Minden, amit a non-HDL-koleszterinről tudni kell!

A koleszterinszint-méréseknek nem kell zavarónak lenniük. Létezik összkoleszterin, HDL-koleszterin és LDL-koleszterin. Ezek mellett pedig ott van még a non-HDL-koleszterin is.

Mi is pontosan a non-HDL-koleszterin, miben különbözik a többi koleszterinértéktől, és mit kell tudni róla?

Mint azt Ön is tudja, nem minden koleszterin rossz. A szervezetnek szüksége van némi koleszterinre a megfelelő működéshez. De nem szabad túl sok belőle, különösen a rossz fajtából.

A non-HDL-koleszterin, más néven non-HDL-C, azt méri, hogy mennyi rossz koleszterin van a vérében. Ez egy hasznos módszer arra is, hogy orvosa felmérje a szívbetegség kockázatát.

A következő cikkből megtudhatja, miből áll a non-HDL-koleszterin száma, hogyan befolyásolja a szív egészségét, és hogyan csökkentheti ezt a koleszterintípust.

Lipid panel non-HDL-koleszterinnel

Koleszterinszintjének meghatározásához orvosa, egy lipidpanel nevű vérvizsgálatot fog elrendelni. Ez a vizsgálat a vérében lévő koleszterinszintet méri. Egyes orvosok olyan vizsgálati panelt is elrendelhetnek, amely a vérében lévő összes zsírt lefed, beleértve a koleszterint és a triglicerideket is.

A non-HDL-koleszterint tartalmazó lipidpanel vizsgálatakor orvosa a HDL- és az LDL-koleszterinszintet méri. A HDL-t „jó” koleszterinnek is nevezik, míg az LDL-t gyakran „rossz” koleszterinnek.

A non-HDL-koleszterint úgy mérik, hogy a HDL-koleszterint levonják az összkoleszterinből.

Kezelőorvosa kérheti ezt a vizsgálatot, hogy lehetőségeket ajánlhasson a szívbetegség kockázatának csökkentésére. Magasabb lehet a szívbetegség kockázata, ha magas az összkoleszterinszintje, vagy ha:

Egyes életmódbeli tényezők is arra késztethetik orvosát, hogy megmérje a non-HDL-koleszterinszintet, például a:

 • dohányzás
 • kiegyensúlyozatlan táplálkozás
 • a rendszeres testmozgás hiánya

A University of Rochester Medical Center szerint a lipidpanel mellett más vizsgálatokat is végezhetnek a non-HDL-koleszterinszintet tartalmazó lipidpanel mellett. Szíve egészségének további felmérése érdekében orvosa kérheti továbbá:

 • elektrokardiogrammot (EKG) a szívverés vizsgálatára
 • terheléses vizsgálatot, amelynek során az EKG-hez csatlakoztatva terhelésre kerül sor
 • echokardiográfiát, ami a szívéről készült felvételek készítésére szolgál
 • szívkatéterezést, amely lehetővé teszi az orvosok számára, hogy röntgenfelvételeket készítsenek az artériáiban lévő elzáródások felderítése céljából

Mindezek a vizsgálatok megadják orvosának azokat az információkat, amelyekre szüksége van ahhoz, hogy segítsen Önnek javítani és támogatni szívének egészségét.

Mi a különbség a non-HDL és más koleszterinszint-mérések között?

Sokan szeretnék csökkenteni a koleszterinszintet a vérükben. Az összkoleszterinszint azonban nem mond el mindent.

A szívbetegségek kockázatának jobb megértéséhez az összkoleszterinszintet a következőkre bontják:

 • nagy sűrűségű lipoprotein (HDL) koleszterinszint
 • alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) koleszterin
 • trigliceridek
 • non-HDL-koleszterin

Nézzük meg közelebbről az egyes koleszterintípusokat és azok jelentését!

HDL-koleszterin

A HDL-t általában „jó” koleszterinnek nevezik. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint ez azért van így, mert a non-HDL-koleszterint a véráramból a májba szállítja. A máj ezután eltávolítja a non-HDL-koleszterint a szervezetből. Ez segít megelőzni a plakkok felhalmozódását az artériákban.

A magas HDL természetes módon jót tesz az egészségnek. Egyes gyógyszerek, például a niacin, növelhetik a HDL-értéket. De egy 2017-es tanulmány kimutatta, hogy a niacin szedése a HDL növelése érdekében nem volt hatékony a szívroham megelőzésében.

LDL-koleszterin

Az LDL-t néha „rossz” koleszterinnek is nevezik. Ha túl sok van belőle, eltömítheti az artériákat és korlátozhatja a véráramlást. Ez szívrohamhoz vagy stroke-hoz vezethet. Azt szeretné, ha az LDL-koleszterinszintje a lehető legalacsonyabb lenne.

Trigliceridek

A trigliceridek az ételekből származó zsírok közé tartoznak. A University of Rochester Medical Center szerint az extra trigliceridek felhalmozódhatnak, ha több kalóriát eszünk, mint amennyit elégetünk.

A vér magas trigliceridszintje összefüggésbe hozható a szívbetegségekkel. A magas trigliceridszintet azonban gyakran más betegségek, például a cukorbetegség és az elhízás is kísérik.

Az LDL-hez hasonlóan a cél a trigliceridszint alacsonyan tartása.

A trigliceridekhez kapcsolódnak a nagyon alacsony sűrűségű lipoproteinek, amelyek a májban keletkeznek. Ezek nem jelennek meg a jelentésben, mert nem lehet pontosan mérni. Általában a triglicerid érték százalékában becsülik meg. Ez azért fontos, mert a a lipoproteinek szállítják a triglicerideket.

Non-HDL-koleszterin

Amint a neve is mutatja, a non-HDL-koleszterin lényegében a HDL-, azaz a „jó” koleszterint. Ezt az értéket úgy kapják meg, hogy a koleszterinszámot levonják az összkoleszterinszámból. Más szóval, ez az összes „rossz” koleszterintípus mérőszáma. Ideális esetben azt szeretné, ha ez a szám inkább alacsonyabb, mint magasabb lenne.

Mi a normális tartomány a non-HDL-koleszterin esetében? 

Minél magasabb a non-HDL-koleszterinszintje, annál magasabb a szívbetegség kockázata.

A 2018 című szaklapban közzétett tanulmányban több, mint 36 000 olyan ember vett részt, akiknél a szív- és érrendszeri betegségek 10 éves kockázata alacsony volt. A hosszú távú nyomon követés megállapította, hogy a 160 mg/dl feletti LDL- és non-HDL-értékek egyenként 50-80 százalékkal megnövekedett relatív kockázatot jelentettek a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás tekintetében.

A koleszterin egyéb típusaira a következő irányelvek vonatkoznak, ha nincs szív- vagy érbetegsége:

Ajánlott koleszterinszintek
Teljes koleszterinszintkevesebb mint 200 mg/dl
LDL-koleszterinkevesebb, mint 100 mg/dl
HDL-koleszterin60 mg/dl vagy annál nagyobb
Trigliceridekkevesebb mint 150 mg/dl
Ajánlott koleszterinszintek

Ha Önnél magas a szívbetegség kockázata, vagy már volt szívbetegsége, kezelőorvosa más célokat tűzhet ki.

Mit jelent, ha a non-HDL-koleszterinszintje magas?

Ha a non-HDL-koleszterinszintje magas, nagyobb az ateroszklerózis, vagyis az artériák szűkülésének kockázata. A non-HDL-koleszterin növeli a szívbetegségek és a következők kockázatát:

 • mellkasi fájdalom (angina)
 • szívroham
 • stroke

A CDC szerint a szívbetegség kockázata lehet még nagyobb, ha:

 • dohányzik
 • cukorbetegségben szenved
 • magas a vérnyomása
 • elhízott
 • vesebetegségben szenved

A vizsgálatok kezdenek rávilágítani a non-HDL-koleszterin jelentőségére a szív- és érrendszeri kockázat felmérésében.

Például egy 2016-os tanulmányban, a kutatók 9 klinikai vizsgálat adatait vizsgálták, amelyekben koszorúér-betegségben szenvedő emberek vettek részt. Azt találták, hogy az elért non-HDL-koleszterin erősebben összefüggött a betegség progressziójával, mint az LDL.

Hogyan csökkentheti a non-HDL-koleszterinszintjét? 

A szervezet az összes szükséges koleszterint a májból szerzi be. Emellett olyan ételekből, mint a hús, a baromfi, a tejtermékek és a pékárukban használt telített olajok is tartalmaznak némi koleszterint. Ezek az élelmiszerek szintén arra késztetik a máját, hogy több koleszterint termeljen.

Az általános koleszterinszint csökkentése érdekében az az ajánlás, hogy korlátozza a telített zsírok bevitelét. Ez azt jelenti, hogy kevesebb zsíros húst és teljes zsírtartalmú tejterméket fogyasszon.

Az is fontos, hogy kerülje a transzzsírokat. Ezek részben hidrogénezett növényi olajként szerepelhetnek az élelmiszerek címkéjén. Nagy általánosságban pedig a következőkben találhatóak meg:

 • Sütemények: boltban vásárolt sütemények, torták, péksütemények, fagyasztott piték.
 • Rágcsálnivalók: kekszek, mikrohullámú pattogatott kukorica, fagyasztott pizzatészta, húspástétom.
 • Rántott gyorsételek: sült csirke, sült krumpli, sült tészta, rántott hal
 • Növényi zsiradék: gyakran használják pékárukban a vaj olcsó alternatívájaként.
 • Margarin: hidrogénezett növényi olajokból készül.
 • Tejmentes kávétejszínhabok: a tej és a tejszín helyettesítésére használják kávéban, teában és más forró italokban.

Ahelyett, hogy feldolgozott élelmiszereket fogyasztana, próbáljon meg több teljes értékű élelmiszert fogyasztani, ha azok elérhetőek az Ön számára. Ezek közé tartoznak a friss gyümölcsök és zöldségek, diófélék, magvak és teljes kiőrlésű gabonafélék. Keresse az egészséges fehérjeforrásokat is, mint például a hal, a bőr nélküli csirke és a sovány vörös hús.

Íme néhány élelmiszer, amely segíthet az LDL-koleszterinszint javításában:

Néhány olyan élelmiszer, amely segíthet a trigliceridek csökkentésében:

 • omega-3 olajokban gazdag halak, mint a lazac, makréla, hering, tonhal és pisztráng.
 • dió
 • lenmagolaj
 • repceolaj

A koleszterinszint javításának egyéb módjai közé tartozik még:

 • a legalább napi 30 perces, mérsékelt aktivitású testmozgás, hetente 5 alkalommal.
 • a dohányzás kerülése
 • az alkoholfogyasztás korlátozása
 • mérsékelt testsúly fenntartása

Ha az életmódbeli változtatások nem elegendőek, orvosa koleszterinszint-csökkentő gyógyszereket írhat fel.

Összefoglaló

A magas HDL-koleszterinszint hasznos, de a magas non-HDL-koleszterinszint azt jelentheti, hogy Önt fokozottan fenyegeti a szívbetegség kockázata.

Bizonyos életmódbeli változtatások, beleértve az étrendet, a testmozgást és a dohányzás mellőzését, segíthetnek a non-HDL-koleszterinszint kezelésében. Ha ez nem működik, a gyógyszerek hatékony segítséget jelentenek a koleszterinszint szabályozásában. Ha nem ismeri a koleszterinszintjét, beszéljen orvosával a vizsgálat elvégzéséről.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Érelmeszesedés - Tünetek, diagnosztizálás és kezelés

vas ápr 9 , 2023
Az érelmeszesedés nem más, mint az artériák szűkülete, amelyet a plakkok felhalmozódása okoz. Az artériák azok a vérerek, amelyek oxigént és tápanyagokat szállítanak a szívből a test többi részébe. Ahogy öregszik, a zsírok, a koleszterin és a kalcium összegyűlhet az artériákban, […]
érelmeszesedés

Ez is érdekelheti