Mi az a jód? Minden, amit tudnod kell róla

A jód vagy másnéven jodid, egy olyan ásvány, amely természetes módon megtalálható a föld talajában és az óceánvizekben. Sok sós víz és növényi alapú élelmiszer tartalmaz módot, azonban ezt az ásványi anyagot legtöbb esetben a jódozott só formájában viszik be az emberek a szervezetükbe.

Az elegendő jód bevitele kulcsfontosságú szerepet játszik egészségünk fenntartásában, hiszen olyan folyamatokban vesz részt, mint a hormonszabályozás vagy a kismamáknál a magzat fejlődése.

Cikkünkben, most a jód pozitív élettani hatásai kerülnek bemutatásra, illetve hiányának tünetei és alkalmazási lehetőségei.

Felhasználása

A jód esszenciális ásványi anyag szervezetünkben, több módon is támogathatja egészségünket. Íme, néhány hatás, amit a jód megfelelő szintje eredményezhet szervezetünkben.

1. Támogatja a pajzsmirigy egészségét

A jód létfontosságú szerepet játszik pajzsmirigyünk egészségében, ami többek között a hormonszabályozásért felelős. A hormonok pedig olyan folyamatokban játszanak fontos szerepet, mint az anyagcsere.

A pajzsmirigyünk a pajzsmirigyhormonok előállításához kis mennyiségű jódot vesz fel, ebből kifolyólag pajzsmirigyünk akkor működik alul, ha ez a szükséges jódmennyiség nem áll rendelkezésre és emiatt a hormonok termelése csökken. Ezt az állapotot nevezik hypothyreosis-nak.

Szerencsére napjainkban a jód számos élelmiszerben elérhető, így a pajzsmirigyünk egészségét általában nem befolyásolja az alacsony jódszint, azonban előfordulnak olyan estek, amikor orvosi javaslatra szükséges a pótlása.

2. Csökkentheti a golyva megjelenésének kockázatát

A golyva a pajzsmirigy megnagyobbodásának szakkifejezése. A pajzsmirigyünk megnagyobbodhat alul működés vagy túlműködés miatt is, a túlműködés állapotot hyperthyreosis-nak nevezzük. Bizonyos esetekben a golyva annak köszönhetően jelentkezik, hogy a szervezet nem rendelkezik kellő mennyiségű jóddal, azonban ez viszonylag ritkán fordul elő.

Ilyen esetekben a golyva visszafordítható a jódban gazdag élelmiszerek vagy étrendkiegészítők fogyasztásával.

3. Kezelheti a pajzsmirigy túlműködést

Bizonyos esetekben az orvosok, úgynevezett radioaktív jódot javasolhatnak a pajzsmirigy túlműködéstől szenvedőknek. Ez a készítmény szájon át fogyasztható és segítségével elpusztíthatók a túlzott mennyiségben termelődő pajzsmirigy hormonok.

Fontos azonban megemlíteni, hogy a radioaktív jód túlzott felhasználása túl sok pajzsmirigy hormont tehet tönkre, ami végső soron pajzsmirigy alul működést eredményezhet, ezért is különösen fontos, hogy alkalmazása kizárólag orvosi felügyelet mellett történjen.

4. Segíti a magzat fejlődését

A terhesség alatt a nőknek több jódra van szükségük. Ennek az az oka, hogy a magzat a fejlődése során jódot vesz magához, ami a születendő baba agyának fejlődésében játszik kulcsfontosságú szerepet.

Mi az a jód? Minden, amit tudnod kell róla
1. kép – A jód még a magzati fejlődésben is fontos szerepet játszhat

Már több kutatás is bebizonyította, hogy az a magzat, amelyik jódhiányban szenved a terhesség alatt, nagyobb valószínűséggel alacsonyabb IQ-val és egyéb intellektuális képességek hiányával születhet.

5. Kezelheti a fertőzéseket

A jód folyékony, helyileg történő alkalmazása segíthet a fertőzések kezelésében és megelőzésében. Itt fontos azonban megemlíteni, hogy felhasználása nem minden területen alkalmazható. Például használata nem javasolt újszülötteknél illetve mély vágásoknál, állati harapásoknál és égési sérüléseknél.

A jód alkalmazásának lehetséges mellékhatásai

Amennyiben túl sok jódot fogyasztunk, úgy az alábbi tünetek árulkodhatnak a túlzott bevitelről:

 • hasmenés
 • láz
 • hányinger vagy hányás
 • gyomorfájdalom
 • égő érzés a torokban és a szájban

A felsorolt tünetek elkerülése miatt minden esetben javasolt háziorvosoddal egyeztetni, a számodra szükséges jódmennyiség megállapításával kapcsolatban.

A jódhiány lehetséges tünetei

A jódhiányt kizárólag vizeletvizsgálattal lehet pontosan diagnosztizálni, de bizonyos esetekben vérvételt javasolhat orvosod. A pajzsmirigy alul működés lehetséges tünetei lehetnek:

 • látható golyva
 • fájdalmas vagy érzékeny tapintású pajzsmirigy
 • nyelési vagy légzési nehézségek
 • fáradtság
 • hajhullás
 • depresszió
 • megmagyarázhatatlan súlygyarapodás

Összegzés

A jód nélkülözhetetlen tápanyag szervezetünkben és szerencsére rengeteg étel és ital tartalmaz már jódot, így az esetek túlnyomó többségében nem szükséges további étrendkiegészítőkkel pótolni mennyiségét.

Azonban előfordulhatnak olyan esetek, amikor a jódpótlására mindenképpen szükség van a jódhiány állapotának kiküszöbölésére, ilyen állapotok lehetnek a pajzsmirigy alul működés vagy a golyva. Minden esetben konzultálj kezelőorvosoddal, mielőtt bármilyen extra mennyiségű jódot szeretnél bevinni a szervezetedbe az esetleges mellékhatások elkerülése érdekében!

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Citromos víz - 6 ok, amiért érdemes ébredés után fogyasztani

csü márc 2 , 2023
Miért is olyan egészséges a citromos víz? Manapság rengetegen kezdik a napjukat egy pohár finom, friss citromos vízzel. Sőt, sok étteremben már rutinszerűen szolgálják fel, emellett vannak, akik kávé vagy tea helyett fogyasztják. Vajon tényleg előnyös, ha citromlevet teszünk a […]
Citromos víz - 6 ok, amiért érdemes ébredés után fogyasztani

Ez is érdekelheti