A koleszterinszint-méréseknek nem kell zavarónak lenniük. Létezik összkoleszterin, HDL-koleszterin és LDL-koleszterin. Ezek mellett pedig ott van még a non-HDL-koleszterin is.
Mi is pontosan a non-HDL-koleszterin, miben különbözik a többi koleszterinértéktől, és mit kell tudni róla?
Mint azt Ön is tudja, nem minden koleszterin rossz. A szervezetnek szüksége van némi koleszterinre a megfelelő működéshez. De nem szabad túl sok belőle, különösen a rossz fajtából.
A non-HDL-koleszterin, más néven non-HDL-C, azt méri, hogy mennyi rossz koleszterin van a vérében. Ez egy hasznos módszer arra is, hogy orvosa felmérje a szívbetegség kockázatát.
A következő cikkből megtudhatja, miből áll a non-HDL-koleszterin száma, hogyan befolyásolja a szív egészségét, és hogyan csökkentheti ezt a koleszterintípust.
Lipid panel non-HDL-koleszterinnel
Koleszterinszintjének meghatározásához orvosa, egy lipidpanel nevű vérvizsgálatot fog elrendelni. Ez a vizsgálat a vérében lévő koleszterinszintet méri. Egyes orvosok olyan vizsgálati panelt is elrendelhetnek, amely a vérében lévő összes zsírt lefed, beleértve a koleszterint és a triglicerideket is.
A non-HDL-koleszterint tartalmazó lipidpanel vizsgálatakor orvosa a HDL- és az LDL-koleszterinszintet méri. A HDL-t „jó” koleszterinnek is nevezik, míg az LDL-t gyakran „rossz” koleszterinnek.
A non-HDL-koleszterint úgy mérik, hogy a HDL-koleszterint levonják az összkoleszterinből.
Kezelőorvosa kérheti ezt a vizsgálatot, hogy lehetőségeket ajánlhasson a szívbetegség kockázatának csökkentésére. Magasabb lehet a szívbetegség kockázata, ha magas az összkoleszterinszintje, vagy ha:
- magas vérnyomással rendelkezik
- elhízott
- cukorbeteg vagy prediabéteszes
- stresszes
Egyes életmódbeli tényezők is arra késztethetik orvosát, hogy megmérje a non-HDL-koleszterinszintet, például a:
- dohányzás
- kiegyensúlyozatlan táplálkozás
- a rendszeres testmozgás hiánya
A University of Rochester Medical Center szerint a lipidpanel mellett más vizsgálatokat is végezhetnek a non-HDL-koleszterinszintet tartalmazó lipidpanel mellett. Szíve egészségének további felmérése érdekében orvosa kérheti továbbá:
- elektrokardiogrammot (EKG) a szívverés vizsgálatára
- terheléses vizsgálatot, amelynek során az EKG-hez csatlakoztatva terhelésre kerül sor
- echokardiográfiát, ami a szívéről készült felvételek készítésére szolgál
- szívkatéterezést, amely lehetővé teszi az orvosok számára, hogy röntgenfelvételeket készítsenek az artériáiban lévő elzáródások felderítése céljából
Mindezek a vizsgálatok megadják orvosának azokat az információkat, amelyekre szüksége van ahhoz, hogy segítsen Önnek javítani és támogatni szívének egészségét.
Mi a különbség a non-HDL és más koleszterinszint-mérések között?
Sokan szeretnék csökkenteni a koleszterinszintet a vérükben. Az összkoleszterinszint azonban nem mond el mindent.
A szívbetegségek kockázatának jobb megértéséhez az összkoleszterinszintet a következőkre bontják:
- nagy sűrűségű lipoprotein (HDL) koleszterinszint
- alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) koleszterin
- trigliceridek
- non-HDL-koleszterin
Nézzük meg közelebbről az egyes koleszterintípusokat és azok jelentését!
HDL-koleszterin
A HDL-t általában „jó” koleszterinnek nevezik. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint ez azért van így, mert a non-HDL-koleszterint a véráramból a májba szállítja. A máj ezután eltávolítja a non-HDL-koleszterint a szervezetből. Ez segít megelőzni a plakkok felhalmozódását az artériákban.
A magas HDL természetes módon jót tesz az egészségnek. Egyes gyógyszerek, például a niacin, növelhetik a HDL-értéket. De egy 2017-es tanulmány kimutatta, hogy a niacin szedése a HDL növelése érdekében nem volt hatékony a szívroham megelőzésében.
LDL-koleszterin
Az LDL-t néha „rossz” koleszterinnek is nevezik. Ha túl sok van belőle, eltömítheti az artériákat és korlátozhatja a véráramlást. Ez szívrohamhoz vagy stroke-hoz vezethet. Azt szeretné, ha az LDL-koleszterinszintje a lehető legalacsonyabb lenne.
Trigliceridek
A trigliceridek az ételekből származó zsírok közé tartoznak. A University of Rochester Medical Center szerint az extra trigliceridek felhalmozódhatnak, ha több kalóriát eszünk, mint amennyit elégetünk.
A vér magas trigliceridszintje összefüggésbe hozható a szívbetegségekkel. A magas trigliceridszintet azonban gyakran más betegségek, például a cukorbetegség és az elhízás is kísérik.
Az LDL-hez hasonlóan a cél a trigliceridszint alacsonyan tartása.
A trigliceridekhez kapcsolódnak a nagyon alacsony sűrűségű lipoproteinek, amelyek a májban keletkeznek. Ezek nem jelennek meg a jelentésben, mert nem lehet pontosan mérni. Általában a triglicerid érték százalékában becsülik meg. Ez azért fontos, mert a a lipoproteinek szállítják a triglicerideket.
Non-HDL-koleszterin
Amint a neve is mutatja, a non-HDL-koleszterin lényegében a HDL-, azaz a „jó” koleszterint. Ezt az értéket úgy kapják meg, hogy a koleszterinszámot levonják az összkoleszterinszámból. Más szóval, ez az összes „rossz” koleszterintípus mérőszáma. Ideális esetben azt szeretné, ha ez a szám inkább alacsonyabb, mint magasabb lenne.
Mi a normális tartomány a non-HDL-koleszterin esetében?
Minél magasabb a non-HDL-koleszterinszintje, annál magasabb a szívbetegség kockázata.
A 2018 című szaklapban közzétett tanulmányban több, mint 36 000 olyan ember vett részt, akiknél a szív- és érrendszeri betegségek 10 éves kockázata alacsony volt. A hosszú távú nyomon követés megállapította, hogy a 160 mg/dl feletti LDL- és non-HDL-értékek egyenként 50-80 százalékkal megnövekedett relatív kockázatot jelentettek a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás tekintetében.
A koleszterin egyéb típusaira a következő irányelvek vonatkoznak, ha nincs szív- vagy érbetegsége:
Ajánlott koleszterinszintek | |
Teljes koleszterinszint | kevesebb mint 200 mg/dl |
LDL-koleszterin | kevesebb, mint 100 mg/dl |
HDL-koleszterin | 60 mg/dl vagy annál nagyobb |
Trigliceridek | kevesebb mint 150 mg/dl |
Ha Önnél magas a szívbetegség kockázata, vagy már volt szívbetegsége, kezelőorvosa más célokat tűzhet ki.
Mit jelent, ha a non-HDL-koleszterinszintje magas?
Ha a non-HDL-koleszterinszintje magas, nagyobb az ateroszklerózis, vagyis az artériák szűkülésének kockázata. A non-HDL-koleszterin növeli a szívbetegségek és a következők kockázatát:
- mellkasi fájdalom (angina)
- szívroham
- stroke
A CDC szerint a szívbetegség kockázata lehet még nagyobb, ha:
- dohányzik
- cukorbetegségben szenved
- magas a vérnyomása
- elhízott
- vesebetegségben szenved
A vizsgálatok kezdenek rávilágítani a non-HDL-koleszterin jelentőségére a szív- és érrendszeri kockázat felmérésében.
Például egy 2016-os tanulmányban, a kutatók 9 klinikai vizsgálat adatait vizsgálták, amelyekben koszorúér-betegségben szenvedő emberek vettek részt. Azt találták, hogy az elért non-HDL-koleszterin erősebben összefüggött a betegség progressziójával, mint az LDL.
Hogyan csökkentheti a non-HDL-koleszterinszintjét?
A szervezet az összes szükséges koleszterint a májból szerzi be. Emellett olyan ételekből, mint a hús, a baromfi, a tejtermékek és a pékárukban használt telített olajok is tartalmaznak némi koleszterint. Ezek az élelmiszerek szintén arra késztetik a máját, hogy több koleszterint termeljen.
Az általános koleszterinszint csökkentése érdekében az az ajánlás, hogy korlátozza a telített zsírok bevitelét. Ez azt jelenti, hogy kevesebb zsíros húst és teljes zsírtartalmú tejterméket fogyasszon.
Az is fontos, hogy kerülje a transzzsírokat. Ezek részben hidrogénezett növényi olajként szerepelhetnek az élelmiszerek címkéjén. Nagy általánosságban pedig a következőkben találhatóak meg:
- Sütemények: boltban vásárolt sütemények, torták, péksütemények, fagyasztott piték.
- Rágcsálnivalók: kekszek, mikrohullámú pattogatott kukorica, fagyasztott pizzatészta, húspástétom.
- Rántott gyorsételek: sült csirke, sült krumpli, sült tészta, rántott hal
- Növényi zsiradék: gyakran használják pékárukban a vaj olcsó alternatívájaként.
- Margarin: hidrogénezett növényi olajokból készül.
- Tejmentes kávétejszínhabok: a tej és a tejszín helyettesítésére használják kávéban, teában és más forró italokban.
Ahelyett, hogy feldolgozott élelmiszereket fogyasztana, próbáljon meg több teljes értékű élelmiszert fogyasztani, ha azok elérhetőek az Ön számára. Ezek közé tartoznak a friss gyümölcsök és zöldségek, diófélék, magvak és teljes kiőrlésű gabonafélék. Keresse az egészséges fehérjeforrásokat is, mint például a hal, a bőr nélküli csirke és a sovány vörös hús.
Íme néhány élelmiszer, amely segíthet az LDL-koleszterinszint javításában:
Néhány olyan élelmiszer, amely segíthet a trigliceridek csökkentésében:
- omega-3 olajokban gazdag halak, mint a lazac, makréla, hering, tonhal és pisztráng.
- dió
- lenmagolaj
- repceolaj
A koleszterinszint javításának egyéb módjai közé tartozik még:
- a legalább napi 30 perces, mérsékelt aktivitású testmozgás, hetente 5 alkalommal.
- a dohányzás kerülése
- az alkoholfogyasztás korlátozása
- mérsékelt testsúly fenntartása
Ha az életmódbeli változtatások nem elegendőek, orvosa koleszterinszint-csökkentő gyógyszereket írhat fel.
Összefoglaló
A magas HDL-koleszterinszint hasznos, de a magas non-HDL-koleszterinszint azt jelentheti, hogy Önt fokozottan fenyegeti a szívbetegség kockázata.
Bizonyos életmódbeli változtatások, beleértve az étrendet, a testmozgást és a dohányzás mellőzését, segíthetnek a non-HDL-koleszterinszint kezelésében. Ha ez nem működik, a gyógyszerek hatékony segítséget jelentenek a koleszterinszint szabályozásában. Ha nem ismeri a koleszterinszintjét, beszéljen orvosával a vizsgálat elvégzéséről.