Fogfehérítés otthon – valóban eredményes?

Számos termék közül tud választani manapság a vásárló, ha fehéríteni szeretné a fogát. A legtöbb fogfehérítő azonban tartalmazhat különféle vegyszereket, amely sok ember számára nem túl vonzó. Sokan nem tudják, hogy a fogfehérítés otthon is elvégezhető, hiszen rengeteg természetes és biztonságos módszer létezik, amellyel segíthetünk ezen a problémán.

Mielőtt azon gondolkoznánk, hogy legyenek vakítóan fehér fogaink, érdemes megismerkedni magával a problémával is.

 Mitől lehetnek sárgák a fogak?

Természetesen a fogak sárgulását rengeteg tényező befolyásolhatja.

Bizonyos ételeknek köszönhetően a fogak elveszíthetik fényes, fehér csillogását, sőt, akár a fogak külső rétegét is elszínezhetik (a fogzománcot). Ezenkívül a lepedék felhalmozódása is okozhat sárgás árnyalatú fogakat.

Azonban nem árt tudni, hogy ezek az enyhe elszíneződések rendszeres tisztítással és fehérítő kezeléssel kezelhetők.

Néhány esetben viszont a fogak sárgulását az okozza, hogy a zománc erodálódott, felfedve alatta a dentint. A dentin egy természetes sárga, csontos szövet, amely a zománc alatt található.

Az alábbi módszerekkel akár a fogfehérítés otthon is megoldható.

1. Fogmosás szódabikarbónával

Tudta, hogy a szódabikarbónát a kereskedelmi fogkrémek alapanyagaként is használják?

Természetes fehérítő tulajdonságainak köszönhetően a sárgás árnyalaton szignifikáns javulást érhet el.

A szódabikarbóna egy enyhe csiszolóanyag, amely segíthet eltávolítani a fogak felületi foltjait, valamint lúgos környezetet hoz létre a szájban, ami megakadályozza a baktériumok elterjedését a szájüregben.

Azonban ez nem egy olyan fogfehérítő módszer, amellyel egyik napról a másikra jelentős javulást érhetünk el, de idővel látható lesz a változás.

Kutatásokkal ugyan még nem támasztották alá 100%-ban, hogy a szódabikarbónával való fogmosás fehéríti a fogakat, azonban az bizonyított, hogy a szódabikarbónát tartalmazó fogkrémnek fehérítő hatása van.

Sőt, ezt a tényt alátámasztották azzal a tanulmánnyal, ahol a szódabikarbónát tartalmazó és nem tartalmazó fogkrémeket vetették össze. A tanulmány során kiderült, hogy a szódabikarbónát tartalmazó fogkrémek lényegesen hatékonyabban távolították el a sárga foltokat a fogakról, mint a szódabikarbónát nem tartalmazó társaik. Következésképpen kijelenthető, hogy minél nagyobb a szódabikarbóna koncentráció egy fogkrémben, annál esély van arra, hogy fehérebb fogaink legyenek.

Fogfehérítés otthon - valóban eredményes?
1. kép – Fogfehérítés otthon – valóban eredményes?

Ezenkívül szódabikarbóna segítségével a lepedékek is hatékonyabban távolíthatók el a fogakról, így megelőzhető a fogszuvasodás kialakulásának kockázata is.

Hogyan alkalmazza ezt a fajta fogfehérítést otthon? Keverjen össze 1 teáskanál szódabikarbónát 2 teáskanál vízzel, és mosson fogat a kapott pasztával. Lehetőség szerint ismételje meg a folyamatot hetente néhány alkalommal.

2. Használjon hidrogén-peroxidot

A hidrogén-peroxid egy természetes fehérítőszer, amely a szájban található baktériumokat is képes elpusztítani.

A hidrogén-peroxid alkalmazása közel sem ismeretlen az emberek számára: évek óta használják sebek fertőtlenítésére baktériumölő képességei miatt.

Sok kereskedelmi forgalomban kapható fehérítő termék is tartalmaz hidrogén-peroxidot, viszont egyetlen tanulmány sem tudta még bizonyítani, hogy a kizárólag hidrogén-peroxiddal végzett öblítés vagy fogmosás hatékony lenne fogsárgulás ellen.

Viszont a hidrogén-peroxid tartalmú fogkrémeket több kutatás során is megvizsgálták, melyekből kiderült, hogy a szódabikarbónát és 1% hidrogén-peroxidot tartalmazó fogkrémek jelentősen fehérebbé tudják tenni a fogakat.

Ezenkívül egy kutatás során bebizonyították, hogy a napi kétszeri szódabikarbónát és peroxidot tartalmazó fogkrémmel történő fogmosás 6 hét alatt 62%-kal fehérebb fogakat biztosít.

Azonban a hidrogén-peroxid biztonságos használata korántsem veszélytelen. Az erős koncentrációk vagy a túlzott használat ínyirritációt és fogérzékenységet okozhatnak, emellett, habár nem bizonyított, a nagy dózisok rákot okozhatnak.

A hidrogén-peroxid használatának egyik módja a fogmosás előtti öblögetés. Mindig győződjön meg arról, hogy 1,5%-os vagy 3%-os oldatot használ a mellékhatások elkerülése érdekében.

A hidrogén-peroxid használatának másik módja magába foglalja a szódabikarbónával való keverést. Keverjen össze 2 teáskanál hidrogén-peroxidot 1 teáskanál szódabikarbónával, és óvatosan mosson fogat a keverékkel.

Azonban ezt a pasztát csaupán heti néhány alkalommal használja, mivel a túlzott használat erodálhatja a fogzománcot.

3. Fogyasszon gyümölcsöket és zöldségeket

A gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend nem csak a szervezetnek, de a fogaknak is jót tesz.

Fontos megjegyezni, hogy a gyümölcs- és zöldségfogyasztás nem helyettesíti a fogmosást, azonban a ropogós, nyers gyümölcsök és zöldségek segíthetnek eltávolítani a lepedéket az étel rágása közben.

Egyelőre 2 olyan gyümölcsöt ismerünk, amelyekről azt állítják, hogy segít a fogfehérítésben.

  • Eper: A fogfehérítés otthon eper és szódabikarbóna keverékével egy egyszerű és természetes módszer. Főbb alkalmazói szerint az eperben található almasav segít az elszíneződések eltávolításában. Habár úgy tűnhet, hogy a fogak fehérebbek, nem valószínű, hogy az eper áthatol a fogakon lévő foltokon. Nem árt azonban óvatosan eljárni ezzel a módszerrel, hiszen az eper és a szódabikarbóna egyvelege minimális hatással van a fogzománcra. A túlzott használata akár károsíthatja a fogakat.
  • Ananász: Egy tanulmány szerint a bromelaint, az ananászban található enzimet tartalmazó fogkrém lényegesen hatékonyabban távolította el a fogakon található foltokat, mint a hagyományos fogkrém. Azonban azt semmi sem bizonyítja, hogy önmagában az ananász elfogyasztása ugyanerre a hatásra lenne képes.

4. A probléma megelőzése

A fogak fehérítésének leghatékonyabb módja, ha mellőzzük azokat a tényezőket, amelyek a fog sárgulását okozzák.

A kávé, a vörösbor, a tea mind-mind képesek elszínezni a fogakat. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy 100%-ban kerülnie kell ezeket az italokat, de az elfogyasztott mennyiséget korlátozhatja.

Emellett, ha szívószállal fogyasztja ezeket az italokat, elkerülheti a fogaival való közvetlen érintkezést is.

Amennyiben a fent említett italokat fogyasztotta, körülbelül 30 perccel az elfogyasztásuk után mosson fogat, hogy korlátozza azok hatását a fogszínre.

A dohányzás elkerülésével szintén megakadályozhatja a fogak elszíneződését, csakúgy, mint a cukorbevitel csökkentésével.

A magas cukortartalmú étrend támogatja a lepedék kialakulását, melynek következménye a fogínygyulladás.

Cukorfogyasztás helyett ügyeljen arra, hogy minél több kalciumot juttasson szervezetébe. Bármi, amit a fogzománc megerősítése érdekében tesz, segít megőrizni fogainak egészséges színét.

A kalciumban gazdag ételek közé sorolható a tej, a sajt vagy akár a brokkoli is.

5. Fogmosás és a fogselyem használata

Igaz, hogy sok esetben a fogak elszíneződése az életkor előrehaladtával megfigyelhető, azonban ennek nagy része a felhalmozódott lepedéknek köszönhető.

A rendszeres fogmosás és fogselyem használatával a fogak fehérek maradhatnak azáltal, hogy csökkenti a baktériumokat a szájban, így megakadályozva a lepedék felhalmozódását. A fogselyem segítségével a lepedékhez vezető baktériumok eltávolíthatók.

A rendszeres fogtisztítással a fogak tiszták és fehérek maradhatnak.

Összességében…

Számos módszerrel elvégezhető a fogfehérítés otthon, hiszen a fent felsorolt természetes alapanyagok segíthetnek eltávolítani a felületi foltokat a fogakról.

A legtöbb fogorvos azonban olyan fehérítő kezeléseket kínál, amelyek sokkal erősebbek, mint ezek a természetes gyógymódok. Bármely fehérítő termék túlzott használata károsíthatja a fogakat.

Mindig érdeklődjön fogorvosánál a lehetséges kezelésekről.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Madárinfluenza tünetei - tudjon meg róluk mindent!

csü jún 23 , 2022
A madárinfluenza egy vírusos fertőzés, amely nemcsak a madarakat, hanem az embereket és más állatokat is megfertőzhet, azonban a vírus legtöbb ismert formája csupán a madarakra korlátozódik. A madárinfluenza tünetei hasonlóak a sima influenzához. A H5N1 a madárinfluenza leggyakoribb formája. […]
Madárinfluenza tünetei - tudjon meg róluk mindent!

Ez is érdekelheti