Tejfehérje allergia – minden, amit tudnia kell róla!

A tejfehérje allergia a szervezet immunrendszerének abnormális reakcióját jelenti a tejfehérjét tartalmazó termékek esetében. Gyermekek esetében ez az egyik leggyakrabban előforduló allergia típus.

Az allergiás reakciók minden esetben röviddel azután jelentkeznek, hogy Ön valamilyen tejfehérje tartalmú ételt-italt elfogyasztott. A tejfehérje allergia leghatékonyabb kezelési módja, az említett élelmiszerek tartós kerülése, de gyerekek esetében sok esetben az is előfordul, hogy „túlnőnek” az említett allergián.

A tejfehérje allergia tünetei

A tünetek általában néhány perccel vagy órával azután jelentkeznek, amint Ön a tejtermékeket elfogyasztotta.

A jelentkező tünetek lehetnek:

  • kiütések
  • zihálás
  • viszketés vagy bizsergés az ajkak és a száj körül
  • köhögés vagy légszomj
  • hányás és hányinger

Továbbá, hosszabb idő elteltével az alábbi tünetek is jelentkezhetnek:

A tejfehérje allergia kialakulása

Minden típusú ételallergiát az immunrendszer hibás reakciója okoz. A tejfehérje allergia esetén a szervezet károsként azonosítja az említett anyagokat, aminek hatására anitestek termelésébe kezd. Az antitestek segítik a szervezetet, hogy a betolakodónak azonosított anyagok a lehető leghamarabb megsemmisüljenek.

Tejfehérje allergia – minden, amit tudnia kell róla!
1. kép – Tejfehérje allergia – minden, amit tudnia kell róla!

A tejben két fő fehérje található: a kazein és a tejsavó. A kazein inkább a szilárd tejtermékekben megtalálható, mint a túró vagy sajt, míg a tejsavó a folyékony anyagokban, mint a tej. Előfordulhat olyan eset is, hogy Ön vagy gyermeke allergiás reakciókat tapasztalhat mind a két fehérje típus esetében.

A tejfehérje allergia kialakulásának kockázati tényezői

Bizonyos tényezők növelhetik az allergiás megbetegedés kialakulását. Ilyen tényezők lehetnek:

  • egyéb allergiák: amennyiben Ön más típusú allergiáktól is szenved, úgy nagyobb eséllyel jelenhet meg szervezetében a tejallergia is.
  • atópiás dermatitisz: az atópiás dermatitiszben – a bőr gyakori, krónikus gyulladásában – szenvedő gyermekeknél sokkal nagyobb valószínűséggel alakul ki ételallergia.
  • genetika: amennyiben az Ön családjában vagy rokonságában korábban előfordult ilyen jellegű megbetegedés, úgy Önnél is nagyobb eséllyel alakulhat ki.
  • Életkor: a tejallergia leggyakrabban a gyerekeknél alakulhat ki. Az életkor előre haladtával szervezetünk megtanul stabilabban reagálni a különböző ételekre-italokra, így kisebb eséllyel alakul ki tejallergia is.

A tejfehérje allergia diagnózisa

Az allergiás megbetegedések diagnosztizálásra több lehetőség is létezik, azonban fontos megemlíteni, hogy minden esetben több, különböző típusú teszt elvégzése javasolt, annak érdekében, hogy biztosan kijelenthessük, hogy egy bizonyos allergiás megbetegedéstől szenvedünk.

Bőrteszt

A bőrteszt során a bőr felületét megszurkálják kis tűkkel és különböző fehérje tartalmú folyadékokat helyeznek el a szúrás nyomaiban. Kis idő elteltével a bőrfelületen dudorok és kiütések jelenhetnek meg, amelyek egyértelműen az immunrendszer allergiás reakcióját igazolják.

Vérvizsgálat

A vérvizsgálat mérheti az immunrendszer tejre adott válaszát azáltal, hogy megméri az immunglobulin E (IgE) antitestek mennyiségét a vérben.

A tejfehérje allergia kezelése

Sajnos az ételallergiák legjobb kezelési lehetősége, ha elkerüli azokat az ételeket, amelyek kiváltják az allergiás reakciókat. A tejallergia esetében ez igazán nehéz feladat, hiszen rengeteg étel és ital tartalmaz valamilyen formában tejet.

Szerencsére előfordulnak olyan esetek is, hogy a tejallergiások a tej bizonyos formáit mégis képesek tolerálni, mint például a pékárukban megtalálható felmelegített tejet vagy a joghurtokat.

Összegzés

A tejallergia tüneteinek felfedezése és megállapítása odafigyelést igényel, főleg ha először találkozik a cikkben felsorolt tünetekkel. Minden esetben különös körültekintéssel fogyasszon bizonyos ételeket és italok és próbálja figyelemmel kísérni, hogy a tünetek mikor és hogyan jelentkeznek.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Méhpempő Hatása - 12 Egészségügyi Előny

vas márc 6 , 2022
A méhpempő egy kocsonyás anyag, amelyet a méhek állítanak elő a méhkirálynő és az utódok táplálására. A méhpempő hatása jótékonyan is érintheti a szervezetet. Gyakran értékesítik étrend-kiegészítőként különféle testi és krónikus betegségek kezelésére. Míg a hagyományos orvoslásban régóta használják, alkalmazása […]
méhpempő hatása

Ez is érdekelheti