Rózsakvarc hatása – Vajon mit adhat az életünkhöz?

A rózsakvarc hatása számtalan kultúrában fontos részét képezi a modern orvoslásnak is. Kiemelkedő szerepet kaphat a gyógyításban, meditációban, spirituális védelemben és kreativitásban is.

Mi az a rózsakvarc?

A rózsakvarc hatása már a Kr.e. 7000-ben is ismeretes volt. Állítólag az egyiptomi és római nők is előszeretettel használtak rózsakvarc alapú arcmaszkokat, mivel úgy gondolták, hogy a rózsakvarc megtisztítja arcbőrüket és segíti a ráncok kialakulásának megelőzését is. Manapság a rózsakvarcot előszeretettel használják ékszerekben vagy dekorációként otthonokban és irodákban.

A rózsakvarc alapvetően egy halvány rózsaszín kő, amely a kvarckristályok családjából származik. Elsősorban szilícium-dioxid molekulák alkotják, amelyek körülbelül 400 °C és 700 °C közötti hőmérsékleten képződnek. Ez a kristály megtalálható az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Braziliában, Dél-Afrikában, Indiában, Svédországban és Németországban is.

A rózsakvarc hatása

Sokan úgy vélik, hogy a rózsakvarc leginkább a feltétel nélküli szerelem köve. A hívői úgy gondolják, hogy a kő erős rezgéseket bocsát ki, amely kapcsolatba hozható a szerelemmel, örömmel és az érzelmi gyógyulással is.

Rózsakvarc hatása – Vajon mit adhat az életünkhöz?
1. kép – Rózsakvarc hatása – Vajon mit adhat az életünkhöz?

Sajnos azonban a jelen kutatások nem támasztják alá a kristálynak e tulajdonságát. Egy 1999-ben és 2001-ben bemutatott tanulmány alapján, a kristályok által tapasztalt spirituális, érzelmi vagy gyógyító tulajdonságok leginkább a placebo hatása eredményének tudhatók be.

A vizsgálat során 80 résztvevő kapott olyan brosúrát, amely részletesen leírta, hogy milyen pozitív tulajdonságai lehetnek a kristályok használatának. Ezt követően a résztvevők felének valódi kristályokat adtak, míg a másik csoport hamis köveket kapott. A tanulmány végén szinte mindkét csapat ugyanolyan érzésekről és pozitív tulajdonságokról számolt be, amelyek a brosúrákban bemutatásra kerültek, függetlenül attól, hogy valódi vagy hamis követ kaptak a vizsgálat közben.

Természetesen egy kutatás alapján nem jelenthetjük ki, hogy a hegyi kristályok nem működnek, azonban az kétségtelen, hogy további vizsgálatokra lesz szükség, ha pontos eredményeket szeretnénk kapni velük kapcsolatosan.

A rózsakvarc a gyógyításban

A rózsakvarc hatása nagyon sok esetben a gyógyítás területén is megjelenik. Egyesek úgy vélik, hogy a kő e hatása fizikai és lelki szinteken is előnyös lehet. Képes lehet például:

 • kapcsolati problémák gyógyítására
 • elősegíteni a kölcsönös megértést
 • együtt érző és kedves hozzáállást inspirál
 • fokozhatja a béke, nyugalom érzéseit

A rózsakvarc követői továbbá abban is hisznek, hogy a kristály a fizikai egészségre is hatást gyakorolhat, ezért gyakran viselik a testükön valamilyen ékszer formájában. Különösen erős hatást fejthet ki a kristály, ha a szívhez közeli helyen viseljük, például nyakláncként.

Fontos azonban megemlíteni, hogy a kristály önmagában nem tud csodát tenni, így semmiképpen se alkalmazzuk képzett, egészségügyi szakemberek tanácsának és kezelésének helyettesítésére.

Hogyan használható a rózsakvarc?

A rózsakvarc hatása többféleképpen is élvezhető, többek között:

 • használja rituálék elemeként
 • viselje testén ékszekérként
 • helyezze párnája alá alvásai során
 • díszítse vele otthonát
 • tartsa kezében meditáció során
 • építse be szépségápolási rutinjába

Összegzés

A rózsakvarcot gyógyító kristályként és a feltétel nélküli szerelem köveként ismerik. Egyesek úgy vélik, hogy a szeretet erős rezgéseit bocsátja ki, amelyekről úgy gondolják, hogy:

 • támogatja az érzelmi és kapcsolati gyógyulást
 • együttérzést, empátiát ébreszt
 • fokozza a békét és a nyugalmat
 • javítja a fizikai állapotot
 • fokozza a vérkeringést

Bár a kvarckristályok pozitív hatásai még jelenleg mindig nem bizonyítottak, ettől függetlenül bárki bátran kipróbálhatja és beépíthető őket az életébe. Végső soron, ha csak placeboként is működnek, de pozitív tulajdonságokat visznek az életünkbe, akkor már mindenképpen érdemes volt kipróbálnunk ezt a lehetőséget is.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Pikkelysömör diéta - Segíthet a kezelésben?

vas jan 16 , 2022
Mi az a pikkelysömör diéta? A pikkelysömör akkor fordul elő, ha az immunrendszer tévedésből megtámadja a test normál szöveteit. Ez a reakció duzzanathoz és a bőrsejtek gyorsabb cseréjéhez vezet. Ha túl sok sejt emelkedik a bőr felszínére, a szervezet nem […]
pikkelysömör diéta

Ez is érdekelheti