Méhen kívüli terhesség – Jelei,okai

A terhesség a megtermékenyítéstől a szülésig számos lépésből áll. Az egyik ilyen lépés, amikor a megtermékenyített petesejt a méhbe jut, ahol beágyazódik a méh falába. Méhen kívüli terhesség esetén a megtermékenyített petesejt nem a méh nyálkahártyájába ágyazódik be, hanem a petevezeték falába, a nyakcsatornába, vagy esetleg valahol a hasüregben.

Bár a terhességi teszt pozitív, a megtermékenyített petesejt nem tud bárhol növekedésnek indulni, kizárólag a méhben. Az Amerikai Háziorvosok Szövetsége szerint 50 terhességből 1 méhen kívüli terhesség. (Forrás)

A kezeletlen méhen kívüli terhesség orvosi vészhelyzetet okozhat. A megfelelő kezelés csökkenti a szövődmények valószínűségét, növeli a jövőbeni sikeres terhességek számát, illetve csökkenti a későbbi egészségügyi komplikációk súlyosságát.

Mi okozza a méhen kívüli terhességet?

Az okok nem mindig tiszták. A következő állapotok járulnak hozzá a kialakulásához:

 • gyulladás vagy hegesedés a petevezetékben korábbi fertőzés vagy műtét miatt
 • hormonális tényezők
 • genetikai eltérések
 • fejlődési rendellenességek
 • olyan állapotok, melyek megváltoztatják a petevezeték vagy a méh alakját, így gátolt a petesejt továbbhaladása a méh felé.

Ha bármely, fentebb említett problémával rendelkezhet, beszéljen a nőgyógyászával.

méhen kívüli terhesség
Méhen kívüli terhesség lehetséges előfordulási helyei

Kinek lehet méhen kívüli terhessége?

Minden szexuálisan aktív nő rendelkezik bizonyos rizikóval, a következő rizikófaktorok növelik a kialakulás valószínűséget:

 • 35 év fölötti életkor
 • kismedencei műtét, hasi műtét vagy egynél több abortusz
 • kismedencei gyulladás
 • endometriosis
 • méhen belüli fogamzásgátló vagy lekötött petevezeték melletti megtermékenyülés
 • termékenységi gyógyszerek vagy beavatkozások okozta fogamzás
 • dohányzás
 • korábbi méhen kívüli terhesség
 • nemi betegségek, például gonorrhoea vagy chlamydia
 • a petevezeték alaki eltérései, amelyek a petesejt haladását gátolják a petevezetékben.

Ha bármely rizikófaktorral rendelkezik, beszéljen a nőgyógyászával.

Mik a méhen kívüli terhesség tünetei?

A hányinger és a mellek fájdalma a méhen kívüli terhesség esetén is előforduló tünet. Ezeken kívül:

 • éles fájdalom a hasban (ami a vakbélgyulladás tünetei között szerepel), a kismedencében, a vállakban vagy a nyakban
 • egy oldali, erős hasi fájdalom
 • hüvelyi vérzés
 • szédülés, ájulás

Keresse fel az orvosát, ha terhes és ezeket a tüneteket tapasztalja.

A méhen kívüli terhesség diagnózisa

Ha a méhen kívüli terhesség gyanúja merül fel, azonnal keresse fel a nőgyógyászát. Fizikális vizsgálattal ugyan nem lehet diagnosztizálni a méhen kívüli terhességet, mégis kihagyhatatlan egyéb okok kizárására.

A következő lépés a hüvelyi ultrahang vizsgálat, mely során a hüvelybe helyezett ultrahang fej segítségével próbálják megkeresni a petezsákot a méhben.

Labortesztek is alkalmazhatóak, melyek során a vér hCG és progeszteron-szintjét vizsgálják. Ezeknek a hormonoknak a szintje megemelkedik terhesség során. Ha szintjük csökken, vagy napokig változatlan, illetve a petezsák nem kimutatható ultrahanggal, a terhesség nagy valószínűséggel méhen kívüli.

Amennyiben súlyos tünetei vannak, mint például jelentős vérzés vagy fájdalom, nincs feltétlen idő minden vizsgálatra. A petevezeték extrém helyzetekben megrepedhet, mely súlyos belső vérzést okozhat. Az azonnali kezelés érdekében az orvosa sürgős műtétet fog elvégezni.

Méhen kívüli terhesség kezelése

Az ilyen típusú terhesség nem veszélytelen az anya számára. Továbbá az embrió sem tud megfelelő módon fejlődni. Az anya egészsége és későbbi termékenysége érdekében szükséges eltávolítani az embriót amint lehetséges. A kezelési lehetőségek a méhen kívüli pozíciótól és az embrió fejlettségétől függenek.

Gyógyszeres kezelés

Amennyiben az azonnali szövődmények valószínűsége elhanyagolható, az orvosa felírhat olyan gyógyszereket, melyek megakadályozzák a terhesség növekedését. A leggyakoribb ilyen gyógyszer a metotrexát.

A metotrexát leállítja a gyorsan növekedő sejtek osztódását, amilyen például a méhen kívül beágyazódott petesejt. Ezt a gyógyszer injekció formájában adják be. Ezután rendszeres vérvételre van szükség, hogy megállapítsák a gyógyszer hatékonyságát. Sikeres kezelés esetén olyan tünetek lépnek fel, mint vetélés során. Ezek a következők:

 • hasi görcs
 • vérzés
 • szövetek távozása.

Ezután csak ritkán van szükség műtétre. Metotrexát adása esetén a petevezeték nem kerül eltávolításra, mint a műtétnél, azonban a beadást követő néhány hónapban nem jöhet létre terhesség.

Sebészi kezelés

Sok sebész javasolja az embrió eltávolítását és a sérült szövetek helyreállítását laparoszkópos műtét során. Az orvosa egy kis kamerát helyez a hasüregébe egy kis vágáson keresztül, így láthatóak a kismedencei szervek. A sebész eltávolítja az embriót és helyreállítja a petevezeték sérülését.

Ha a laparoszkópos műtét sikertelen, szükségessé válik a hasüreg megnyitása. Bizonyos esetekben a petevezetéket is eltávolíthatják.

Otthoni kezelés

A műtét után az orvosa tájékoztatja a kis vágások ápolását illetően. A fő cél, hogy a varrat tiszta és száraz maradjon a gyógyulás során. Minden nap ellenőrizze, hogy nem fertőződött-e el. A fertőzés tünetei a varrat közelében:

 • nem szűnő vérzés
 • túlzott vérzés
 • bűzös váladék ürülése
 • tapintásra forró
 • vörös
 • duzzadt.

A műtét után kevés hüvelyi vérzésre és kis vérömlenyekre számíthat. Ez még hat héttel a beavatkozás után is jelentkezhet. További teendők a műtét után:

 • igyon sok folyadékot a székrekedés elkerülése érdekében
 • ne emeljen 3 kg-nál nehezebbet
 • pihentesse a kismedencéjét: tartózkodjon a nemi élettől, a tamponhasználattól és a zuhanyzástól
 • pihenjen amennyit csak tud, majd fokozatosan növelje az aktivitását a következő hetekben.

Mindig értesítse az orvosát, ha a fájdalom erősödik vagy valami rendkívülit tapasztal.

Megelőzés

A megelőzés nem minden esetben lehetséges. A méhen kívüli terhesség rizikóját csökkentheti megfelelő családtervezéssel. Kérje meg partnerét, hogy használjon óvszert és limitálja szexuális partnereinek a számát. Ez a szexuális úton terjedő betegségek gyakoriságát csökkenti, így elkerülhető a kismedencei gyulladás, melynek része a petevezeték gyulladása.

Járjon rendszeresen nőgyógyászati vizsgálatra, kérjen STD-szűrést. A megelőzést szolgálja az is, ha abbahagyja a dohányzást.

Mik a hosszú távú kilátások?

A méhen kívüli terhesség következményei attól függenek, hogy okozott-e maradandó károsodást. Méhen kívüli terhesség után a legtöbb nőnek egészséges terhessége lesz. Ha mindkét petevezeték, vagy legalább az egyik egészséges, létrejöhet a megtermékenyítés természetes módon. Amennyiben már korábban is reprodukciós problémákkal küzdött, nagyobb az esélye méhen kívüli terhességre.

A műtét a petevezeték hegesedését okozhatja, ami a későbbi méhen kívüli terhesség kockázatát növeli. Ha egy-, vagy kétoldali petevezeték eltávolításra van szükség, beszéljen az orvosával a későbbi teherbeesés lehetőségéről. Megoldás lehet az in vitro megtermékenyítés, majd a megtermékenyült petesejt implantálása a méh nyálkahártyájába.

A vetélés, bármilyen korai, lelkileg megterhelő lehet. Érdeklődjön orvosánál a veszteség feldolgozásának lehetőségéről. Pihenjen, étkezzen egészségesen, végezzen testmozgást amikor lehetséges. Hagyjon magának időt az eset feldolgozásra.

Emlékezzen, hogy a legtöbb nőnek egészséges terhessége és babája lesz méhen kívüli terhesség után. Amikor készenáll, beszéljen a nőgyógyászával a következő terhesség lehetőségéről.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Köhögés elleni tea? 7 egyszerű recept!

csü márc 26 , 2020
Vajon létezik köhögés elleni tea? Sokkal több, mit gondolnád! A légutak tisztítása érdekében a köhögés egy teljesen normális reakció a test részéről. Habár a köhögés egy-egy bizonyos betegségek velejárója, az is előfordulhat, hogy allergia, asztma vagy reflux okozza magát az […]
2. kép - a zöld tea az egyik legközkedveltebb a köhögés elleni teák között

Ez is érdekelheti