A citromos víz hatása – így támogatja egészségünket!

A citromos víz hatása az elmúlt években óriási figyelmet kapott, szinte minden egészségügyi fórumon megjelent róla egy bejegyzés elképesztő, egészségünkre gyakorolt hatásaival kapcsolatban. De vajon tényleg annyira egészséges, mint ahogyan sokan mondják vagy inkább érdemes lehet fenntartásokkal kezelnünk a vele kapcsolatos állításokat?

Jó hír, hogy a citromos víz valóban egészséges és több olyan pozitív hatással is rendelkezik, ami támogathatja egészségünket, azonban cikkünkben most kizárólag 6 olyan tulajdonságát gyűjtöttük össze, amelyeket már kutatásokkal is altámasztottak, így számodra is egyértelműbbé fog válni, hogy mit is várhatsz rendszeres fogyasztásával kapcsolatban.

1. Támogatja a szív egészségét

A citrom kiváló C-vitamin forrás, ezt szinte mindenki tudja. Egy közepes méretű citrom nagyjából 30 mg C-vitamint tartalmaz, ami egyénenként eltérően akár a napi ajánlott bevitel 50%-át is kiteheti. Már több rendelkezésre álló kutatás is bebizonyította, hogy a citromhoz hasonló tápértékű gyümölcsök és zöldségek rendszeres fogyasztása segíthet csökkenteni a szívbetegségek és a stroke kialakulásának esélyeit.

Azonban nem csak a citrom C-vitamin tartalma az, ami segíthet a szívünk támogatásában, de a benne megtalálható növényi vegyületek és rostok is. Ezt már igazolta az a megfigyelés is, ami azt találta, hogy 25 ml citrus kivonat 1 hónap át történő napi fogyasztása 32%-kal csökkentette a megfigyelésben résztvevők koleszterinszintjét. A vizsgálat a végén a kutatók arra jutottak, hogy ez a lenyűgöző eredmény részben a citromban megtalálható heszperidin és diozmin nevű növényei vegyületeknek volt köszönhető.

2. Megakadályozza a vesekövek kialakulását

A vesekövek olyan kis csomók, amelyek akkor keletkeznek szervezetünkben, amikor a salakanyagok kikristályosodnak és felhalmozódnak a vérben. Sajnos egyre gyakrabban alakul ki az európai lakosság körében és nem ritka, hogy visszatérő problémává válik. Azonban a citromsav bizonyítottan segíthet megakadályozni a vesekövek kialakulását azáltal, hogy fokozza a vizelések gyakoriságát és mennyiségét, valamint növeli annak ph értékét, ami kedvezőtlenebb környezetet teremt a vesekő számára.

Kutatások már igazolták, hogy napi 125 ml citromlé elfogyasztása bizonyítottan csökkentheti a vesekövek visszatérést azoknál, akik már egyszer már megtapasztalták ezt az egészségügyi problémát. További vizsgálatokra mindenképpen szükség lesz még, de a kezdeti eredmények rendkívül bíztatóak.

3. Segíthet a súlyvesztésben

Talán ez az állítás az egyik legnépszerűbb, ami miatt sokan kipróbálják a citromos víz fogyasztását. Itt azonban fontos tisztáznunk néhány tévhitet. A citrom valóban tartalmaz pektinrostot, amiről a kutatók már kimutatták, hogy képes kitágulni a gyomorban, ezáltal pedig hosszabb ideig tartó jóllakottságot eredményezhet, ami csökkenti a túlzott kalóriabevitel esélyeit.

A citromos víz hatása - így támogatja egészségünket!
1. kép – A citromos víz hatása – így támogatja egészségünket!

Viszont ez a pektinrost kizárólag az egész citromban található, így csak azok élvezhetik ezt a jótékony hatást, akik ilyen formában fogyasztják. Ebből egyenesen következik az a tény, hogy a citromos víz és a citromlé nem segítik elő a teltségérzet fokozását.

Merül fel a kérdés, hogy a citromos víz hatása nem is hatékonyan a súlyvesztésben? Jelen kutatások a súlyvesztéssel kapcsolatos hatásait egyelőre nem igazolták, sok esetben azonban valóban jó kiegészítője lehet egy-egy egészséges étrendnek, hiszen a víz átmenetileg képes növelni az elégedett kalóriák számát, illetve a folyamatos hidratáltság fontos szerepet tölthet be a súlyvesztésben. Nem utolsósorban tökéletes alternatívaként szolgálhat az egészségtelen, cukros üdítők helyett.

4. Segíthet a vérszegényég kezelésében

A vashiányos vérszegénység gyakran megjelenő állapot, ami akkor fordul elő, ha a szervezet nem jut elengedő vashoz. A citromos víz hatása ezen a területen is segítségünkre lehet. Az igaz, hogy a citrom csak kis mennyiségű vasat tartalmaz, a vérszegénység kezelésében leginkább úgy segíthet, hogy képes fokozni a szervezet vas felszívó képességét a növényi élelmiszerek esetében.

A bélrendszerünk viszonylag könnyedén felszívja a húsokból származó vasat, azonban a növényi eredetű vasforrásoknál ez nem olyan egyszerűen megy végbe. Szerencsére ez a felszívó képesség fokozható a C-vitamin és a citromsav rendszeres fogyasztásával.

5. Támogatja az immunrendszert

A citromos víz hatása olyan területeken is megnyilvánulhat, mint az immunerősítés. De hogyan is segíthet? A citromos víz megfelelő forrásokból történő elkészítése gazdag C-vitaminban, amiről már számtalan tanulmány megerősítette, hogy képes hatékonyan fokozni az immunrendszerünk aktivitását.

A C-vitamin többek között elősegíti a limfociták és fagociták néven ismert fehérvérsejtek termelődését, amelyek segítenek megvédeni a szervezetet a fertőzésekkel szemben. Sőt, a C-vitaminban megtalálható antioxidánsok még a szervezetünkben felgyülemlő szabad gyököket is hatástalaníthatják, amik számtalan krónikus betegség kialakulásáért lehetnek felelősek.

Nem utolsósorban már az is bizonyításra került, hogy a C-vitamin rendszeres pótlása még a sebgyógyulás folyamatát is felgyorsíthatja, ami hatékonyan segíthet elkerülni a további lehetséges fertőzéseket.

6. Támogatja agyunk egészségét

A citromos víz hatása még agyunk egészégre is kihatással lehet. Tanulmányok szerint a már említett szabad gyökök által okozott oxidatív stressz állapota növeli az idegrendszer károsodásának, illetve a demencia kialakulásának kockázatát.

A C-vitamin gazdag a jótékony antioxidánsokban, amik akár segíthet az emlékezőképesség romlásának megakadályozásában, illetve a kognitív hanyatlás megelőzésében. A felsorolt tulajdonságok után már kicsit sem meglepő, hogy a citromos víz rendszeres fogyasztása miért is segíthet megőrizni agyunk egészségét.

Összefoglaló

A citrom víz hatása több módon is támogathatja egészségünket, többek között jótékony hatással lehet szívünkre, megakadályozhatja a vesekövek kialakulását és közvetetten segíthet a súlyvesztésben is. Nem utolsósorban kiváló kiegészítője lehet a vashiányos kezeléseknek és támogathatja az agyunk és immunrendszerünk egészségét. A végére már csak egy kérdés maradt megválaszolatlanul – Te mikor fogod fogyasztani minden nap a citromos vizet?

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Mi az az U-vitamin? Minden, amit tudnod kell róla

szo szept 23 , 2023
Mi az U-vitamin? Az U-vitamint, mint kifejezést, az 1950-es évek elején vezették be a káposzta lében lévő vegyület azonosítására. A neve ellenére az U-vitamin nem igazi vitamin, hanem a metionin aminosav származéka. Az U-vitaminnak nevezett metionin-származékok példái közé tartozik az […]
Mi az az U-vitamin? Minden, amit tudnod kell róla

Ez is érdekelheti