Savanyú káposztalé – 8 mód, ahogyan támogatja egészségünk

A savanyú káposztalé egyfajta fermentált káposzta, amely jelentős egészségügyi hatásokat biztosíthat. Úgy gondolják, hogy több mint 2000 évvel ezelőtt Kínából származik. Akkoriban az erjesztés volt az egyik olyan módszer, amellyel megakadályozták az élelmiszerek gyors megromlását.

A savanyú káposzta túlélte az idők próbáját, és sok kultúrában népszerű köretté vált, köztük hazánkban is. Különösen nagyra értékelik Németországban, ahonnan a neve is származik. Az erjesztésnek köszönhetően a savanyú káposzta pozitív egészségügyi hatásokat eredményezhet.

Cikkünkben most a savanyú káposztalé 8 elképesztő tulajdonsága kerül bemutatásra.

1. Nagyon tápláló

A savanyú káposztalé számos tápanyagot tartalmaz, amelyek fontosak egészségünk megőrzéséhez. Egy csésze (142 gramm) káposzta az alábbi tápanyagokat tartalmazhatja:

Kalória: 27
Zsír: 0 gramm
szénhidrát: 6 gramm
Rost: 4 gramm
Fehérje: 1 gramm
Nátrium: napi irányadó érték 41%-ka
C-vitamin: napi irányadó érték 23%-ka
K1-vitamin: napi irányadó érték 15%-ka
Vas: napi irányadó érték 12%-ka
Mangán: napi irányadó érték 9%-ka
B6-vitamin: napi irányadó érték 11%-ka
Folsav: napi irányadó érték 9%-ka
Réz: napi irányadó érték 15%-ka
Kálium: napi irányadó érték 5%-ka


A savanyú káposzta különösen tápláló, mert fermentáción megy keresztül, amely folyamat során a káposztán lévő mikroorganizmusok megemésztik a természetes cukrokat, és szén-dioxiddá és szerves savavá alakítják. Az erjedés akkor kezdődik, amikor a káposztán, valamint a levegőben természetesen jelenlévő élesztő és baktériumok érintkeznek a káposztában lévő cukrokkal.

A savanyú káposztalé fermentációja olyan feltételeket teremt, amelyek elősegítik a jótékony probiotikumok növekedését, amelyek olyan termékekben is megtalálhatók, mint a joghurt és a kefir.

A probiotikumok olyan baktériumok, amelyek különösen jótékonyan támogathatják egészségünket. Többek között elősegítik az élelmiszerek emészthetőbbé tételét, ami növeli a bélrendszer azon képességét, hogy felszívja a bennük található vitaminokat és ásványi anyagokat. A káposztával ellentétben azonban a savanyú káposzta sok nátriumot tartalmazhat, amit érdemes lehet szemmel tartani.

2. Támogatja az emésztést

A bélrendszer állítólag több mint 100 billió mikroorganizmust vagy „bélflórát” tartalmaz, ami több mint 10-szerese a szervezetben lévő összes sejtszámnak. A nem pasztőrözött savanyú káposzta probiotikumokat tartalmaz, amelyek jótékony baktériumok, amelyek első védelmi vonalként működnek a méreganyagok és a káros baktériumok ellen. Ezenkívül javíthatják az emésztést és az immunrendszerünk állapotát is.

A savanyú káposztához hasonló probiotikumok segíthetnek javítani a baktériumok egyensúlyát a belekben, míg ezzel ellentétben az antibiotikumok alkalmazása ezt az egyensúlyt felboríthatja. Többek között pontosan ezért segíthet csökkenteni vagy megelőzni az antibiotikumok által kiváltott hasmenést.

Már rendelkezésre álló kutatások azt találták, hogy a probiotikumok segítenek csökkenteni a gázképződést, a puffadást, a székrekedést, a hasmenést, valamint a Crohn-betegséghez és a fekélyes vastagbélgyulladáshoz kapcsolódó tüneteket.

Nem utolsó sorban a legtöbb fermentált élelmiszerhez hasonlóan a savanyú káposzta is számos enzimet tartalmaz, amelyek segítenek a tápanyagok kisebb, könnyebben emészthető molekulákra történő lebontásában.

3. Erősíti az immunrendszert

A savanyú káposzta immunerősítő probiotikumok és tápanyagok forrása.

Először is, a bélrendszert benépesítő baktériumok erős hatással lehetnek az immunrendszerre. A savanyú káposztában található probiotikumok segíthetnek javítani a baktériumok egyensúlyát a bélrendszerben, ami segít megőrizni a bélnyálkahártya egészségét.

Ebből következik az a tény, hogy az erősebb bélfal segít megakadályozni, hogy a nem kívánt anyagok „kiszivárogjanak” a szervezetbe, és immunválaszt váltsanak ki. Továbbá az egészséges bélflóra fenntartása segít megelőzni a káros baktériumok szaporodását, és még a természetes antitestek termelődését is fokozhatja. Ezek után kicsit sem meglepő, hogy a savanyú káposzta rendszeres fogyasztása javíthatja az immunrendszerünk egészségét.

Sőt, már az is bizonyításra került, hogy a probiotikus ételek mint a savanyú káposzta rendszeres fogyasztása csökkentheti a fertőzések, például a megfázás és a húgyúti fertőzések kialakulásának kockázatát. Amennyiben pedig ennek ellenére is megbetegednél, úgy ezek a hasznos tápanyagok felgyorsíthatják a gyógyulási időt és regenerációs folyamatokat.

Amellett, hogy probiotikumok kitűnő forrása, a savanyú káposztalé gazdag C-vitaminban és vasban. Ezen tápanyagok mindegyike fontos szerepet játszik immunrendszerünk erősítésében.

4. Segítheti a súlyvesztést

A savanyú káposzta rendszeres fogyasztása akár a súlyvesztésben és a fogyásban is segítségünkre lehet.

Ennek részben az az oka, hogy a savanyú káposzta, mint a legtöbb zöldség, alacsony kalória és magas rosttartalmú. A rostban gazdag diéták hosszabb ideig segítenek megőrízni a jóllakottságát érzését, ami segíthet természetesen csökkenteni a naponta elfogyasztott kalóriák mennyiségét.

Továbbá a savanyú káposzta probiotikus tartalma szintén hozzájárulhat a vékonyabb derékvonalhoz. A pontos okok ezen a területen még nem egészen tisztázottak, de a kutatók úgy vélik, hogy bizonyos probiotikumok képesek csökkenteni az étrendből felszívódó zsír mennyiségét.

Ezt megerősítette az a megfigyelés is, ahol arról számoltak be, hogy a probiotikumban gazdag ételeket vagy kiegészítőket kapó résztvevők többet fogytak, mint azok, akik placebót kaptak.

5. Támogathatja agyunk egészségét

Bár a hangulatod befolyásolhatja, hogy mit eszel, ennek a fordítottja is igaz. Amit eszel, hatással lehet a hangulatodra és az agyműködésedre. Egyre több tanulmány fedez fel erőteljes kapcsolatot a bélrendszer és az agy között.

Már rendelkezésre álló kutatások azt találták, hogy a bélrendszerben található baktériumok képesek üzeneteket küldeni az agynak, befolyásolva annak működését. Például az erjesztett, probiotikus ételek, mint például a savanyú káposzta, hozzájárulnak az egészséges bélflóra kialakulásához, ami a kutatások szerint segíthet csökkenteni a stresszt és javítani agyunk hatékonyságát.

Savanyú káposztalé - 8 mód, ahogyan támogatja egészségünk
1. kép – Savanyú káposztalé – 8 mód, ahogyan támogatja egészségünk

Sőt, az is bizonyításra került, hogy a probiotikumok javítják a memóriát, sökkentik a szorongás, a depressziót és az autizmust. A savanyú káposztalé megőrizheti az agyunk egészségét azáltal, hogy fokozza a hangulatszabályozó ásványi anyagok, köztük a magnézium és a cink felszívódását a bélrendszerben.

Ennek ellenére egyes kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a savanyú káposztában lévő vegyületek kölcsönhatásba léphetnek a monoamin-oxidáz-gátlókkal (MAOI), amelyek a depresszió, a szorongásos zavarok és a Parkinson-kór kezelésére felírt gyógyszertípusok.

Az ilyen gyógyszereket szedő egyéneknek konzultálniuk kell egészségügyi szolgáltatójukkal, mielőtt savanyú káposztát adnának étrendjükhöz.

6. Csökkentheti a rákos betegségek megjelenésének kockázatát

A savanyú káposztalé antioxidánsokat és más hasznos növényi vegyületeket tartalmaz, amelyek segíthetnek csökkenteni bizonyos rákos megbetegedések kockázatát.

A kutatók úgy vélik, hogy ezek a vegyületek segíthetnek csökkenteni a DNS-károsodást, megakadályozni a sejtmutációkat, és blokkolni a túlzott sejtnövekedést, amely jellemzően daganatok kialakulásához vezetnek. A káposzta fermentációs folyamata bizonyos növényi vegyületeket is létrehozhat, amelyek elnyomják a rákmegelőző sejtek növekedését.

Két közelmúltbeli tanulmány azt találta, hogy a káposzta és a savanyú káposztalé segíthet csökkenteni a rák kockázatát azáltal, hogy csökkenti a rákkal kapcsolatos gének expresszióját. Egy másik tanulmányban a kutatók megfigyelték, hogy azok a nők, akik tinédzser koruktól felnőtt korukig sok káposztát és savanyú káposztát ettek, csökkent a mellrák kockázata.

Egy másik, férfiakon végzett megfigyelés pedig azt mutatja, hogy a káposzta hasonló hatással volt a prosztatarák kockázatára. Sajnos egeylőre a vizsgálatok száma korlátozott, és nem minden tanulmány ugyanazt az eredményt hozta, ezért több kutatásra van szükség ahhoz, hogy határozott következtetéseket lehessen levonni.

7. Támogathatja a szív egészségét

A savanyú káposztalé akár hozzájárulhat az egészségesebb szívhez is. Ennek az az oka, hogy jó rostot és probiotikumot tartalmaz, amelyek mindkettő segíthet csökkenteni a koleszterinszintet.

A probiotikumok szintén segíthetnek enyhén csökkenteni a vérnyomást a magas vérnyomásban szenvedőknél. Ezenkívül a savanyú káposzta a menakinon, közismertebb nevén K2-vitamin egyik ritka növényi forrása.

A kutatóvilágban úgy gondolják, hogy a K2-vitamin segít csökkenteni a szívbetegségek kockázatát azáltal, hogy megakadályozza a kalcium lerakódások felhalmozódását az artériákban. Egy tanulmány szerint a K2-vitaminban gazdag élelmiszerek rendszeres fogyasztása 57%-kal csökkentette a szívbetegség miatti halálozás kockázatát a 7-10 éves vizsgálati időszak alatt.

Egy másik figyelében pedig a nők esetében 9%-kal csökkentették a szívbetegség kockázatát minden 10 mikrogramm K2-vitamin után, amelyet naponta fogyasztottak.

8. Erősítheti a csontokat

A savanyú káposztalé K2-vitamint tartalmaz, amely fontos szerepet játszik a csontok egészségében. Pontosabban, a K2-vitamin aktivál két fehérjét, amelyek a kalciumhoz, a csontokban található fő ásványi anyaghoz kötődnek.

A jelenleg rendelkezésre álló kutatások azt találták, hogy ez hozzájárul az erősebb, egészségesebb csontokhoz.

Többek között egy 3 éves, posztmenopauzás nőkön végzett vizsgálat azt figyelte meg, hogy azok, akik K2-vitamin-kiegészítőket szedtek, lassabban tapasztalták az életkorral összefüggő csontsűrűség-csökkenést. Hasonlóképpen több más tanulmány is beszámolt arról, hogy a K2-vitamin-kiegészítők szedése 60-81%-kal csökkentette a gerinc-, csípő- és nem gerinctörések kockázatát.

Néhány ilyen tanulmány azonban kiegészítőket használt a K2-vitamin nagyon magas dózisának biztosítására. Így nem ismert, hogy a savanyú káposztalé fogyasztásából származó K2-vitamin ugyanezekkel az előnyökkel jár-e.

Összefoglalás

A savanyú káposztalé rendszeres fogyasztása mindenképpen ajánlott lehet, ha Te is szeretnéd megőrízni egészséged. A benne megtalálható egészséges tápanyagoknak köszönhetően javíthatja az emésztésünket, erősítheti az immunrendszerünket és csontjaikat és még az agyunk és szívünk egészségében is fontos szerepet játszhat.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Fekete berkenyelé (arónia) - minden, amit tudnod kell róla

csü aug 24 , 2023
A fekete berkenyelé az arónia bogyókból származik. Az arónia vagy másnéven fekete berkenye (Aronia melanocarpa) kicsi, sötét bogyó, amelyek igen népszerűvé vált az egészségtudatos fogyasztók körében. A növényi antioxidánsok egyik leggazdagabb forrásának tartják, amelyek állítólag számos egészségvédő tulajdonsággal rendelkeznek. Cikkünkben […]
Fekete berkenyelé (arónia) - minden, amit tudnod kell róla

Ez is érdekelheti