Eperallergia – Tünetek és kezelés

Mi az eperallergia?

Egy érett eperbe harapni kellemes élmény lehet. De ha Ön eperallergiás, akkor e piros bogyós gyümölcsök fogyasztása számos tünetet okozhat. Lehet, hogy kiütést, furcsa érzést észlel a szájában, vagy akár súlyosabb reakciót, például anafilaxiát. Ha allergiás az eperre, kerülnie kell a gyümölcsöt és esetleg a hasonló gyümölcsöket, annak érdekében, hogy megelőzze az allergiás reakciót.

Mik a tünetek?

Az ételallergia tünetei néhány percen belül vagy akár két órával egy adott élelmiszer elfogyasztása után is jelentkezhetnek.

Az ételallergia tünetei a következők:

  • a torok szorulása
  • viszketés vagy bizsergés a szájban
  • bőrkiütések, mint például csalánkiütés vagy ekcéma
  • viszkető bőr
  • zihálás
  • köhögés
  • torlódás
  • hányinger
  • gyomorfájás
  • hányás
  • hasmenés
  • szédülés
  • ájulás

Az enyhe vagy közepesen súlyos allergiát antihisztaminokkal lehet kezelni. Ezek recept nélkül kaphatók, és csökkenthetik a tüneteket. A vény nélkül kapható gyógyszerek azonban nem segítenek, ha súlyos allergiás reakciója van.

Az eperre való súlyos allergia életveszélyes allergiás reakciót, úgynevezett anafilaxiát eredményezhet. Az anafilaxia egyszerre több tünet jelentkezését okozza, és azonnali sürgősségi orvosi kezelést igényel.

A súlyos allergiás reakció tünetei a következők:

  • nyelvduzzanat
  • elzáródott légutak vagy duzzanat a torokban
  • súlyos vérnyomásesés
  • szapora pulzus
  • szédülés
  • eszméletvesztés

Az anafilaxiát adrenalinnal kell kezelni. Ezt egy autoinjektorral lehet beadni. Ha súlyos allergiája van, mindig kell, hogy legyen Önnél egy ilyen injekció. Az intolerancia még mindig érintheti az immunrendszert, de nem IgE-k, az a típusú ellenanyag, amely anafilaxiához vezethet. Az intolerancia tünetei késleltetve jelentkezhetnek, és akár 72 órát is igénybe vehet, mire megjelennek.

Mennyire gyakori?

Az eperre adott allergiás reakció azt jelenti, hogy önnek ételallergiája van. Az ételallergiák meglehetősen gyakoriak. A 3 év alatti gyermekek 6-8 százalékát, a felnőttek 9 százalékát érinti.

A gyümölcs- és zöldségallergiák még mindig gyakoriak, de ritkábban fordulnak elő.

Eperallergia – Mik az okok?

Az ételallergiák akkor jelentkeznek, amikor az immunrendszer reagál egy elfogyasztott élelmiszerre. Vagy súlyos esetben egy olyan ételre, amelyet megérintett. Az immunrendszer tévesen valami rossznak, például baktériumnak vagy vírusnak minősíti az adott ételt. Válaszul a szervezet hisztamin nevű vegyi anyagot termel, és azt a véráramba juttatja. A hisztamin számos, különböző súlyosságú tünetet okozhat.

Az ételallergia nem ugyanaz, mint az ételintolerancia. Az ételintolerancia nem okoz allergiás reakciót. Az ételintolerancia azonban az ételallergiához hasonló tüneteket okozhat.

Az ételintolerancia számos tényező, például ételmérgezés vagy az élelmiszer egy bizonyos összetevőjét megemésztő enzim hiánya miatt alakulhat ki. Orvosa meg tudja állapítani, hogy ételallergiáról vagy ételintoleranciáról van-e szó.

Melyek a kockázati tényezők?

A családban előfordult allergia, ekcéma vagy asztma növeli annak az esélyét, hogy ételallergiája van. Bármikor kialakulhat, bár a gyermekeknél nagyobb arányban fordul elő allergia, mint a felnőtteknél. A gyermekek azonban néha kinövik az allergiát.

Akkor is kialakulhat ételallergia, ha a családban nem volt allergiás a családban. Az allergén ételek késleltetett bevezetése 7,5 hónaposnál idősebb csecsemőknél valóban növelheti az ételallergia kockázatát, ezért a védelem érdekében 5,5 és 7 hónapos kor között vezesse be.

Ha gyermekénél az eper fogyasztása után allergiás tünetek jelentkeznek, törölje a gyümölcsöt az étrendjéből, és beszéljen orvosával.

Mire lehet még allergiás?

Az eper a rózsafélék családjába tartozik. A következő gyümölcsök tartoznak ebbe a családba:

  • körte
  • őszibarack
  • cseresznye
  • alma
  • málna
  • szeder

Ha Önnek ismert allergiája van valamelyik, ebbe a családba tartozó gyümölcsre, akkor lehet, hogy eperallergiája is van. Annak ellenére, hogy a szeder a rózsafélék családba tartozik, nem számoltak be ismert keresztreakciókról az eper- és a szederallergia között. A málna több ismert allergént is tartalmaz, ezért ebben a gyümölcscsaládban a málna több esetben vált ki allergiás rekaciót.

A keresztreaktív allergia példája az orális allergia szindróma. Egyeseknél ez az állapot idősebb gyermekként, tizenévesként és felnőttként alakul ki. A tünetek közé tartoznak:

  • viszkető száj
  • kaparó torok
  • duzzanat a szájban és a torokban és azok környékén

Ez az allergia a pollenallergiához kapcsolódik. Az eper és más, a rózsafélék családjába tartozó gyümölcsök összefüggésbe hozhatók a nyírfapollen allergiás náthával (szénanátha).

Az orális allergia szindróma tünetei általában megszűnnek, ha a nyers gyümölcsöt (vagy az orális allergia szindrómát okozó zöldséget) lenyeli vagy kiveszi a szájából, de ez nem mindig van így. Ha a tünetek súlyosak vagy életveszélyesek, forduljon sürgősségi orvosi ellátáshoz. Egyesek képesek lehetnek megenni a gyümölcsöt vagy zöldséget, ha azt megfőzik anélkül, hogy allergiás reakció lépne fel, de mielőtt ezt kipróbálná, beszéljen orvosával.

eperallergia
Az eperallergia kellemetlen lehet és súlyos tüneteket is okozhat

Kerülendő élelmiszerek

Ha eper fogyasztása után allergiás tüneteket észlel, azonnal hagyja ki az étrendjéből. Ez vonatkozik azokra az élelmiszerekre is, amelyek bármilyen formában tartalmaznak epret, beleértve az ízesítőket is.

Az eperre akkor is lehet reakciója, ha az nem szerepel az ételben, amit megeszik. Például egy csokoládétorta díszítésére használt eper allergiás reakciót válthat ki, ha megeszi a tortát, még akkor is, ha nem evett epret.

Az eperrel rokon gyümölcsökből is kialakulhatnak ételallergiás tünetek. Ha olyan gyümölcsök, mint az őszibarack, az alma vagy a szeder fogyasztása után jelentkeznek a tünetek, ezeket is iktassa ki az étrendjéből.

Mikor kell segítséget kérni?

Beszéljen orvosával, ha ételallergiára gyanakszik. Orvosa beszélni fog Önnel a tüneteiről és a családi kórtörténetéről. Elvégezhet néhány vizsgálatot is. Az ételallergia-vizsgálatok közé tartoznak:

  • bőrtesztek
  • eliminációs diéta
  • vérvizsgálatok
  • szájon át történő élelmiszer-kihívások
A vizsgálat típusaMire számítson
bőrvizsgálatOrvosa megszúrja a bőrét, és kiteszi a feltételezett allergénnek. Ezután orvosa reakciót keres a bőrén.
eliminációs diétaEz a teszt megköveteli, hogy bizonyos élelmiszereket kivonjon az étrendjéből, majd néhány hét múlva újra felvegye őket.
vérvizsgálatOrvosa vért vesz és elküldi egy laboratóriumba. A laboratórium technikusa megvizsgálja a vérét bizonyos élelmiszerekkel, és bizonyos antitesteket keres a vérben.
szájon át történő táplálkozásEhhez a vizsgálathoz a feltételezett allergénből kis mennyiséget kell fogyasztania orvosi felügyelet mellett. Az orvos ezután reakciót keres. Ha nem reagál az ételre, akkor folytathatja annak fogyasztását.
Eperallergia vizsgálati típusok

Eperallergia – Összefoglaló

Az eperallergiával való együttélés kellemetlen lehet, de nem kell allergiás tüneteket tapasztalnia, ha kerüli az epret és más kiváltó élelmiszereket.

Az epret számos élelmiszer ízesítésére használják, ezért alaposan ellenőrizze az összetevők címkéjét, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nem található-e a feldolgozott élelmiszerekben. Ha étterembe megy enni, tájékoztassa a felszolgálót az allergiájáról, és győződjön meg róla, hogy az Ön számára ételt készítő személyek tisztában vannak az allergiájával.

Az eperallergia súlyosságától függően érdemes lehet valamikor újra bevinni az étrendjébe, hogy megnézze, továbbra is fennáll-e az allergia. Ebben az esetben beszéljen orvosával egy szájon át történő ételkihívásról.

Élelmiszerpótlók

Az eper kerülése nem jelenti azt, hogy nem élvezhet más gyümölcsöket. De legyen tekintettel az eperrel rokon gyümölcsökre, amelyek szintén allergiás reakciókat okozhatnak. A banán, az áfonya és a dinnye nem tartozik a rózsafélék családjába, így az eper helyett ezeket a gyümölcsöket fogyaszthatja.

Ha allergia miatt nem ehet több gyümölcsöt és zöldséget, kérdezze meg orvosát, hogy kiegészítse-e étrendjét, hogy biztosítsa a szükséges vitaminok és ásványi anyagok bevitelét.

A legújabb tanulmányok a hipoallergén szamóca nemesítésének módjait vizsgálják. Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a piros színű eperfajták csökkenthetik az allergiás reakciókat. Egy nap talán akkor is lehet majd bizonyos eperfajtákat fogyasztani, ha valaki eperallergiás.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Mik lehetnek a kimerültség jelei? Ezekre érdemes odafigyelni!

ked máj 31 , 2022
A kimerültség jelei leginkább akkor érezhetők, mikor egy fárasztó nap után nem vagyunk semmi másra csak arra, hogy végre bedőljünk a saját ágyunkba. Azonban, a folyamatosan fennálló, tartós kimerült akár testi és szellemi tüneteket is okozhat. Általában a testi és […]
Mik lehetnek a kimerültség jelei? Ezekre érdemes odafigyelni!