Övsömör tünetei, diagnózisa és kezelése – minden az övsömörről!

Mik lehetnek az övsömör tünetei?

Az övsömör egy vírusos fertőzés, amely fájdalmas kiütéseket okozhat, leggyakrabban a törzs bal vagy jobb oldalán jelenik meg egyetlen hólyagcsík formájában. Az övsömör tüneteinek kialakulása mögött a varicella-zoster vírus áll, ami ugyan az a vírus, ami a bárányhimlőért felelős.

Az övsömör nem egy egészen életen át tartó állapot, azonban igen fájdalmas lehet. A megfelelő oltások segíthetnek csökkenteni az övsömör kialakulásának esélyeit, illetve annak lefolyását is lerövidíthetik. A betegség leggyakoribb szövődménye a posztherpetikus neuralgia, amely hosszú ideig még fájdalmat okozhat, miután kitisztultak a hólyagok.

Az övsömör tünetei

Az övsömör tünetei jellemzően a test egyik oldalán, kis részen jelentkeznek. A tünetek az alábbiak lehetnek:

 • fájdalom az említett részen
 • égető, zsibbadó, bizsergő érzések
 • piros kiütések, amelyek néhány nappal a fájdalmat követően jelentkeznek
 • folyadékkal töltött hólyagok a fájdalmas területen
 • viszketés

Néhányan az alábbi tüneteket is tapasztalhatják:

1. kép – Az övsömör legjellegzetesebb tünete a fájdalmas kiütések

Az övsömör tünetei között általában a fájdalom jelenik meg legelőször, ami egyesek számára igen intenzív lehet. A fájdalom helyétől függően a tünetek néha összetéveszthetők szívet, tüdőt vagy vesét érinti problémákkal. Néhány ember akár övsömör által okozott fájdalmakat tapasztalhat kiütések nélkül is, ritkább esetben pedig a kiütések akár megjelenhetnek a szem, nyak és az arc egyik oldalain.

Az övsömör tüneteinek kialakulása

Az övsömört a varicella-zoster vírus okozza, ami a bárányhimlőért is felelős. Az övsömör akár azoknál is kialakulhat, akik korábban átestek a bárányhimlő tüneten, mivel a vírus a himlő lefolyását követően bejut az idegrendszerben és akár évekig tünetmentesen szunnyadhat.

Végül a vírus újra aktiválódhoz és az idegpályákon haladva eljuthat a bőrhöz, ahol megjelenhet az övsömör. Természetesen nem minden ember esetében alakulnak ki automatikusan a tünetek ha átesett a bárányhimlőn.

Az övsömör kialakulása pontosan nem ismert, a kutatások jelen állása szerint valószínűleg kialakulásának esélyei összefüggésbe hozhatók a csökkent szervezeti immunitással (ezért is fordul elő gyakrabban a 60 év felettieknél).

Rizikó faktorok az övsömör kialakulásával kapcsolatosan

A bárányhimlő korábbi megléte már önmagában is növeli az övsömör kialakulásának kockázatát. További az alábbi faktorok is szerepet játszhatnak az övsömör tüneteinél:

 • Idősebb mint 50 év: az övsömör kialakulásának kockázata az életkor előrehaladtával egyenes arányosan növekszik.
 • Bizonyos betegségek megléte: az immunrendszert gyengítő betegségek szintén növelik az övsömör kialakulásának lehetőségét (HIV, AIDS, bizonyos rákos megbetegedések)
 • Gyógyszeres kezelések: Az átültetett szervek kilökődésének megakadályozására tervezett gyógyszerek növelhetik az övsömör kockázatát – akárcsak a szteroidok, például a prednizon hosszan tartó használata.

Az övsömör tüneteinek kezelése

Az övsömörre nincs gyógymód, azonban a különböző vényköteles gyógyszerek felgyorsíthatják a gyógyulási folyamatot, illetve csökkenthetik a további szövődmények kialakulását. Legtöbbször az alábbi gyógyszerek segíthetnek a tünetek kezelésében:

 • Aciklovir (Zovirax)
 • Famciklovir
 • Valaciklovir (Valtrex)

Az övsömör általában 2-6 hétig tart és az érintettek nagy része életében kizárólag egyszer tapasztalja meg, azonban előfordulnak olyan esetek is, amikor akár két-három alkalommal is átesnek rajta az emberek.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Skarlát tünetei, kialakulása és kezelése

csü máj 13 , 2021
Mi az a skarlát? Mik lehetnek a skarlát tünetei? A skarlát láz vagy másnéven scarlatina, egy olyan fertőzés amely a strep-torokban szenvedő embereknél alakulhat ki. A skarlát tünetei között megjelenhet az erős, vörös bőrkiütések, magas láz és a torokfájás is. […]
Skarlát tünetei, kialakulása és kezelése

Ez is érdekelheti