B12 vitamin: 9 pozitív egészségügyi hatása

A B12 vitamin egy esszenciális vitamin, melyet a szervezet nem tud önmagától előállítani, viszont nagyon is szüksége van rá.

Természetes formában megtalálható állati eredetű termékekben, vagy akár bizonyos élelmiszerek adalékanyagaként is szerepelhet. Ezenkívül már számos táplálékkiegészítőben is megtalálható.

A B-vitamin fontos szerepet játszik a szervezetben: többek között támogatja az idegsejtek normál működését, valamint szükséges a vörösvértestek képződéséhez és a DNS-szintézishez.

Sőt, ez a lenyűgöző vitamin növelheti a szervezet energiaszintjét, javíthatja a memóriát és segíthet megelőzni a szívbetegségeket.

Cikkünkben a B-vitamin 9 egészségügyi előnyét mutatjuk be, amelyek mindegyike tudományosan bizonyított.

1. Segít a vörösvértestek képződésében és a vérszegénység megelőzésében

A B12 vitamin egyik legfontosabb szerepe a szervezetben a vörösvértestek termelésének támogatása.

Az alacsony B-vitamin szint csökkenti a vörösvértestek képződését, és megakadályozza azok megfelelő fejlődését.

Normál esetben a vörösvértestek kicsik és kerekek, azonban B12 vitamin hiány esetén nagyobbak és jellemzően oválisak lesznek.

Ennek a torz alaknak köszönhetően a vörösvértestek nem tudnak megfelelő sebességgel eljutni a csontvelőből a véráramba, amely vérszegénységet okoz.

Vérszegénység esetén a szervezetében nincs elég vörösvérsejt ahhoz, hogy oxigént szállítson a létfontosságú szerveihez, ennek következtében fáradt és gyenge lesz.

2. Megelőzheti a súlyos születési rendellenességeket

Vizsgálatok során kiderült, hogy a magzat agyának és idegrendszerének megfelelő fejlődéséhez elegendő B-szintre van szüksége az anyától, így kulcsfontosságú a megfelelő B-vitamin szint az egészséges terhességhez.

A B-vitamin hiánya a terhesség kezdeti szakaszában növelheti a születési rendellenességek, például az idegcső-rendellenességek kockázatát. Sőt, hozzájárulhat a koraszüléshez vagy a vetéléshez is.

Egy tanulmány megállapította, hogy a 250 mg/dl-nél alacsonyabb B12 vitamin szinttel rendelkező nők háromszor nagyobb valószínűséggel szülnek születési rendellenességgel rendelkező gyermeket.

A 150 mg/dl alatti B-vitamin-hiányban szenvedő nőknél a kockázat ötször nagyobb volt, mint a 400 mg/dl feletti nők esetében.

3. Támogathatja a csontok egészségét és megelőzheti a csontritkulást

A B-vitamin a csontok egészségében is szerepet játszik.

Egy vizsgálat során kimutatták, hogy a B12-vitamin-hiányban szenvedők csontsűrűsége is alacsonyabb volt a normálnál.

B12 vitamin: 9 pozitív egészségügyi hatása
1. kép – A B12 vitamin a csontok egészségét is támogathatja

A csökkent ásványianyag-sűrűségű csontok idővel érzékenyek és törékennyé válhatnak, ami növeli a csontritkulás kockázatát.

Ezenkívül több tanulmány is talált összefüggést az alacsony B12 vitamin szint, valamint a rossz csontok egészsége és a csontritkulás között, főként nők esetében.

4. Csökkentheti a makuladegeneráció kockázatát

A makuladegeneráció egy szembetegség, amely elsősorban a központi látást érinti, azonban a megfelelő B12 vitamin szint segíthet megelőzni az időskori makuladegeneráció kockázatát.

A kutatók úgy vélik, hogy a B12-vitamin pótlása csökkentheti a homocisztein szintjét, amely egy olyan típusú aminosav, amely a véráramban található. Az emelkedett homociszteinszintet összefüggésbe hozták az életkorral összefüggő makuladegeneráció fokozott kockázatával.

Egy tanulmány, amely 40 éves vagy annál idősebb nőket vizsgált, arra a következtetésre jutott, hogy a B12 vitamin, valamint a folsav és a B6-vitamin pótlása csökkentheti ezt a kockázatot.

Akik 7 éven át ezen kiegészítőket kapták kevesebb makuladegenerációt tapasztaltak, mint a placebo csoportban.

Azonban a kutatók további vizsgálatokkal próbálják alátámasztani, hogy a B12 vitamin szerepet játszhat a látás egészségében és a makuladegeneráció megelőzésében.

5. Javíthatja a hangulatot és a depresszió tüneteit

Tudta, hogy a B12 vitamin segítségével a hangulat is javítható?

Habár ez a tulajdonsága még nem teljesen ismert, azt biztosan tudjuk, hogy ez a vitamin létfontosságú szerepet játszik a szerotonin szintézisében és metabolizmusában, amely a hangulat szabályozásáért felelős vegyi anyag.

Következésképpen megállapítható, hogy a B-vitamin hiánya csökkent szerotonintermeléshez vezethet, ami depressziós hangulatot okozhat.

Számos tanulmány alátámasztotta, hogy a B12 vitamin használata a depresszió tüneteinek javítását okozta, akiknél ez a vitamin kevesebb volt.

Egy depresszióban szenvedő és alacsony B-vitamin-szintű embereken végzett tanulmány pedig megállapította, hogy azok, akik antidepresszánst és B12-vitamint is kaptak, nagyobb valószínűséggel mutattak javuló depressziós tüneteket.

Sőt, azt is kimutatták, hogy a B-vitamin hiány kétszerese a súlyos depresszió kockázatának, azonban a magas B-vitamin szint összefüggésbe hozható a jobb kezelési eredményekkel.

6. Jótékony hatással lehet az agyra

A B-vitamin hiány összefüggésbe hozható a memóriavesztéssel, főleg idősebb felnőttek esetében.

Ez a vitamin szerepet játszhat az agy atrófiájának megelőzésében, amely az agy neuronjainak elvesztése, és gyakran emlékezetkieséssel vagy demenciával jár együtt.

Egy korai stádiumú demenciában szenvedő betegeken végzett tanulmány során kiderült, hogy a B-vitamin és az omega-3 zsírsav-kiegészítők kombinációja lassította a szellemi hanyatlást.

Egy másik kutatás során azt is megállapították, hogy még a normál B-vitamin szintje is hozzájárulhat a memória gyenge teljesítményéhez, így kijelenthető, hogy a B-vitamin pótlása javíthatja a memóriát.

Azonban a kutatók úgy vélik, hogy további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy bátran kijelentsük a B12 vitamin befolyását a memóriára és kognitív funkciókra.

7. Energialöketet adhat

Tulajdonképpen az összes B-vitamin fontos szerepet játszik a szervezet energiatermelésében, bár nem feltétlenül maguk szolgáltatnak energiát.

Azt biztosan tudjuk, hogy a bizonyítékok jelenleg nem elegendők ahhoz, hogy kijelentsük, a B12 vitamin-kiegészítők növelik az energiát azoknál, akikben elegendő mennyiségű ez a vitamin.

Azonban ha jelentős B-vitamin-hiányban szenved, a táplálékkiegészítők szedése vagy a bevitel növelése valószínűleg javítja az energiaszintjét.

A B12 vitamin hiányának egyik leggyakoribb korai jele a fáradtság vagy az energiahiány.

8. Javíthatja a szív egészségét a homocisztein csökkentésével

A homocisztein általános aminosav magas vérszintjét összefüggésbe hozták a szívbetegségek fokozott kockázatával, így, ha jelentős B-vitaminhiányban szenved, a homociszteinszintje megemelkedik.

Kutatások során fény derült arra, hogy a B-vitamin csökkentheti a homocisztein szintjét, ami csökkentheti a szívbetegség kockázatát.

Azonban további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy megerősítsék azt a tényt, hogy a B12 vitamin-kiegészítők hatékonyak ebben a tekintetben.

9. Támogatja az egészséges hajat, bőrt és körmöket

A B12 vitamin hozzájárulhat az egészséges haj, bőr és köröm fenntartásához is.

Ezt úgy állapították meg, hogy a B12 vitamin alacsony szintje különféle bőrgyógyászati tüneteket okozhat, beleértve a hiperpigmentációt, a köröm elszíneződését, a haj elváltozásait és a szájgyulladást.

A B12 vitamin pótlása azonban javítja a B12-hiányban szenvedő betegek bőrgyógyászati tüneteit.

Ha azonban Ön alapvetően normál vagy magas B-vitamin szinttel rendelkezik, akkor valószínűleg nem javítja a bőrt, a köröm erejét vagy a haj egészségét a kiegészítők szedése.

Összegzésként elmondható, hogy a B-vitamin szedése csakis pozitív hatással van a szervezetre, például megelőzi a súlyos születési rendellenességeket, támogatja a csontok egészségét, javítja a hangulatot, valamint az egészséges bőr és haj megőrzését, emellett számos testi funkcióért felelős.

Fontos, hogy az étrendünk tartalmazzon megfelelő mennyiségű B-vitamint, ha azonban ez nem megoldható, mindenképp vegyük fontolóra a különféle táplálékkiegészítők szedését.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Kelkáposzta – 7 Dolog, Amit Feltétlenül Tudnod Kell Róla…

csü nov 24 , 2022
A kelkáposzta a zöld leveles zöldségek között is kiemelkedően egészséges, bátran hívhatjuk a zöldségek királyának. Kétség sem fér hozzá, hogy a benne megtalálható tápanyagok mindegyike segíthet megőrizni egészségünket, sőt akár meglévő gyulladások kezelésében is hatékony szerepet játszhat. Cikkünkben, most a […]
Kelkáposzta – 7 Dolog, Amit Feltétlenül Tudnod Kell Róla…

Ez is érdekelheti