A C-vitamin fogyasztásnak számos egészségügyi előnye lehet, többek között erősíti az immunrendszerünket, és csökkentheti a vérnyomást. Szerencsére ez a vitamin rengeteg gyümölcsben és zöldségben megtalálható, így könnyen beépíthető a napi étrendünkbe is.
A C-vitamin nélkülözhetetlen a szervezet számára, ugyanis a szervezetünk önmagától nem képes előállítani. Ennek ellenére számos szerepe van, és lenyűgöző egészségügyi előnyökkel járhat a fogyasztása.
Vízben oldódó vitaminról beszélünk, amely sok gyümölcsben és zöldségben megtalálható, mint például a narancsban, az eperben, a kiviben, a kaliforniai paprikában, a brokkoliban vagy a spenótban.
A C-vitamin javasolt napi bevitele nők esetében 75 mg, férfiak esetében pedig 90 mg.
A szakemberek azt javasolják, hogy a C-vitamin szükségletet élelmiszerek fogyasztásával fedezzük, ám sokan táplálékkiegészítők formájában fogyasztják.
Cikkünkben 7 tudományosan bizonyított egészségügyi előnyt mutatunk be, amely összefüggésbe hozható a C-vitamin fogyasztással.
1. Csökkentheti a krónikus betegségek kockázatát
A C-vitamin egy erős antioxidáns, amely erősítheti a szervezet természetes védekezőképességét. Az antioxidánsok olyan molekulák, amelyek erősítik az immunrendszert. Ezt úgy érik el, hogy megvédik a sejteket a szabad gyököknek nevezett káros molekuláktól.
A szabad gyökök felhalmozódásával az oxidatív stressznek nevezett állapot idézhető elő, amelyet számos krónikus betegséggel hoznak összefüggésbe.
Kutatások során kiderült, hogy több C-vitamin fogyasztása akár 30%-kal is növelheti a vér antioxidáns szintjét, amely segítheti a szervezet természetes védekezőképességét a gyulladás elleni küzdelemben.
2. Segíthet a magas vérnyomás kezelésében
Csak Amerikában a felnőttek körülbelül egyharmada magas vérnyomással küzd. A magas vérnyomás hatására nagyobb az esélye annak, hogy valamilyen szívbetegség alakuljon ki.
Tanulmányok során bebizonyosodott, hogy a C-vitamin segíthet csökkenteni a vérnyomást a magas vérnyomásban szenvedők körében.
Ezenkívül állatkísérletek során is sikerült új tényeket feltárni: a C-vitamin-kiegészítő fogyasztása segített ellazítani a szívből vért szállító ereket, ami segített csökkenteni a vérnyomást.
Sőt, a C-vitamin-kiegészítő bevitele átlagosan 3,8 Hgmm-rel csökkentette a szisztolés vérnyomást és a diasztolés vérnyomást átlagosan 1,5 Hgmm-rel egészséges felnőtteknél.
A magas vérnyomásban szenvedőknél a C-vitamin-kiegészítők átlagosan 4,9 Hgmm-rel csökkentették a szisztolés vérnyomást és 1,7 Hgmm-rel a diasztolés vérnyomást.
Habár ezek a tények mind-mind lenyűgözőek, mégsem világos az, hogy a vérnyomásra gyakorolt hatások hosszú távúak-e. Ezenkívül fontos azt is megjegyezni, hogy a magas vérnyomásban szenvedők ne csupán a C-vitamin pozitív hatásira hagyatkozzanak.
3. Csökkentheti a szívbetegség kockázatát
Számos tényező növeli a szívbetegség kockázatát, beleértve a magas vérnyomást, a magas triglicerid- vagy rossz koleszterinszintet és az alacsony jó koleszterinszintet.
A C-vitamin azonban segíthet csökkenteni ezeket a kockázati tényezőket.
Egy vizsgálat során arra a következtetésre jutottak, hogy akik legalább 700 mg C-vitamint szedtek naponta, 25%-kal alacsonyabb volt a szívbetegség kockázata, mint azoknál, akik nem szedtek C-vitamin-kiegészítőt.
Ezenkívül azt is megállapították, hogy a C-vitamin élelmiszerekből történő fogyasztása összefüggésbe hozható a szívbetegségek alacsonyabb kockázatával.
Egy másik tanulmány azt vizsgálta, hogy a napi legalább 500 mg C-vitamin bevétele milyen hatással van a szívbetegségek kockázati tényezőire. Kiderült, hogy a C-vitamin-kiegészítés jelentősen csökkentette a rossz koleszterinszintet, valamint a vér trigliceridszintjét is.
Összefoglalva tehát megállapítható, hogy napi legalább 500 mg C-vitamin bevétele vagy fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek kockázatát. Viszont, ha már alapvetően is magas a C-vitamin bevitele, amely étrendből ered, előfordulhat, hogy a kiegészítők nem nyújtanak további szív-egészségügyi előnyöket.
4. Csökkentheti a vér húgysavszintjét és segíthet megelőzni a köszvényes rohamokat
A köszvény az ízületi gyulladás egy fajtája, amely nagyon fájdalmas, és az ízületek, különösen a nagy lábujjak gyulladásával jár. A köszvényben szenvedők duzzanatot és hirtelen, súlyos fájdalomrohamokat tapasztalhatnak.
Ezek a tünetek főleg akkor jelentkeznek, ha túl sok húgysav van a vérben. A húgysav a szervezet által termelt salakanyag, amely magas szinten kikristályosodhat és lerakódhat az ízületekben.
Azonban a C-vitamin itt is kifejtheti pozitív hatását: segíthet csökkenteni a húgysav szintjét a vérben, és ennek eredményeként elkerülhetők a fentebb említett a köszvényes panaszok.
Egy kutatás során számos egészséges férfi szokásait vizsgálták annak megállapítására, hogy a C-vitamin bevitel összefüggésben áll-e a köszvény kialakulásával. Kiderült, hogy azoknál, akik C-vitamin-kiegészítőt szedtek, 44%-kal alacsonyabb volt a köszvény kialakulásának kockázata.
Bár a kutatások igen bíztatók, további vizsgálatokra van szükség a C-vitamin köszvényre gyakorolt hatásával kapcsolatban.
5. Segít megelőzni a vashiányt
A vas fontos tápanyag, amely számos funkciót lát el a szervezetben. Nélkülözhetetlen a vörösvértestek képzéséhez és az oxigén szállításához a szervezetben.
A C-vitamin-kiegészítők támogathatják a vas felszívódását. Ez a vitamin segít abban, hogy a rosszul felszívódó vasat, például a növényi eredetű vasforrásokat könnyebben felszívódó formává alakítsa.
Ez főleg a vegetáriánus étrendet követőek számára fontos, hiszen a hús jelentős vasforrás.
Csupán 100 mg C-vitamin fogyasztása 67%-kal javíthatja a vas felszívódását, következésképpen segíthet csökkenteni a vérszegénység kockázatát a vashiányra hajlamos emberek körében.
Alacsony vasszint esetén több C-vitaminban gazdag élelmiszer fogyasztása javasolt, illetve a vitamin-kiegészítők szedése is segíthet javítani a vér vasszintjét.
6. Erősíti az immunrendszert
Legtöbben azért szedik ezt a vitamin kiegészítőket, hogy erősítsék az immunrendszerüket, mivel a C-vitamin elősegíti a limfociták és fagociták néven ismert fehérvérsejtek termelődését, amelyek segítenek megvédeni a szervezetet a fertőzésekkel szemben.
Sőt, a C-vitamin segíti ezeknek a fehérvérsejteknek a hatékonyabb működését, miközben megvédi őket a potenciálisan káros molekulák, például a szabad gyökök által okozott károsodástól.
Ez nem minden! A C-vitamin elengedhetetlen része a bőr védekező rendszerének, mivel beépül a bőrbe, ahol antioxidánsként működhet, és segíthet megerősíteni a bőr védőrétegeit.
Vizsgálatok során az is kiderült, hogy a C-vitamin fogyasztás lerövidítheti a sebgyógyulási időt is.
Az alacsony vitaminszint összefüggésbe hozható a rossz egészségügyi eredményekkel is: a tüdőgyulladásban szenvedőknek általában alacsonyabb a vitamin szintje, valamint az is bebizonyosodott, hogy a vitamin-kiegészítők lerövidítik a gyógyulási időt.
7. Védi a memóriáját és a gondolkodását az életkor előrehaladtával
Világszerte több mint 35 millió embert érint a demencia, jellemzően idősebb felnőttek körében fordul elő.
Tanulmányok szerint az oxidatív stressz és az agy, a gerinc és az idegek gyulladása növelheti a demencia kockázatát.
Mivel a C-vitamin erős antioxidáns, ezért az alacsony szintjét a gondolkodási és emlékezési képesség romlásával hozták összefüggésbe.
Sőt, a tanulmányok során az is kiderült, hogy a demenciában szenvedőknél alacsonyabb lehet a vér C-vitamin szintje.
Tehát a táplálékkal vagy étrend-kiegészítőkkel bevitt magas C-vitamin-bevitel védő hatást fejt ki a gondolkodásra és a memóriára az életkor előrehaladtával.
A C-vitamin segíthet az olyan állapotok kialakulása ellen, mint például a demencia.
Nem bizonyított állítások a C-vitaminról
Habár számos előnye van a C-vitamin fogyasztásnak, amelyek tudományosan is bizonyítottak, mégis rengeteg olyan megalapozatlan állítás is létezik, amelyek egyáltalán nem bizonyítottak.
Íme néhány állítás, amely egyelőre nincs bizonyítva a C-vitaminról:
- Megakadályozza a megfázást: habár a vizsgálatok során kiderült. hogy a C-vitamin csökkenti a megfázás súlyosságát és a felépülési időt, magát a megfázást nem akadályozza meg.
- Csökkenti a rák kockázatát: kisebb tanulmányok összefüggésbe hozták a C-vitamin fogyasztás a rákbetegségek alacsonyabb kockázatával. A legtöbb tanulmány azonban azt találta, hogy a C-vitamin nem befolyásolja a rák kialakulásának kockázatát.
- Véd a szembetegségek ellen: sokan úgy gondolják, hogy a C-vitamin csökkenti a szembetegségek, például a szürkehályog és az időskori makuladegeneráció kockázatát, azonban a C-vitamin-kiegészítők nincsennek erre hatással.
- Kezelheti az ólommérgezést: nincs arra vonatkozóan bizonyíték, hogy a C-vitamin képes kezelni az ólommérgezést, habár azt megállapították, hogy az ólommérgezésben szenvedőknek alacsony a C-vitamin szintje.
Összegzésként elmondható, hogy a C-vitamin szedése számos lenyűgöző egészségügyi előnnyel járhat, mint például az antioxidánsok szintjének növelése, a vérnyomás csökkentése, a köszvényes rohamok elleni védelem, a vas felszívódásának javítása, az immunitás fokozása, valamint a szívbetegségek és a demencia kockázatának csökkentése.
A C-vitamin-kiegészítők nagyszerű és egyszerű módszert jelentenek a C-vitamin bevitelének növelésére, ha a normál étrendből nem tudja biztosítani a szervezet számára.