Alkoholallergia – Tünetek és kezelések

Mi az alkohol allergia?

A valódi alkoholallergia ritka ugyan, de a reakciók, amiket kivált súlyosak lehetnek. Amit a legtöbben alkoholallergiának tartanak, az valójában alkoholintolerancia. Vannak, akik allergiásak az alkoholtartalmú italok egyéb összetevőire is. Például az alkoholos italokban lévő lehetséges allergének közé tartoznak a következők:

 • búza
 • árpa
 • rozs
 • komló
 • élesztő
 • szőlő

Az emberek az alkoholintoleranciát gyakran alkoholallergiának nevezik, és fordítva. Az igazi alkoholallergiában szenvedőknek teljes mértékben kerülniük kell az alkoholfogyasztást.

Mik az alkoholallergia tünetei?

Ha valódi alkoholallergiája van, már kis mennyiségű alkohol is okozhat tüneteket. Egyes esetekben akár anafilaxiát is okozhat. Ez egy potenciálisan életveszélyes allergiás reakció.

Az allergiás reakció tünetei a következők lehetnek:

 • viszkető száj, szem vagy orr
 • csalánkiütés, ekcéma vagy viszketés a bőrön
 • az arc, a torok vagy más testrészek duzzanata
 • orrdugulás, sípoló légzés vagy légzési nehézség
 • hasi fájdalom, hányinger, hányás vagy hasmenés
 • szédülés, szédülés vagy eszméletvesztés

Soha nem szabad figyelmen kívül hagyni az allergiás reakció tüneteit. Ha nem kezelik, az allergiás reakció gyorsan súlyosbodhat. Ritka esetekben a súlyos allergiás reakciók végzetesek lehetnek.

Élete bármely szakaszában kialakulhat alkoholallergia. A hirtelen fellépő tüneteket egy újonnan kialakult intolerancia is okozhatja. Ritka esetekben az alkoholfogyasztás után fellépő fájdalom a Hodgkin-limfóma jele lehet.

Ha alkoholfogyasztás után tünetei jelentkeznek, kérjen időpontot kezelőorvosához.

Mi okozza az alkoholallergiát?

Ha Önnek allergiája van, az immunrendszere túlzottan reagál a triggerrel vagy „allergénnel” való érintkezés során. Ha alkoholallergiája van, az immunrendszere fenyegetésként kezeli az alkoholt. Az alkoholra immunglobulin E (IgE) néven ismert antitestek termelésével reagál. Ezek az antitestek allergiás reakciót váltanak ki a szervezetben.

A valódi alkoholallergia nagyon ritka. Az alkohol intolerancia gyakoribb.

Mi a különbség az alkoholallergia és az intolerancia között?

Ha alkoholallergiája van, az immunrendszere túlzottan reagál az alkoholra. Ha alkoholintoleranciában szenved, az emésztőrendszere nem dolgozza fel megfelelően az alkoholt. Bizonyos alkoholtartalmú italokra is reagálhat, ha hisztamin- vagy szulfitintoleranciája van. Nagyon ritka esetekben az alkoholra adott reakciók a Hodgkin-limfóma jelei lehetnek.

Alkohol intolerancia

Az aldehid-dehidrogenáz (ALDH2) egy enzim, amelyet a szervezet az alkohol megemésztésére használ. Az alkoholt ecetsavvá, az ecet egyik fő összetevőjévé alakítja a májban. Néhány embernek van egy változata az ALDH2-t kódoló génben. Ez a változat gyakoribb az ázsiai származású embereknél.

Ha rendelkezik ezzel a változattal, akkor szervezete kevésbé aktív ALDH2-t termel. Ez megakadályozza, hogy a szervezet megfelelően megeméssze az alkoholt. Ezt az állapotot ALDH2-hiánynak nevezik, ami az alkoholintolerancia gyakori oka.

Ha ALDH2-hiányban szenved, az arca kipirosodhat és felmelegedhet, ha alkoholt fogyaszt. Más tüneteket is tapasztalhat azonban, melyek a következők lehetnek:

A BMC Evolutionary Biology-ban megjelent 2010-es tanulmány szerint az ALDH2-hiányért felelős génváltozás a dél-kínai rizs több évszázaddal ezelőtti háziasításával hozható összefüggésbe.

alkoholallergia
Az alkoholallergia összekeverhető az alkohol intoleranciával

Hisztamin intolerancia

A hisztamin egy olyan vegyi anyag, amely természetesen előfordul a szervezetben. Számos ételben és italban is megtalálható, különösen az erjesztett termékekben. Például az érlelt sajtokban, füstölt húsokban, savanyú káposztában, borban és sörben általában magas a hisztamin.

Normális esetben szervezete egy diamin-oxidáz (DAO) nevű enzimet termel a hisztamin lebontására. Ha szervezete nem termel elég aktív DAO-t, akkor reagálhat az ételekben és italokban lévő hisztaminra.

A hisztamin intolerancia tünetei hasonlóak az allergiás reakcióhoz. Például a lehetséges tünetek közé tartozik a vörös és viszkető bőr, az orrdugulás, a légszomj, a hasi fájdalom és a hasmenés.

A vörösborban általában magasabb a hisztamin szint, mint a fehérborban vagy a sörben.

Szulfit intolerancia

Néhány embernek intoleranciája vagy érzékenysége van a szulfitokra. Ezeket a vegyületeket gyakran hozzáadják a sörhöz és a borhoz, hogy korlátozzák az élesztő növekedését és tartósítószerként működjenek. A gyakori szulfitok közé tartozik a kálium-hidrogén-szulfit vagy a kálium-metabiszulfit. A kén-dioxid egy másik szorosan kapcsolódó vegyi anyag, amely reakciókat válthat ki egyes emberekben.

Néhány ember allergiás reakciókat tapasztal a szulfitokra. Bizonyos típusú szulfitok asztmás rohamot is kiválthatnak, ha Ön asztmában szenved.

A fehérbor általában több szulfitot tartalmaz, mint a vörösbor és a sör.

Hodgkin limfóma

Egyes Hodgkin limfómában szenvedők fájdalmat tapasztalnak alkoholfogyasztás után. A Hodgkin limfóma egy olyan rákfajta, amely hatással lehet a nyirokrendszerre. Sok Hodgkin limfómában szenvedő embernél megnagyobbodnak a nyirokcsomók. Általában ezek a nyirokcsomók nem fájdalmasak. Ritka esetekben azonban alkoholfogyasztás után fájdalmasak lesznek. Ennek a válasznak a pontos oka nem ismert.

Hogyan diagnosztizálható az alkoholallergia?

Ha alkoholfogyasztás után tünetei jelentkeznek, kérjen időpontot kezelőorvosához. Tüneteitől függően előfordulhat, hogy allergológushoz küldik vizsgálatra és kezelésre. Az allergológus egy speciális szakosodott orvos, aki az allergiás állapotokra összpontosít a vizsgálatok során.

Orvosa valószínűleg azzal kezdi, hogy kérdéseket tesz fel a tüneteivel és a kórtörténetével kapcsolatban, például:

 • Milyen alkoholos italok váltják ki a tüneteit?
 • Milyen tüneteket tapasztal?
 • Mikor kezdődtek a tünetek?
 • Vannak allergiás rokonai?
 • Van-e egyéb egészségügyi állapota?

Ha azt gyanítják, hogy valóban allergiás az alkoholra vagy az alkoholtartalmú italok más összetevőjére, valószínűleg allergiatesztet fognak végezni. Az allergiatesztek leggyakoribb típusa a bőrszúrás. A bőrszúrási teszt során orvosa tűvel szúrja vagy megkarcolja a bőrt. Egy csepp allergén kivonatot kennek a szúrt vagy felsértett területre. A bőr reakciója segíthet eldönteni, hogy allergiás-e.

Az allergiavizsgálatot mindig megfelelő orvosi környezetben kell elvégezni. Ugyanis esetenként súlyos allergiás reakciót válthat ki. Ezért fontos, hogy elérhető legyen a szükséges orvosi kezelés.

Hogyan lehet kezelni az alkoholallergiát?

Ha valódi alkoholallergiája van, a tünetek elkerülésének egyetlen módja az alkohol teljes mellőzése. Már kis mennyiségű alkohol is súlyos reakciót válthat ki. Olvassa el az ételek és italok összetevőlistáját, kérjen tájékoztatást az étterem személyzetétől az étlapról, és kerülje az alkoholt tartalmazó termékeket. Egyes élelmiszerek alkoholt tartalmaznak hozzáadott összetevőként.

Ha allergiás bizonyos alkoholtartalmú termékek más összetevőjére, akkor egy másik italra válthat. Például az árpa általában megtalálható a sörben, de a borban nem. Kérjen útmutatást orvosától ebben a témában.

Ha enyhe allergiás reakciót tapasztal, a vény nélkül kapható szájon át bevehető antihisztaminok elegendőek lehetnek a kezelésére. Ha súlyos reakcióra utaló jeleket észlel, egy vagy több adag epinefrint kell kapnia. Ezt a gyógyszert adrenalinnak is nevezik. Előre feltöltött fecskendőben, úgynevezett epinefrin-injektorokban kapható. Ha kezelőorvosa epinefrin autoinjektort ír fel, azt mindig magával kell vinnie. Használja a súlyos allergiás reakció első jelére. Ezután forduljon a legközelebbi sürgősségi osztályhoz utókezelésért.

Ha Ön nem allergiás alkohollal, hisztaminnal, szulfitokkal vagy az alkoholtartalmú italok egyéb összetevőivel szemben, kezelőorvosa bizonyos alkoholtípusok korlátozására vagy elkerülésére ösztönözheti Önt. Egyes esetekben a vény nélkül kapható vagy felírt gyógyszerek segíthetnek enyhíteni a tüneteket.

Kérdezze meg kezelőorvosát a diagnózisáról és a kezelési lehetőségeiről.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Sör allergia - Tünetek, okok és kezelés

vas márc 27 , 2022
A sör összetevői Bár a sör fő összetevője a víz, sok más összetevő is található benne. Ez általában magába foglalja a malátaárpát és a sörélesztőt, valamint a komlót vagy a különféle aromákat. Az így kialakult sör allergia esetében, azonban lehet, […]
sör allergia

Ez is érdekelheti