Kötőhártya gyulladás tünetei, kezelése és megelőzése

Mik lehetnek a kötőhártya gyulladás tünetei? A kötőhártya gyulladás a szemgolyó külső membránjának fertőzését jelenti. Ekkor a kötőhártya véredényei gyulladtak, ezért alakul ki a piros vagy rózsaszín szem, mint jellemző tünet.

Kötőhártya gyulladás tünetei

Mivel a bakteriális vagy vírusos kötőhártya gyulladás nagyon fertőző, fontos, hogy időben észleljük a kötőhártya gyulladás tüneteit. Akár 2 hétig is fertőzhet az érintett beteg.

Ha az alábbi tüneteket tapasztalja, mindenképp keresse fel háziorvosát:

 • rózsaszínű vagy vörös tónusú szemek
 • szemcsés látás
 • erős könnyezés, amely éjszaka felhalmozódik a szemen
 • viszketés
 • rendellenes mennyiségű könny

Mi okozhat kötőhártya gyulladást?

 • Vírusok vagy baktériumok: a bakteriális kötőhártya gyulladást általában ugyanazok a baktériumok okozzák, amelyek a torokgyulladásért is felelősek. Ezzel szemben a vírus okozta kötőhártya gyulladás a náthát okozó vírusok egyikének eredménye. Az ok viszont ebben az esetben lényegtelen, hiszen mindkét esetben rendkívül fertőző a jelenség. Egyszerű kézzel való érintkezéssel is továbbadható a betegség.
 • Allergia: a különféle pollenek is képesek rózsaszínűvé vagy vörössé „varázsolni” a szemet. Az allergén anyagok serkentik a testet, hogy több hisztamint hozzon létre, amelyek gyulladást okoznak. Ez allergiás kötőhártya-gyulladást okozhat. Ebben az esetben a viszketés igen gyakori.
 • Vegyszerek: amennyiben idegen anyag vagy vegyszer kerül a szembe, a kötőhártya gyulladás kockázata megnőhet. Azonban a szem vízzel való öblítése egyszerű, ám hatékony módszer arra, hogy az irritáló anyag ne okozzon elszíneződést a szemen.

Hogyan diagnosztizálható a kötőhártya gyulladás?

A kötőhártya gyulladás tünetei szinte teljesen egyértelműek, így a diagnózis felállítása egyszerű. Pár egyszerű kérdéssel és a szem vizsgálatával kideríthetik, hogy valóban ez a jelenség áll-e fenn. A kérdések közé tartozhat, hogy viszket-e a szeme, vagy hogy gyakran könnyezik-e. Náthára, szénanáthára vagy asztmára vonatkozó kérdésekre is számíthat.

Amennyiben szükséges, könny- vagy folyadékmintát a kötőhártyájáról tovább küldhetnek elemzésre.

Hogyan kezelhetők a kötőhártya gyulladás tünetei?

A kötőhártya gyulladás kezelése függ attól, hogy pontosan mi okozza.

Kötőhártya gyulladás tünetei, kezelése és megelőzése
1. kép – rózsaszínű vagy vöröses szemek? – ezek akár a kötőhártya gyulladás tünetei is lehetnek!

Ha az irritációt valamilyen vegyszer vagy kémiai anyag okozta, néhány nap alatt magától elmúlik. Viszont ha a gyulladást baktérium, vírus vagy allergén okozta, számos kezelési lehetőség közül tudunk választani.

Bakteriális kötőhártya-gyulladás

Amennyiben bakteriális fertőzés okozta kötőhártya gyulladásról beszélünk, a leghatékonyabb gyógymód az antibiotikumos kezelés. A felnőttek számára leggyakrabban szemcsepp formájában, míg gyermekek esetében kenőcs formájában is hozzájuthatunk, hogy könnyebb legyen a készítmény alkalmazása.

Az antibiotikum alkalmazása után néhány nap alatt várható a javulás.

Vírusos kötőhártya-gyulladás

A vírusos kötőhártya gyulladás kezelésére nincs elérhető módszer. Ebben az esetben a betegség úgy működik, mint egy egyszerű nátha, tehát magától elmúlik. Az ilyen típusú kötőhártya gyulladás tünetei 7-10 nap alatt maguktól elmúlnak.

Azonban a meleg borogatás enyhíthet a kellemetlen tüneteken.

Allergiás kötőhártya-gyulladás

Az allergiás kötőhártya gyulladás tüneteinek kezelésére leggyakrabban antihisztamint írnak fel a gyulladás enyhítésére. Ezek között találhatunk számos vény nélkül kapható gyógyszert is.

A kezelések emellett magukban foglalják az antihisztamin szemcseppeket vagy a gyulladáscsökkentő szemcseppeket.

Házi gyógymódok

A meleg borogatáson kívül a vény nélkül kapható szemcseppek segíthetnek a kötőhártya gyulladás tüneteinek enyhítésében. Gyulladás esetén a kontaktlencse viselését is érdemes elhagyni, amíg a szem teljesen meg nem tisztul.

Hogyan lehet megelőzni a kötőhártya gyulladást?

A megfelelő higiénia kialakítása nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a gyulladást elkerüljük. Kerülje a szem érintését, valamint alaposan és gyakran mosson kezet. Csak tiszta törölközőt használjon az arc és a szem törlésére.

Emellett kerülje a kozmetikumok, például szemceruza vagy szempillaspirál megosztását másokkal. A párnahuzatok gyakori mosása/ cseréje is sokat segíthet a betegség kialakulásának elkerülésében.

Amennyiben Ön kontaktlencsét visel, számíthat arra is, hogy a tünetek enyhítése érdekében orvosa arra fogja kérni, hogy váltson más típusú kontaktlencsére vagy fertőtlenítő oldatra.

Ekkora javasolhatják még a kontaktlencsék gyakrabban történő tisztítását vagy cseréjét, vagy annak végleges elhagyását.

A fertőzés terjedésének megakadályozása

Amennyiben már tapasztalja a kötőhártya gyulladás tüneteit, a következőket teheti a fertőzés elkerüléséért:

 • Rendszeresen mosson kezet.
 • Kerülje a törülközők vagy mosogatórongyok megosztását.
 • Naponta cserélje le a törölközőt és a mosogatórongyot.
 • A fertőzés megszűnése után cserélje ki a szemkozmetikumokat.
 • Kövesse az egészségügyi szolgáltató tanácsát a kontaktlencse ápolásával kapcsolatban.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Premenstruációs szindróma (PMS) tünetei, diagnózisa és kezelése

csü júl 15 , 2021
Mi az a premenstruációs szindróma (PMS)? A premenstruációs szindróma a tünetek széles skálájával rendelkezik, beleértve a hangulatingadozásokat, a fáradtságot az ingerlékenységet vagy a csökkent étvágyat. Becslések szerint 4 menstruáló nőből 3-nál valamilyen premenstruációs szindróma jelentkezik. A tünetek általában kiszámítható időközönként […]
Premenstruációs szindróma (PMS) tünetei, diagnózisa és kezelése

Ez is érdekelheti