8 lenyűgöző egészségügyi előny, amit a fekete kömény adhat

A kalonji, más néven fekete kömény, nigella vagy tudományos nevén Nigella sativa, a boglárka virágos növények családjába tartozik. Akár 30 centiméter magasra is képes megnői, gyümölcsét számos konyhában alkalmazzák előszeretettel ízes fűszerként.

A fekete kömény azonban jóval több, mint egy átlagos fűszer – több évszázadra visszavezethetőleg bizonyított, hogy már a múltban is gyakran alkalmazták gyógyászati eszközként is például hasmenések kezelésénél.

Cikkünkben, most 8 lenyűgöző egészségügyi előnyt mutatunk be, amiket Ön is élvezhet a fekete kömény rendszeres fogyasztása esetén!

1. Tele van antioxidánsokkal

Az antioxidánsok olyan anyagok, amelyek semlegesítik a káros szabad gyököket és megakadályozzák a sejtek oxidatív roncsolódását. A jelenleg rendelkezésre álló kutatások azt mutatják, hogy az antioxidánsok erőteljes befolyással rendelkeznek az emberi test egészségére. Védelmet nyújthatnak számos krónikus betegséggel szemben, mint a cukorbetegség, elhízás vagy a különböző szívbetegségek.

Számos, a kalonjiban található vegyület, mint például a timokinon, a karvakrol, a t-anetol és a 4-terpineol közismerten antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek és akár illóolaj formájában is élvezhetjük az említett egészségügyi előnyöket.

2. Csökkentheti a koleszterinszintet

A koleszterin egy zsírszerű anyag, amely az egész szervezetben megtalálható. Szükségünk van rá kis mennyiségben, azonban túlzott felhalmozódása a szervezetben növelheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

A fekete kömény a jelen kutatások alapján igen hatékonyan veheti fel a küzdelmet a magas koleszterinszinttel szemben. Rendszeres fogyasztása segíthet csökkeni a rossz koleszterint mennyiségét, míg ezzel egyidejűleg növelheti a jó koleszterin szintjét. Különösen kimagasló eredmények születtek a kutatások során a cukorbetegségben szenvedőknél.

3. Rákellenes tulajdonságokkal rendelkezhet

Magas antioxidáns mennyisége révén, a fekete kömény akár segíthet megelőzni a rákos megbetegedések kialakulását is. A különböző vizsgálatok során a kutatók megállapították, hogy a kalonji-ban található timokinon aktív vegyületként jelenik meg a rákkal szemben, azáltal, hogy képes akár sejthalált előidézni a vérrákos sejtekben.

8 lenyűgöző egészségügyi előny, amit a fekete kömény adhat
1. kép – 8 lenyűgöző egészségügyi előny, amit a fekete kömény adhat

Egy másik tanulmány kimutatta, hogy a kalonji kivonat akár képes inaktiválni a mellrákos sejteket is. Fontos azonban megemlíteni, hogy további kutatásokra van szükség azzal kapcsolatban, hogy biztosan kijelenthessük, hogy a fekete kömény valóban hatékonyan veszi fel a küzdelmet a rákos sejtekkel szemben.

4. Segíthet a baktériumok elpusztításában

A betegségeket okozó baktériumok a különböző fertőzések hosszú listájáért felelősek mint például a tüdő vagy fülgyulladás. Néhány tanulmány kimutatta, hogy a fekete kömény antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, így akár hatékonyan veheti fel a küzdelmet bizonyos baktériumtörzsekkel szemben.

Egy tanulmány a kalonjit helyileg alkalmazta staphylococcus okozta bőrfertőzésben szenvedő csecsemőknél, és megállapította, hogy ugyanolyan hatékony, mint a bakteriális fertőzések kezelésére használt antibiotikumok. Továbbá számos, más kémcsőben végzett vizsgálat is kimutatta, hogy a kalonji segíthet gátolni az MRSA, valamint sok más baktériumtörzs fejlődését is.

5. Enyhítheti a gyulladásokat

Normális eseteben a gyulladás egy immunválasz a szervezettől, ami segít védelmet nyújtani a különböző sérülésekkel, fertőzésekkel szemben. Azonban, ha ez a gyulladásos állapot krónikussá válik, úgy az már komoly egészségügyi károkat is okozhat.

Bizonyos tanulmányok úgy találták, hogy a fekete kömény erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Azonban ezek a tanulmányok egyelőre igen korlátozottak, többnyire állatokon történtek, így egyelőre nehéz pontosan megállapítani, hogy kalonji gyulladáscsökkentő hatás milyen formában jelenik meg az embereknél.

6. Segíthet megvédeni a májat

A máj egy hihetetlenül fontos szerv, több feladatot is ellát a testünkben. Többek között eltávolítja a méreganyagokat, lebontja a gyógyszereket, feldolgozza a tápanyagokat és további fontos fehérjéket és anyagokat termel a szervezet egészségének megőrzéséhez.

Egy vizsgálat során úgy találták, hogy a kalonji képes csökkenteni a szervezetbe bejutó vegyszerek toxicitását, miközben megvédi a májat és a veséket a lehetséges károsodásoktól. Hasonlóan az előző tulajdonságokhoz, itt is további kutatásra lesz szükség, hogy bizonyosággal kijelenthessük a fekete kömény májvédő tulajdonságát.

7. Segíthet a vércukorszint szabályozásában

A magas vércukorszint számos negatív tünetet okozhat. Ilyen tünetek lehetnek:

  • fokozott szomjúság
  • hirtelen, megmagyarázhatatlan fogyás
  • fáradtság
  • nehézkes koncentráció

Hosszútávon a tünetek még súlyosabbak lehetnek, akár megjelenhetnek idegkárosodások, látásváltozások vagy belassult sebgyógyulási folyamatokat.

A jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a kalonji segíthet a vércukorszint stabilan tartásában, elkerülve a felsorolt káros mellékhatásokat.

8. Megelőzheti a gyomorfekélyt

A gyomorfekély akkor alakulhat ki, amikor a gyomorsav felmarja a gyomrot bélelő nyálkahártya rétegét. A korábban végzett kutatások azt mutatták, hogy a fekete kömény segíthet megőrizni a gyomor nyálhártyájának egészségét és megakadályozhatja a fekélyek kialakulását is.

Összegzés

A fekete kömény számtalan pozitív egészségügyi tulajdonsággal rendelkezik és a jelenleg rendelkezésre álló kutatások igen biztatóak a további előnyökkel kapcsolatosan is. Amennyiben Ön is szeretné kicsit megerősíteni szervezete immunrendszerét, úgy mindenképpen bátran javasoljuk a fekete kömény rendszeres fogyasztását.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Borda fájdalom – akár bajt is jelezhet?

pén máj 13 , 2022
A borda fájdalom lehet éles vagy tompa és megjelenhet a mellkas alatt vagy a köldöktől felfelé valamelyik, esetleg mindkét oldalon. Előfordulhat fizikai sérülést követően, de van amikor megmagyarázhatatlanul jelentik, különösebb kiváltó ok nélkül. Mi okozhatja a borda fájdalom érzését? A […]
Borda fájdalom – akár bajt is jelezhet?

Ez is érdekelheti