Hisztamin intolerancia – minden, amit tudnia kell róla!

Mi az a hisztamin intolerancia?

A hisztamin intolerancia nem a hisztaminra történő érzékeny reakciót jelenti, hanem épp ellenkezőleg, azt jelzi, hogy túl sok fejlődött ki belőle a szervezetben. A hisztamin olyan funkciókért felelős, mint:

  • részt vesz az aggyal történő kommunikációs folyamatokban
  • beindítja a gyomorsav felszabadulását az emésztés érdekében

A hisztamin általában sérülés vagy allergiás reakció részeként szabadul fel, úgynevezett immunválaszként. Amennyiben a szervezet hisztamin szintje túl magas lesz és nem képes megfelelően lebomlani, úgy az befolyásolhatja a test normál funkcióinak működését.

Mik lehetnek a hisztamin intolerancia tünetei?

A hisztamin tünetei nagyon hasonlóak az allergiás tünetekhez, amelyek az alábbiak lehetnek:

  • fejfájás vagy migrén
  • orrdugulás és arcüreg problémák
  • emésztési problémák
  • szabálytalan menstruációs ciklus
  • hányás
  • hányinger
  • fáradtság

Súlyosabb hisztamin intolerancia esetében fellépő tünetek:

Mi okozza a hisztamin magas szintjét a szervezetben?

A szervezetünk természetes módon állítja elő a hisztamint a diamin-oxidáz (DAO) enzimmel együtt. Többek között a DAO felelős azért, hogy megfelelően lebontásra kerüljenek az élelmiszerek által bevitt hisztaminok. Amennyiben DAO hiány alakul ki, úgy a szervezet nem lesz képes megfelelően lebontani a szükségtelen hisztaminokat.

Hisztamin intolerancia – minden, amit tudnia kell róla
1. kép – Hisztamin intolerancia – minden, amit tudnia kell róla

Az alábbi tényezők befolyásolhatják a szervezetünk DAO szintjét:

  • olyan gyógyszerek rendszeres szedése, amelyek blokkolhatják a DAO funkcióit vagy annak termelését
  • gyomor és bélrendszeri rendellenességek – gyulladásos bélbetegségek, szivárgó bél szindróma
  • hisztaminban gazdag ételek rendszeres fogyasztása
  • bizonyos baktériumok elszaporodása, amelyek a nem megfelelően megemésztett ételekből adódnak

Mit tehetünk a hisztamin szint kontrollálása érdekében?

Az első és legfontosabb amit tehetünk, ha elkerüljük a hisztaminban gazdag ételek rendszeres fogyasztását. Ilyen élelmiszerek lehetnek:

  • alkohol és egyéb erjesztett italok
  • káposzta
  • aszalt gyümölcsök
  • padlizsán
  • spenót
  • érlelet sajt
  • kagylók
  • avokádó
  • feldolgozott vagy füstölt húsfélék

Az alábbi élelmiszerek pedig jelentősen beindíthatják a hisztamin felszabadulását a szervezetben:

  • banán
  • paradicsom
  • búzacsíra
  • bab
  • papaya
  • csokoládé
  • diófélék
  • élelmiszer színezékek és egyéb mesterséges adalékok

Legutolsó sorban pedig a DAO termelését az alábbi italok jelentősen korlátozhatják:

  • alkohol
  • fekete tea
  • energiaitalok
  • zöld tea

Milyen ételeket érdemes fogyasztani a hisztamin intolerancia esetén?

Természetesen a legjobb megoldás az, ha olyan ételeket választunk étrendünkbe, amelyek alacsony hisztamin tartalmúak. Fontos azonban megemlíteni, hogy hisztaminmentes diéta nem létezik, de a tudatosan megválasztott ételek jelentősen mérsékelhetik a szervezetbe bevitt mennyiséget. Alacsony hisztamin tartalmú ételek lehetnek:

  • friss húsok és halak
  • tojás
  • gluténmentes gabonafélék
  • kókusztej, mandulatej
  • friss zöldségek – kivéve paradicsom, avokádó, padlizsán, spenót
  • olívaolaj

Hogyan történik a hisztamin intolerancia diagnózisa?

A pontos diagnózis felállítása előtt fontos, hogy orvosa megszüntesse az egyéb allergiás lehetőségeket, amelyek hasonló tüneteket válthatnak ki. Ezt követően akár 15-30 napos egyedi diétát is javasolhat annak érdekében, hogy megállapítsák, valóban a korábban fogyasztott élelmiszerek a felelősek a tünetek megjelenéséért.

Bizonyos esetekben vérvételre is sor kerülhet, annak érdekében, hogy elemzésre kerülhessen a szervezet DAO hiánya.

Összegzés

A hisztamin intolerancia tünetei kellemetlenek lehetnek, azonban az alacsony hisztamin tartalmú ételek fogyasztás mérsékelheti azokat. Az allergiás tünetek hasonlósága miatt, fontos, hogy a tünetek diagnózisa ne önállóan történjen. Ha úgy gondolja, hogy a hisztamin intolerancia tüneteitől szenved, úgy mindenképpen keresse fel háziorvosát!

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Epe diéta – hogyan csináljuk helyesen?

csü aug 18 , 2022
Az epehólyag egy kis szerv, amely a máj alatt található. Segíti a máj által termelt epe tárolását, továbbá az epét a vékonybélbe engedi, hogy segítse az elfogyasztott élelmiszerek emésztését. Az epe diéta alkalmazására akkor kerülhet sor, ha az epehólyag valamilyen […]
Epe diéta – hogyan csináljuk helyesen