Pánikbetegség tünetei és kezelése

Mi az a pánikbetegség? Mik lehetnek a pánikbetegség tünetei?

Pánikbetegségről akkor beszélünk, ha ismétlődő váratlan pánikrohamok jelentkeznek. A pánikroham meghatározásához az alábbi áll a legközelebb: erőteljes félelem vagy kellemetlenség hirtelen hullámai, amelyek perceken belül csúcspontba kerülnek.

A pánikroham főként akkor fordul elő, amikor a beteg hirtelen jelentkező, elsöprő/megsemmisítő terrort érez, amelynek nincs nyilvánvaló oka. A pánikbetegség tünetei között szerepelhet légzési nehézség, izzadás, valamint gyors szívdobogás.

Meglepő, de a legtöbb ember életében legalább egyszer vagy kétszer előfordulhat pánikroham. A pánikbetegség egy elég összetett, rendellenes viselkedési forma, mivel a beteg tartós félelemben él az újabb pánikrohamtól tartva. Ahogy láthatjuk, ez egy végtelen körforgást szülhet.

Annak ellenére, hogy a pánikbetegség tünetei meglehetősen nyomasztók és ijesztők, a megfelelő kezeléssel az állapot jelentős mértékben javítható. Annak érdekében, hogy az életminőség javuljon és a tünetek csökkenjenek az első és legfontosabb teendő a kezelés kialakítása.

Mik a pánikbetegség tünetei?

A pánikbetegség tünetei gyakran 25 éven aluli tizenéveseknél és fiatal felnőtteknél kezdődnek meg. A probléma főként abban rejlik, hogyha valakinek négy vagy annál több pánikrohama jelentkezett már, akkor megindul egy körforgás, ami magába foglalja magát a félelmet egy újabb pánikrohamtól tartva, ami sajnos újabb rohamokat eredményezhet.

A pánikroham intenzív félelmet okoz, amely hirtelen kezdődik, gyakran figyelmeztetés nélkül. A roham általában 10-20 percig tart, azonban szélsőséges esetekben előfordulhat, hogy a tünetek több, mint egy órán keresztül jelen vannak. A tapasztalat mindenki számára eltérő lehet, és a pánikbetegség tünetei gyakran változhatnak.

A pánikrohamokkal kapcsolatos gyakori tünetek a következők:

 • intenzív szívverés vagy szívdobogás
 • légszomj
 • fulladásérzet
 • szédülés
 • hányinger
 • izzadás vagy hidegrázás
 • remegés
 • mentális állapot változásai
 • zsibbadás vagy bizsergés a kézben vagy a lábban
 • mellkasi fájdalom vagy szorítás
 • halálfélelem

A pánikrohamok tünetei gyakran egyértelmű ok nélkül fordulnak elő. A tünetek általában nem arányosak a környezetben fennálló veszélyszinttel.

Mi lehet a kiváltó ok?

Habár a pánikbetegség okai nem egyértelműek, a betegséggel kapcsolatos információk arra utalnak, hogy bizonyos csoportoknál nagyobb valószínűséggel alakul ki a rendellenesség – különösen a nők kétszer annyira hajlamosak az állapot kialakulására.

Hogyan diagnosztizálják a pánikbetegséget?

Ha pánikbetegség tünetei állnak fenn, sürgősségi orvosi segítséget is kérhet. Aki először tapasztalja magán a pánikbetegség tüneteit gyakran összetéveszti a szívrohammal.

A sürgősségi osztályon tartózkodva több tesztet fognak elvégezni annak megállapítására, hogy a tüneteket szívroham okozza-e. Vérvizsgálatot is végezhetnek, hogy kizárják az egyéb feltételeket, amelyek hasonló tüneteket okozhatnak, emellett a szívműködést is ellenőrízhetik (EKG).

Abban az esetben, ha a tesztek alapján nem meghatározható, hogy mi okozta a rohamot, mentálhigiénés vizsgálatot javasolhatnak az orvosok.

Hogyan kezelhető a pánikbetegség?

A kezelés főleg a pánikbetegség tüneteinek csökkentésére vagy kiküszöbölésére összpontosít. Ezt képzett szakemberrel történő terápiával és bizonyos esetekben gyógyszeres kezeléssel érik el, ez többnyire kognitív-viselkedési terápiát foglal magában. Az eljárás során a beteg megtanulja, hogyan változtassa meg gondolatait és tetteit, és hogy megértse a rohamok okát, illetve kezelje a félelmét.

A pánikbetegség kezelésére használt gyógyszerek az alábbiak lehetnek:

 • fluoxetin
 • paroxetin
 • szertralin

A pánikbetegség kezelésére gyakran alkalmazott egyéb gyógyszerek a következők:

 • szerotonin-norepinefrin visszavétel-gátlók (SNRI-k), az antidepresszánsok egy másik osztálya
 • antiszezizáló gyógyszerek
 • benzodiazepinek (amelyeket általában nyugtatóként használnak), beleértve a diazepámot vagy a klonazepámot
 • monoamin-oxidáz inhibitorok (MAOI), egy másik típusú antidepresszáns, amelyet ritkán, de súlyos mellékhatások miatt használhatnak

Ezeken a kezeléseken kívül számos lépést megtehet Ön is annak érdekében, hogy a pánikbetegség tünetei javuljanak. Például:

 • napi rutintevékenységek fenntartása
 • rendszeres testmozgás
 • elegendő alvás
 • koffein fogyasztás elkerülése
1. kép – a pánikbetegség tüneteinek elkerülése érdekében kerülendő a koffein

Megelőzhető a pánikbetegség kialakulása?

Sajnos valószínű, hogy a pánikbetegség megelőzése nem lehetséges. Viszont az alkohol, stimulánsok (pl. koffein), valamint tiltott gyógyszerek elkerülésével a pánikbetegség tünetei sok esetben megelőzhetők. Rendkívül fontos momentum a betegség felismerésében, ha észreveszi, hogy szorongástól szenved, illetve szorongás tüneteit észleli magán. Ha ilyen jellegű problémákkal küzd, érdemes lehet konzultálni egy olyan szakemberrel, aki javasolni tud kezelési módszereket.

Összességében: a pánikbetegség gyakran egy krónikus (hosszú távú) állapot, amelyet nehéz kezelni. Néhány ilyen rendellenességben szenvedő beteg nem reagál jól a kezelésre, másoknak lehetnek periódusai, amikor nincsenek tüneteik, vagy épp ellenkezőleg, olyan időszakon megy keresztül, amikor a pánikbetegség tünetei eléggé intenzívek. A pánikbetegségben szenvedő emberek többsége a kezelés hatására képes enyhíteni ezen tüneteket.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Huntington kór - Mire készüljünk fel, hogyan éljünk együtt vele?

csü júl 16 , 2020
Mi a Huntington kór? A Huntington kór egy örökletes állapot, amelyben az agy idegsejtjei fokozatosan lebontják saját magukat. Ez befolyásolja a fizikai mozgást, érzelmeket és a kognitív képességet. Nincs gyógymód, de vannak módjai ennek a betegségnek és a tüneteknek a […]
huntington kór

Ez is érdekelheti