5 rossz szokás, ami károsítja az agyad

Vajo mi károsítja az agyad vagy épp ellenkezőleg, támogatja annak egészségét? Mindennapi szokásaink erőteljesen befolyásolják egészségügyi állapotunkat, ez alól pedig az agyunk sem kivétel. Vannak jó, illetve rossz szokások, amelyek jelentősen hozzájárulhatnak agyunk fejlesztéséhez vagy épp ellenkezőleg annak károsodásához. Agyunk egészsége azért is kiemelten fontos, mert az egyik legfontosabb testi értékünk. Minden döntésünk átfut rajta, ő az úgynevezett irányítóbázis, ami segít nekünk eligazodni egyre bonyolultabbá váló világunkban.

Jó hír, hogy egy kis odafigyeléssel gyorsan és hatékonyan eszközölhetünk olyan új változásokat az életünkben, amelyek segíthetnek megőrizni agyunk egészségét, illetve lelassíthatják a potenciális károsodások mértékét is. Cikkünkben most 5 szokást mutatunk be, amelyek bizonyítottan károsítják agyadat, így ezeknek a szokásoknak a mellőzése szinte azonnal javíthatják agyad egészségét!

1. Rendszertelen alvás

A rendszertelen, illetve kevés alvás az egyik legrosszabb szokás, ami garantáltan károsíthatja agyad egészségét. Alvásra mindannyiunknak szüksége van, hiszen ez az az idő, ami lehetőséget biztosít a feltöltődésre és a regenerációra. Már több rendelkezésre álló kutatás is igazolta, hogy a rendszertelen alvás olyan problémákhoz vezethet, mint a memóriavesztés, hangulati ingadozások vagy szorongás és depresszió.

Sőt, egyre több kutató gondolja úgy, hogy a kevés alvás jelentősen megnövelheti a demencia kialakulásának kockázatát. Ha Te is szeretnéd megőrizni agyad egészségét akkor az egyik legjobb döntés, ha kialakítasz egy olyan alvási ciklust, amit könnyen tudsz követni. Mindenképpen próbálj meg naponta 7-8 órát aludni egyhuzamban, illetve igyekezz felkelni és lefeküdni mindig ugyanazokban az időpontokban. Nem utolsósorban alvásaid minőségét nagyban javíthatja, ha próbálsz teljes sötétségben és egy kicsit hűvösebb környezetben elaludni, illetve jó döntés lehet az is, ha lefekvés előtt 30 perccel már nem használsz semmilyen elektronikai eszközt.

2. Mozgásszegény életmód

Az egész napon át tartó ülés és a mozgásszegény életmód szintén bizonyítottan hozzájárulhat agyad károsodásához, sőt tested egészségügyi állapotának romlásához is. A mozgásszegény életmód többek között olyan egészségügyi problémákhoz vezethetnek, mint a 2-es típusú cukorbetegség vagy a magas vérnyomás és koleszterinszint.

5 rossz szokás, ami károsítja az agyad
1. kép – 5 rossz szokás, ami károsítja az agyad

Egy 2020-ban készült kutatás azt találta, hogy egy átlagos felnőtt napi 6 és fél órát ül, ami jelentősen megterheli az agyat is. Ezt igazolta az a 2018-as tanulmány is, ahol MRI felvételeken vizsgálták a fizikailag aktív és kevésbé aktív felnőttek agyi működéseit. A 45 és 75 év közötti résztvevők körében jelentős különbség mutatkozott az agy memóriáért felelős területein. A mozgásszegény életmódot folytatók körében az agy mediális temporális lebenye vékonyabb volt, szemben aktív társaiknál. Ez a jelenség pedig már önmagában is növelheti a kognitív hanyatlás és demencia kialakulásának kockázatát.

Nyilvánvalóan senki se várja el tőled, hogy ezekután kezdj el heti 5-6 edzést beiktatni az életedbe, viszont apró változtatásokat szinte azonnal végrehajthatsz. Például törekedhetsz arra, hogy munkahelyeden többet állj fel a számítógéptől és tegyél egy pár kört az irodában. Sőt, léteznek olyan gyakorlatok is, amelyek szinte bárhol elvégezhetők akár 5-10 perc alatt. Nem utolsósorban törekedj arra, hogy minél többet mozogj. Ha lehetőséged van járj biciklivel munkahelyedre, illetve munka előtt vagy után próbálj meg a szabadban 15-30 percet sétálni.

3. Túl sok cukros étel fogyasztása

Az vagy, amit megeszel. Ez a mondás talán nem is tudná jobban összegezni azt a tényt, hogy hogyan is károsíthatja a rossz étkezési szokás agyad egészségét. Testedre érdemes úgy gondolnod, mint egy autóra. Amennyiben nem megfelelő minőségű üzemanyagot töltesz bele, úgy a motor jelentősen károsodhat, illetve csökkenthet a teljesítmény. Agyunk pontosan ugyanígy működik, ami a lehető legtöbbet energiát használja fel a testünkben.

Kutatások már több alkalommal is felhívták a figyelmet a túl sok cukorbevitelnek a káros hatásaira. Először is a rendszeres cukorfogyasztás növeli az éhségérzetet, ami még több kalóriabevitelhez vezethet később pedig krónikus betegségekhez is, ha rosszul választjuk meg étkezéseinket. Másodszor a cukor hasonló hatásokat eredményezhet agyunkban, mint a különböző tudatmódosító szerek. Rendkívül addiktív és akár az agyunk fő energiaforrásává is válhat, ami olyan negatív mellékhatásokkal járhat, mint a kognitív hanyatlás és a memóriaproblémák.

Tehát mi a megoldás? A válasz nagyon egyszerű. Kezdd el kiiktatni a cukrot az életedből és próbálj meg mindig megbízható forrásból vásárolni egészséges gyümölcsöket és zöldségeket. Hidd el megfogsz lepődni, hogy milyen hamar képes vagy cukor nélkül élni és mennyivel jobban fogod magad érezni már néhány hét elteltével.

4. Állandó stressz

A stressz kis mennyiségben hasznos lehet, azonban a hosszú ideig fennálló krónikus stressz már komoly károsodásokat okozhat az agyunkban. Rendelkezésre álló kutatások már megerősítették, hogy a krónikus stressz elpusztíthatja az agysejteket, valamint összezsugoríthatja a memóriáért és tanulásért felelős prefrontális kérget. A tartósan fennálló stressz bizonyítottan károsítja az agyad.

Pontosan ezért is fontos, hogy megtanuld a stresszt hatékonyan kezelni. Sokan úgy gondolják, hogy az egyik legjobb megoldás az lehet, ha elkerüljük a stresszforrásokat, azonban ezek kizárólag átmenti megoldásokat eredményezhetnek. Sokkal hatékonyabb megoldás lehet, ha igyekszünk magát a stresszes állapotainkat megérteni és megfelelően kezelni. Szerencsére több, már bizonyított eszköz is rendelkezésre áll, ami segítségünkre lehet a stresszel folytatott küzdelemben, például a meditáció, jóga vagy a kognitív viselkedésterápia.

Röviden, ha szeretnéd megőrizni agyad egészségét, akkor mindenképpen érdemes megtanulnod együtt élni a stressz. Amennyiben úgy érzed, hogy ez egyedül túl nagy feladat, úgy bátran kérj segítséget szakemberektől!

5. Szociális élet hiánya

Egy 2021-es tanulmány szerint a szociálisan kevésbé aktív emberek többet veszítenek az agy szürkeállományából, ami az információt feldolgozó külső réteg. A magány és az agykárosodás közötti kapcsolatot már több kutatás is megerősítette és az is bizonyításra került, hogy a szociális élet hiánya növelheti a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásának kockázat. Ezek után kicsit sem meglepő, hogy a magány valóban károsítja az agyad egészségét.

Az emberek alapvetően társas érintkezésekre és kapcsolatokra vannak kódolva, ezért is nagyon fontos, hogy inkább legyen 2-3 igaz barátod, mint több ezer ismerősöd a Facebook-on. Azok az emberek, akik néhány mélyebb kapcsolattal rendelkeznek bizonyítottan boldogabbak és hatékonyabbak szemben azokkal, akik csak a felszínes kapcsolatokat részesítik előnyben.

Természetesen időnként mindannyiunknak szüksége van egy kis énidőre, azonban a társas szocializáció hiánya legalább annyira káros lehet agyunk egészségének szempontjából, mint az alváshiány. Az élet rövid, így a saját egészséged és boldogságod érdekében is érdemes arra törekedned, hogy minél több időt tölts szeretteiddel, akik még egészséged megőrzésében is segítségedre lesznek.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Magas triglicerid szint csökkentése gyógynövényekkel - így csináld!

vas júl 30 , 2023
Magas triglicerid szint csökkentése gyógynövényekkel – valóban lehetséges? Belefáradtál abba, hogy gyógyszerekre támaszkodva próbálod csökkenteni a magas trigliceridszinted? Akkor itt az ideje, hogy a természet erejéhez fordulj és felfedezd a gyógynövények hihetetlen előnyeit. Ebben a cikkben 5 olyan gyógynövényt fogunk […]
Magas triglicerid szint csökkentése gyógynövényekkel - így csináld!

Ez is érdekelheti