Kutyaallergia – Tünetek és kiváltó okok

Allergiás vagyok a kutyámra? Jelen van nálam a kutyaallergia?

A kutya az ember legjobb barátja – kivéve, ha az ember allergiás a kutyájára.

A háziállatallergia gyakori az Egyesült Államokban. Az Amerikai Asztma és Allergia Alapítvány szerint az amerikaiak 15-30 százaléka érintett ebben. Bár a macskaallergia körülbelül kétszer olyan gyakori, a kutyák allergiás reakciói általában súlyosabbak. Különösen igaz ez az asztmások esetében.

Olvasson tovább, hogy megtudja, milyen életmódbeli változások és gyógyszerek segíthetnek a kutyaallergia kezelésében.

kutyaallergia
A kutya a legjobb barátunk, kivéve ha sajnos allergiások vagyunk rá.

Mi okozza a kutyaallergia tüneteit?

A kutyák fehérjéket választanak ki, amelyek a szőrbe (elhalt bőr), nyálba és vizeletbe kerülnek. Allergiás reakció akkor lép fel, amikor az érzékeny ember immunrendszere rendellenesen reagál az általában ártalmatlan fehérjékre. A különböző kutyafajták különböző szőrszálakat termelnek, így lehetséges, hogy egyes kutyákra allergiásabbak vagyunk, mint másokra.

Az allergén végül bekerül az állat bundájába. Onnan a szőnyegekben, a ruhákon, a falakon és a kanapé párnái között gyűlik össze. Maga a háziállat szőre nem allergén, de a szőrben por és egyéb olyan tényezők lehetnek, melyekre allergiásak lehetünk.

A háziállatok korpája hosszú ideig a levegőben maradhat, ami végül a szemébe vagy a tüdejébe kerülhet

A kutyaallergia tünetei

A kutyaallergia tünetei az enyhétől a súlyosig terjedhetnek. Az alacsony érzékenységű embereknél a tünetek az expozíciót követően több napig nem jelentkezhetnek.

Néhány jel arra, hogy allergiás lehet a kutyákra:

 • duzzanat és viszketés az orrnyálkahártyán vagy a szem körül
 • a bőr kipirosodása, miután a kutya megnyalta a bőrét
 • köhögés, légszomj vagy zihálás az allergéneknek való kitettséget követő 15-30 percen belül.
 • kiütések az arcon, nyakon vagy mellkason
 • súlyos asztmás roham (asztmás személynél)

A kutyaallergiás gyermekeknél a fenti tünetek mellett gyakran alakul ki ekcéma is. Az ekcéma a bőr fájdalmas gyulladása.

Az emberek régebben úgy gondolták, hogy ha egy újszülöttet kitesznek a családi kutya környezetének, akkor az a gyermeknél háziállat-allergiát okozhat. A kutyatulajdonosok szerencséjére ennek az ellenkezője tűnik igaznak. Az elmúlt néhány évben több tanulmány – köztük a Journal of the British Society for Allergy and Clinical Immunology című folyóiratban megjelent tanulmány is – megállapította, hogy ha egy kisbabát kiteszünk egy háziállatnak környezetnének, az nem növeli az allergia vagy az asztma kialakulásának kockázatát. Sőt, megvédheti a gyermeket attól, hogy a jövőben kialakuljanak.

Kutya allergia – Hogyan kezeljük?

A háziállat-allergiától való megszabadulás egyetlen biztos módja, ha eltávolítja a háziállatot otthonából. Vannak azonban módszerek arra, hogy minimalizáljuk az allergéneknek való kitettséget és enyhítsük a tüneteket, ha nem akarunk megválni Pelyhestől.

Gyógyszerek

Íme néhány gyógyszer és kezelés, amelyek segíthetnek az allergia és az asztma kezelésében:

 • Az antihisztaminok olyan vény nélkül kapható gyógyszerek, amelyek segíthetnek enyhíteni a viszketést, a tüsszögést és az orrfolyást.
 • Az orr kortikoszteroidok, mint a csökkenthetik a gyulladást és kontrollálhatják a tüneteket.
 • A kromolin-nátrium egy olyan orrspray, amely segíthet a tünetek csökkentésében, különösen, ha még azok kialakulása előtt alkalmazzák.
 • A dekongesztánsok megkönnyítik a légzést az orrjáratban lévő duzzadt szövetek zsugorodásával. Ezek szájon át szedhető formában vagy orrspray formájában kaphatók.
 • Az allergiás injekciók (immunterápia) a reakciót kiváltó állati fehérjének (allergénnek) teszik ki Önt, és segítenek a szervezetének kevésbé érzékennyé válni, csökkentve a tüneteket. Az injekciókat allergológus adja be, és gyakran alkalmazzák súlyosabb esetekben hosszú távú kezelésre.
 • A leukotrién-modifikátorok vényköteles gyógyszerek, amelyek akkor ajánlhatók, ha Ön nem tolerálja az orrban alkalmazott antihisztaminokat vagy kortikoszteroidokat. A súlyos viselkedés- és hangulati változások kockázata miatt, a montelukaszt csak akkor kerül alkalmazásra, ha nincs megfelelő alternatíva.

Természetes gyógymódok

Néhány kutyaallergiás ember úgy találja, hogy a napi sóoldatos (sós vízzel történő) öblítés segíthet az allergénektől mentes orrjáratok megtisztításában. Az „orrmosás” olyan tüneteket, mint a torlódás és az orrfolyás utáni csepegés, képes megfékezni.

A vény nélkül kapható sóoldatos spray-k és orrmosó készletek könnyen hozzáférhetőek. Készíthet sajátot is, ha 1/8 teáskanál konyhasót kever össze desztillált vízzel.

Életmódbeli változások

A kutyatulajdonosok számos dolgot tehetnek az otthonukban az allergének csökkentése érdekében. Ezek közé a következők tartoznak:

 • kutyamentes zónák kialakítása (bizonyos helyiségek, például a hálószoba, ahová a kutya nem mehet be).
 • a kutya heti fürdetése állatbarát samponnal (nem allergiás személy által)
 • a szőnyegek, kárpitozott bútorok, vízszintes redőnyök, függönyök és minden más olyan tárgy eltávolítása, amely vonzhatja a szőrszálakat.
 • nagy hatékonyságú részecsketisztító (HEPA) készülék használata a levegőben lévő allergének csökkentésére a lakásban
 • a kutya kint tartása (csak bizonyos éghajlaton, jól elzárt helyen és humánus körülmények között).
 • hipoallergén kutyafajták felkutatása
 • próbaidőszak alkalmazása az új háziállat családba történő bevezetésekor, hogy felmérjék a családtagok reakcióit az új kutyára.

A tanulságok kutyaallergia esetén

A fent felsorolt életmódbeli változtatások és allergiagyógyszerek közül sok segíthet a kellemetlen tünetek csökkentésében, ha szereti a kutyákat, és nem akar lemondani a közelségükről.

Az allergológus el tudja végezni a vizsgálatokat, és meg tudja mondani, hogy mennyire súlyos a kutyaallergia, és milyen típusú kezelések segíthetnek. Beszéljen orvosával az allergiáról és a kezelési lehetőségekről.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Lecitin hatása – 6 egészségügyi előny, amiről tudnia kell!

ked ápr 5 , 2022
A lecitin hatása az elmúlt években kiemelt figyelmet kapott, de mielőtt megismernénk pozitív tulajdonságait, mindenképpen érdemes megismerni egy kicsit közelebbről is. A leticin egy olyan anyag, amely természetes módon megtalálható a szervezet szöveteiben. A lecitin emulgeálószerként működik, ami azt jelenti, […]
Lecitin hatása – 6 egészségügyi előny, amiről tudnia kell

Ez is érdekelheti