezni.
Próbáljon ki egy eliminációs diétát
Végül, orvosa azt tanácsolhatja, hogy próbáljon ki egy eliminációs diétát. Ennél a diétánál ki kell iktatnia az allergiával általánosan összefüggésbe hozott összes élelmiszert, majd egyesével újra bevezetheti őket, és fel kell jegyeznie a tüneteket.
Majonézallergia vagy intolerancia – Mindennapos táplálkozás
A legjobb módja az allergiás reakció megelőzésének, ha távol tartjuk magunkat attól, ami azt okozza – ebben az esetben a majonézről van szó. Olvassa el az élelmiszerek címkéit, kérdezzen az éttermekben, és ha teheti, helyettesítse a reakciót kiváltó élelmiszereket az étrendjében.
A majonéz krémes állagot és ízt kölcsönöz a szendvicseknek, mártogatósoknak és önteteknek. Keressen olyan termékeket, amelyek a krémesség egy részét helyettesíthetik. Hasonló élményt a következő termékek tudnak nyújtani:
- túró, különösen pürésítve
- krémsajt
- görög joghurt
- vaj
- avokádópüré
- pesto
- humusz
Összefoglaló – Majonézallergia
A majonézben található leggyakoribb allergén a tojás. Ha úgy gondolja, hogy allergiás lehet a majonézre, keresse fel orvosát vagy egy allergológust értékelés és esetleges vizsgálat céljából. Ne feledje, hogy mindig olvassa el az élelmiszerek címkéjét, és kérdezzen, amikor éttermekben rendel.
Ha a tesztek pozitív eredményt adnak az allergiára, akkor az orvos felír egy tollszerű eszközt, amellyel beadhatja magának az adrenalin nevű gyógyszert (általában EpiPen). Az adrenalin olyan gyógyszer, amely súlyos allergiás reakció esetén életet menthet.