Mi az a hisztamin intolerancia?
A hisztamin intolerancia nem a hisztaminra történő érzékeny reakciót jelenti, hanem épp ellenkezőleg, azt jelzi, hogy túl sok fejlődött ki belőle a szervezetben. A hisztamin olyan funkciókért felelős, mint:
- részt vesz az aggyal történő kommunikációs folyamatokban
- beindítja a gyomorsav felszabadulását az emésztés érdekében
A hisztamin általában sérülés vagy allergiás reakció részeként szabadul fel, úgynevezett immunválaszként. Amennyiben a szervezet hisztamin szintje túl magas lesz és nem képes megfelelően lebomlani, úgy az befolyásolhatja a test normál funkcióinak működését.
Mik lehetnek a hisztamin intolerancia tünetei?
A hisztamin tünetei nagyon hasonlóak az allergiás tünetekhez, amelyek az alábbiak lehetnek:
- fejfájás vagy migrén
- orrdugulás és arcüreg problémák
- emésztési problémák
- szabálytalan menstruációs ciklus
- hányás
- hányinger
- fáradtság
Súlyosabb hisztamin intolerancia esetében fellépő tünetek:
- magas vérnyomás
- hasi görcsök
- szabálytalan szívverés
- szorongás
- szédülés
Mi okozza a hisztamin magas szintjét a szervezetben?
A szervezetünk természetes módon állítja elő a hisztamint a diamin-oxidáz (DAO) enzimmel együtt. Többek között a DAO felelős azért, hogy megfelelően lebontásra kerüljenek az élelmiszerek által bevitt hisztaminok. Amennyiben DAO hiány alakul ki, úgy a szervezet nem lesz képes megfelelően lebontani a szükségtelen hisztaminokat.
Az alábbi tényezők befolyásolhatják a szervezetünk DAO szintjét:
- olyan gyógyszerek rendszeres szedése, amelyek blokkolhatják a DAO funkcióit vagy annak termelését
- gyomor és bélrendszeri rendellenességek – gyulladásos bélbetegségek, szivárgó bél szindróma
- hisztaminban gazdag ételek rendszeres fogyasztása
- bizonyos baktériumok elszaporodása, amelyek a nem megfelelően megemésztett ételekből adódnak
Mit tehetünk a hisztamin szint kontrollálása érdekében?
Az első és legfontosabb amit tehetünk, ha elkerüljük a hisztaminban gazdag ételek rendszeres fogyasztását. Ilyen élelmiszerek lehetnek:
- alkohol és egyéb erjesztett italok
- káposzta
- aszalt gyümölcsök
- padlizsán
- spenót
- érlelet sajt
- kagylók
- avokádó
- feldolgozott vagy füstölt húsfélék
Az alábbi élelmiszerek pedig jelentősen beindíthatják a hisztamin felszabadulását a szervezetben:
- banán
- paradicsom
- búzacsíra
- bab
- papaya
- csokoládé
- diófélék
- élelmiszer színezékek és egyéb mesterséges adalékok
Legutolsó sorban pedig a DAO termelését az alábbi italok jelentősen korlátozhatják:
- alkohol
- fekete tea
- energiaitalok
- zöld tea
Milyen ételeket érdemes fogyasztani a hisztamin intolerancia esetén?
Természetesen a legjobb megoldás az, ha olyan ételeket választunk étrendünkbe, amelyek alacsony hisztamin tartalmúak. Fontos azonban megemlíteni, hogy hisztaminmentes diéta nem létezik, de a tudatosan megválasztott ételek jelentősen mérsékelhetik a szervezetbe bevitt mennyiséget. Alacsony hisztamin tartalmú ételek lehetnek:
- friss húsok és halak
- tojás
- gluténmentes gabonafélék
- kókusztej, mandulatej
- friss zöldségek – kivéve paradicsom, avokádó, padlizsán, spenót
- olívaolaj
Hogyan történik a hisztamin intolerancia diagnózisa?
A pontos diagnózis felállítása előtt fontos, hogy orvosa megszüntesse az egyéb allergiás lehetőségeket, amelyek hasonló tüneteket válthatnak ki. Ezt követően akár 15-30 napos egyedi diétát is javasolhat annak érdekében, hogy megállapítsák, valóban a korábban fogyasztott élelmiszerek a felelősek a tünetek megjelenéséért.
Bizonyos esetekben vérvételre is sor kerülhet, annak érdekében, hogy elemzésre kerülhessen a szervezet DAO hiánya.
Összegzés
A hisztamin intolerancia tünetei kellemetlenek lehetnek, azonban az alacsony hisztamin tartalmú ételek fogyasztás mérsékelheti azokat. Az allergiás tünetek hasonlósága miatt, fontos, hogy a tünetek diagnózisa ne önállóan történjen. Ha úgy gondolja, hogy a hisztamin intolerancia tüneteitől szenved, úgy mindenképpen keresse fel háziorvosát!