Az eper az egyik legízletesebb gyümölcs, amit fogyaszthatunk fagyasztott illetve friss formájában is. Szerencsére hazánkban is igen nagy népszerűségnek örvend, a nyári időszakban előszeretettel kerül a családok asztalára, mint egészséges desszert vagy nassolni való.
Azonban az eper nem csak hogy finom, de még rendkívül egészséges is. Cikkünkben, most az eper 8 meglepő tulajdonsága kerül bemutatásra, amivel akár egészségünket is támogathatja.
1. Támogatja az immunrendszert
Az eper kimagasló C-vitamin tartalommal rendelkezik, ezáltal pedig tökéletesen képes támogatni immunrendszerünk erősségét. A legtöbb emlős az állatvilágban képes természetes módon is C-vitamint előállítani a szervezetünkben, azonban az emberekre ez nem igaz – ezért is olyan fontos gondoskodnunk a megfelelő C-vitamin pótlásról.
Jó hír azonban, hogy 150 gramm eper nagyjából 97 mg C-vitamint tartalmaz, ami az ajánlott napi bevitel 108%-a. Ha tehát szeretnéd természetes úton pótolni napi C-bitamin beviteled, akkor bátran fogyaszd minden nap az epret!
2. Megőrzi az egészséges látást
Az eperben megtalálható antioxidáns vegyületek segíthetnek megőrizni szemünk egészségét illetve megelőzni a szürkehályog kialakulását, ami idős korban akár vaksághoz is vezethet. Szemünknek C-vitaminra van szüksége ahhoz, hogy megfelelően tudjon védekezni a káros UV sugarakkal szemben, kutatások pedig már azt is bebizonyították, hogy a C-vitamin fontos szerepet játszik a szaruhártya és a retina erősítésében.
Fontos azonban megemlíteni, hogy a C-vitamin rendszeres túladagolása növelheti a szürkehályog kialakulásának kockázatát, azonban ha kizárólag természetes módon visszük be ezt a vitamint, úgy ennek a túladagolásnak az esélye igen csekély lesz.
3. Védelmet nyújthat a rákkal szemben
A rákos megbetegedések a nyugati világban egyre gyakrabban alakulnak ki és sajnos hazánk is az elsők között van világszerte a rákot diagnosztizált betegek tekintetében. Az eper magas C-vitamin tartalmának köszönhetően támogathatja immunrendszerünket, aminek erőssége jelentősen csökkentheti a rákos betegségek kialakulásának kockázatát.
Ráadásul az eper olyan vegyületeket is tartalmaz, amelyek akár a rákos sejtek növekedését is gátolhatják.
4. Javítja a bőr ellenálló képességét
Az eperben megtalálható C-vitamin létfontosságú szerepet játszik a szervezet kollagén termelésében, amiről már több alkalommal is bebizonyították, hogy segít javítani a bőr rugalmasságát és ellenálló képességét.
Az életkor előre haladtával szervezetünk folyamatosan veszít kollagén mennyiségéből, azonban a megfelelő mennyiségű C-vitamin pótlásával ez a folyamat lelassítható, így megőrizhetjük bőrünk fiatalságát és feszességét.
5. Csökkenti a koleszterinszintet
A magas koleszterin által okozott szívbetegségek az egyik vezető halálozási okok világszerte. Szerencsére az eperben megtalálható vegyületek, mint az ellagsav és a flavonoidok antioxidáns hatást fejthetnek ki, amelyek különféle módon javíthatják a szív egészségét.
Többek között gyulladáscsökkentő tulajdonságuknak köszönhetően képesek meggátolni a krónikus szívbetegségek kialakulását, illetve ellensúlyozzák a szervezetben felgyülemlő rossz koleszterin negatív hatásait is.
Tehát ha neked is magas a koleszterinszinted, úgy bátran ajánljuk, hogy fogyassz epret rendszeresen, mivel az egyik legjobb természetes koleszterincsökkentő.
6. Szabályozza a vérnyomást
A kálium a szívünk számára rendkívül fontos, az eper pedig igen gazdag ebben a tápanyagban is. A kálium többek között segíthet a magas vérnyomás csökkentésében illetve annak szabályozásában. A kálium hiány egyik jellemző tünete lehet a szív hirtelen dobbanása és a légzési nehézségek, így ezen tünetek megléte esetén mindenképpen érdemes lehet megfontolni a kálium természetes pótlásának lehetőségeit.
7. Támogatja az emésztőrendszert
A rostok elengedhetetlen szerepet játszanak az egészséges emésztésben. A rostok nem megfelelő mennyiségű pótlása olyan egészségügyi problémákhoz vezethetnek, mint a székrekedés vagy a belek gyulladása.
Továbbá a megfelelő rostbevitel még a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében is segítséget nyújthat azáltal, hogy lassítja a glükóz felszívódását a véráramban, így az epret bátran fogyaszthatják a diabétesz tüneteitől szenvedők is.
8. Segíthet az egészséges testsúly megőrzésében
Az egészséges testsúly megőrzése az egyik legjobb védekezési módszer a 2-es típusú cukorbetegséggel és a szívbetegségekkel szemben. Ráadásul a megfelelő testsúly még az általános közérzetet is javítja, ezért is érdemes odafigyelni az általunk elfogyasztott ételekre és a rendszeres testmozgásra.
Igaz, hogy az eper természetes módon tartalmaz gyümölcscukrot, de még így is elenyésző ez a mennyiség szemben a boltokban megtalálható mesterségesen előállított élelmiszerekkel. Ráadásul az eper igen gazdag rostokban, amelyek növelheti a teltségérzetet, így biztosítva a kevesebb kalóriabevitelt a nap folyamán.
A felsorolt tulajdonságai alapján már kicsit sem meglepő, hogy miért szerepel az eper rendszeresen a különböző diétákban és egészséges étrendekben – hiszen ízletes, természetes ráadásul még tápláló is!
Összegzés
Az eper talán hazánkban is az egyik leggyakrabban fogyasztott gyümölcs, ami nem csak hogy finom, de rendkívül egészséges is. Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően javíthatja az immunrendszerünket, segíthet megőrizni látásunk egészségét és bőrünk fiatalságát. Nem utolsó sorban pedig segíthet az egészséges vérnyomás és koleszterinszint fenntartásában.