A szerecsendió 7 bizonyított jótékony hatása

A szerecsendió egy népszerű fűszer, amelyet egy Indonéziában őshonos trópusi örökzöld fa magjából készítenek. Egész mag formájában is megtalálható, de leggyakrabban őrölt fűszerként értékesítik. Ízét tekintve enyhén diós ízű, gyakran használják desszertekben és curry-ben, valamint olyan italokban, mint a forralt bor és a chai tea.

Habár leginkább csak az íze miatt szeretik fogyasztani, a szerecsendió számos erős vegyületet tartalmaz, amelyek segíthetnek egyes betegségek megelőzésében, valamint az általános egészségi állapot javításában is részt vesz.

Cikkünkben 7 tudományosan alátámasztott egészségügyi előnyt mutatunk be a szerecsendióval kapcsolatban.

1. Erőteljes antioxidánsokat tartalmaz

Kis méretük megtévesztő lehet, ám a magvak, amelyekből a szerecsendió származik, gazdagok olyan növényi vegyületekben, amelyek antioxidánsként működnek a szervezetben. Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek megvédik a sejteket a szabad gyökök által okozott károsodástól.

Ha a szabad gyökök szintje túl magas a szervezetben, felléphet az oxidatív stressz nevezetű állapot, mely számos krónikus állapot kialakulásához és progressziójához kapcsolódik, mint például bizonyos rákos megbetegedések, szív- és neurodegeneratív betegségek.

Az antioxidánsok viszont semlegesítik a szabad gyököket, megakadályozzák a sejtkárosodást és kordában tartják a szabad gyökök szintjét.

Többek között rengeteg antioxidánst tartalmaz, beleértve a növényi pigmenteket, az illóolajokat, valamint a fenolos vegyületeket.

Egy állatkísérlet során kiderült, hogy a szerecsendió-kivonat fogyasztása megakadályozta a sejtkárosodást azon patkányok esetében, amelyek olyan gyógyszerrel lettek kezelve, amelyről ismert, hogy súlyos oxidatív stresszt vált ki.

Viszont azok a patkányok, amelyek nem kaptak szerecsendió-kivonatot, jelentős szövetkárosodást és sejthalált tapasztaltak a kezelés következtében.

Emellett számos kémcsöves vizsgálat is bebizonyította, hogy a diókivonat erőteljes antioxidáns hatást fejt ki a szabad gyökök ellen.

2. Gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik

A krónikus gyulladás számos káros egészségügyi állapothoz kapcsolódik, mint például a szívbetegség, a cukorbetegség és az ízületi gyulladás.

Szerencsére a szerecsendió gazdag gyulladáscsökkentő vegyületekben, melynek köszönhetően segíthet csökkenteni a gyulladást a szervezetben, és előnyös lehet a gyulladásos betegségben szenvedők számára.

Sőt, a fűszerben található antioxidánsok széles skálája szintén erős gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek.

Egy vizsgálat során patkányokba fecskendeztek gyulladást kiváltó oldatot, majd néhányuknak szerecsendió-olajat adagoltak. Az olajat fogyasztó patkányok körében jelentősen csökkent a gyulladás mértéke, a gyulladással összefüggő fájdalom, valamint az ízületi duzzanat.

A kutatók úgy gondolják, hogy ez annak köszönhető, hogy a szerecsendió csökkenti a gyulladást azáltal, hogy gátolja az azt elősegítő enzimeket.

Természetesen ennek bizonyítására további vizsgálatokra lesz szükség.

3. Növelheti a libidót

A szerecsendió fokozhatja a szexuális vágyat és a teljesítményt. Erre számos állatkísérlet szolgál bizonyítékul.

Egy vizsgálat során a nagy dózisú szerecsendió-kivonatot kapó hím patkányok szexuális aktivitása és szexuális teljesítőképessége jelentősen megnőtt a kontrollcsoporthoz képest.

Egy hasonló vizsgálatban pedig azt találták, hogy a hím egereknek ugyanilyen nagy dózisú szerecsendió-kivonat adásával jelentősen megnőtt a szexuális aktivitásuk a kontrollcsoporthoz képest.

Azt egyelőre a kutatók sem tudják, hogy pontosan hogyan fokozza a szerecsendió a libidót, azonban egyesek úgy vélik, hogy ezek a hatások az idegrendszert serkentő képességének, valamint az erős növényi vegyületek magas tartalmának köszönhetők.

A hagyományos orvoslásban a szerecsendiót szexuális rendellenességek kezelésére is használják.

4. Antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik

Kimutatták, hogy a szerecsendió antibakteriális hatással bír a potenciálisan káros baktériumtörzsek ellen.

Egy kémcsőben végzett vizsgálat megállapította, hogy a szerecsendió-kivonat erőteljes antibakteriális hatást mutatott olyan baktériumokkal szemben, amelyek fogszuvasodást és ínybetegséget okozhatnak.

Sőt, az is bebizonyosodott, hogy ez a diófajta gátolja az E. coli baktériumok káros törzseinek szaporodását, amelyek súlyos betegségeket és akár halált is okozhatnak az emberben.

Igaz, hogy a szerecsendió egyértelműen rendelkezik antibakteriális tulajdonságokkal, ám több embereken végzett vizsgálatra van szükség annak meghatározásához, hogy képes-e kezelni a bakteriális fertőzéseket vagy megelőzni a baktériumokkal kapcsolatos szájegészségügyi problémákat az emberekben.

5. Jótékony hatással lehet a szív egészségére

Ez a fűszer akár a szív egészségére is pozitív hatással lehet: számos állatkísérlet azt találta, hogy a nagy dózisú szerecsendió-kiegészítők alkalmazása csökkenti a szívbetegségek kockázati tényezőit, például a magas koleszterinszintet és a magas trigliceridszintet.

A szerecsendió 7 bizonyított jótékony hatása
1. kép – A szerecsendió még a szívünk egészégét is támogathatja

Azt azonban fontos megjegyezni, hogy az embereken végzett kísérletek ezzel kapcsolatban igen limitáltak.

6. Javíthatja a hangulatot

A szerecsendió akár antidepresszánsként is hathat a szervezetben.

Rágcsálókon végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a szerecsendió-kivonat jelentős antidepresszáns hatást váltott ki egerekben és patkányokban egyaránt.

Azonban további tanulmányokra van szükség ahhoz, hogy bebizonyosodjon, a szerecsendió-kivonat ugyanolyan hatással van-e az emberekre, mint a patkányokra ezen a területen.

7. Javíthatja a vércukorszint szabályozását

Habár jelenleg még kevés bizonyíték áll rendelkezésre, a már meglévő kutatások erősen sugallnak arra, hogy a szerecsendió javíthatja a vércukorszint szabályozását is.

Egy patkányokon végzett vizsgálat során kiderült, hogy a nagy dózisú szerecsendió-kivonattal végzett kezelés jelentősen csökkentette a vércukorszintet és javította a hasnyálmirigy működését.

Összegzésként elmondható, hogy a szerecsendió egy világszerte ismert fűszernövény, melynek diós íze számos ételhez jól passzol, így az édes és sós ételek kedvelt alapanyaga.

Emellett azonban erős gyulladáscsökkentő növényi vegyületeket tartalmaz, amelyek antioxidánsként működnek, melynek hatására javítható az általános közérzet, a vércukorszintre is pozitív hatással van, sőt, a szív egészségét is képes lehet támogatni.

Arra ügyeljen a fogyasztása során, hogy csupán kis mennyiségben élvezze ennek a fűszernek az ízét, mert a nagy adagok komoly mellékhatásokat okozhatnak.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Létezik megoldás migrénes fejfájásra? Mutatjuk őket!

pén jún 2 , 2023
Léteznek hatékony megoldások migrénes fejfájásra? Szerencsére igen. A migrénes fejfájás világszerte emberek millióit érintő, kellemetlen állapot lehet. Míg a hagyományos orvoslás gyógyszeres kezelés formájában enyhülést nyújthat, egyesek az alternatív terápiák felé fordulnak, mint a tünetek kezelésének hatékony módjához. A jógától […]
Létezik megoldás migrénes fejfájásra? Mutatjuk őket!

Ez is érdekelheti