Gyors hajnövesztés? – 10 tipp a sikerért!

Létezik gyors hajnövesztés? A hajhullás vagy hajvesztés normális folyamat: napi 50-100 hajszál elvesztése nem mondható kirívónak, hiszen mintegy 100.000 hajszál van alap esetben a fejbőrön, így ez minimális veszteségnek mondható. Általában az elvesztett hajszálat helyettesíti egy új hajszál, ám ez nem mindig történik meg.

A hajhullás fokozatosan, de hirtelen is előfordulhat, emellett tartós vagy átmeneti állapotokat is meg lehet különböztetni. Ezért mielőtt a hajnövesztés rejtelmeibe vetnénk magunkat, érdemes megvizsgálni a hajhullás okait is.

Egy dolog biztos: lehetetlen megszámolni, hogy egy adott napon pontosan hány hajszálat vesztettünk. Előfordulhat, hogy egy napon többet, vagy kevesebbet hullajt el, vagy például hajmosás után akár az elhullajtott hajszálak száma többnek tűnhet a lefolyóban vagy a hajkefében.

Ha úgy érzi, hogy a szokásosnál több hajszálat veszít, akkor mindenképp egyeztessen orvosával, hogy a hajhullás okait feltárják, illetve, hogy a megfelelő kezelést elkezdhessék.

A hajhullás leggyakoribb oka az örökletes férfi vagy női mintázatú kopaszodás. Amennyiben az Ön családjában is előfordult kopaszodás, akkor ilyen jellegű hajhullása lehet, azonban bizonyos nemi hormonok is kiválthatják az örökletes hajhullást.

Emellett nem meglepő az sem, hogy bizonyos esetekben hajhullás történhet a haj növekedésének ciklusának egyszerű leállításával. Súlyos betegséges, műtétek kiválthatnak ilyen jellegű folyamatokat. Fontos megjegyezni, hogy ilyenkor a legtöbbször akár magától is visszanőhet a haj.

A hormonális változások átmeneti hajhullást okozhatnak, mint például:

 • terhesség
 • szülés
 • fogamzásgátló tabletták használatának megszüntetése
 • változókor

A hajhullást okozó egészségügyi állapotok:

 • pajzsmirigy betegség
 • alopecia areata (autoimmun betegség, amely megtámadja a szőrtüszőket)
 • fejbőr fertőzések, például ótvar

A hajhullást előidézhetik bizonyos gyógyszerek is, különféle betegségek kezelésére, mint:

A fizikai vagy érzelmi sokk észrevehető hajhullást válthat ki. Ezek közé sorolható:

 • halál a családban
 • extrém fogyás
 • magas láz

A fehérje-, vas- és egyéb tápanyaghiányos étrend a haj elvékonyodásához is vezethet.

Hajhullást követően gyakran elmerenghetünk, vajon a gyorsabb hajnövesztés lehetséges? Tudunk-e bármit is tenni annak érdekében, hogy gyorsabban nőjön a hajunk? Segíthet bármiféle termék? Az étrendbeli változás serkenti a hajnövekedést? Gyógyszerek vagy egyéb hajnövekedés serkentő eszközök megoldást nyújthatnak a problémára?

A hatékony hajnövesztés cikkünkben segítünk megválaszolni ezeket a kérdéseket, sőt, az is megvizsgálásra kerül, hogy mi befolyásolhatja a haj növekedését, és milyen lépéseket tehet a haj növekedésének javítása érdekében.

Hogyan növekedik a hajunk?

A testen kb. 5 millió szőrtüsző található. Ennek a száma nem növelhető, illetve már születéskor is jelen vannak. Közülük körülbelül 100.000 tüsző van a fejbőrön. A haj a tüsző alján lévő gyökérből nő a bőre alatt. A fejbőrben található vér a tüszőhöz kerül, és oxigénnel és tápanyagokkal látja el a hajgyökeret, ami elősegíti a haj növekedését.

Ahogy nő a haj, áthalad a bőrön, és elhalad egy olajmirigy mellett. A mirigyben termelődő olajnak köszönhetően a haj fényes és puha marad.

Míg a genetika is szerepet játszik az egészséges hajnövekedés fenntartásában, számos más tényező is befolyásolhatja azt.

Nem létezik semmiféle gyógymód vagy bájital, amely azonnal segítené a hajnövesztés folyamatát, de vannak bizonyos lépések, amelyek növelhetik annak esélyét.

Mi segíthet?

1. Kerülje a korlátozó fogyókúrát

Habár igaz, hogy nem tudunk minden lehetséges okozatot ellenőrizni, ami befolyásolja a hajnövesztés menetét, de vannak olyan tényezők, amelyeket el tudunk kerülni annak érdekében, hogy a károsodott növekedést és fokozott hajvesztést megakadályozzuk.

Ilyen tényező lehet az olyan fajta diéta, amely korlátozza bizonyos erőforrásokat és tápanyagokat a szervezetbe jutásban. A haj növekedése viszonylag alacsony prioritást élvez a többi test funkciójával összehasonlítva, így a haj növekedése rohamosan csökken, majd leáll, ha a testet stressz éri a korlátozó diéták miatt.

Az egészséges táplálkozás visszaállítása után is a hajhullás általában még hónapokig eltarthat.

2. Ellenőrizze a fehérje bevitelét

Általában 50 gramm vagy több fehérjére van szükségünk naponta, hogy a megfelelő fehérjebevitellel támogassuk nem csak a hajnövesztést, hanem a test egyéb funkcióit is.

Gyors hajnövesztés? - 10 tipp a sikerért!
1. kép – A gyors hajnövesztés igen is lehetséges egy kis odafigyeléssel

Ha az Ön étrendje szigorúan megvonja a fehérjét a testtől, akkor a haj nem fog optimálisan nőni és következésképpen a hajhullás is bekövetkezhet.

3. Megfelelő koffeinbevitel

A koffein energiát adhat, ez nem újdonság. Ám egy 2014-es tanulmány szerint növekedés-elősegítő hatása lehet a hajra nézve. A tanulmány szerint a koffein elősegítheti az új szőrnövekedést molekuláris, sejtes és szervi szinten mind a férfiak, mind a nők körében.

Számos termék elérhető online, melyek a koffein mellett vitaminokat, prémium olajokat és organikus növényi anyagokat is tartalmaznak a hajnövesztés érdekében.

4. Fedezze fel az illóolajokat

Tudta, hogy az illóolajok nem csupán jó illatot árasztanak? A kapszula formájú 400 milligramm tökmagolaj napi adagja növelheti a férfiak hajnövekedését. Amennyiben rendszeresen fogyasztjuk, akár 40%-kal is növelhető a hajszálak száma.

Ezen kívül egy tanulmány során megállapították, hogy a borsmentaolaj és a rozmaringolaj hatására is beindulhat a hajnövekedés.

5. Növelje a vitaminbevitelét

A specifikus vitaminok, ásványi anyagok és zsírsavak kiemelkedő fontossággal bírnak a megfelelő egészségi állapot fenntartásában, emellett a haj növekedéséhez szükséges energiát is biztosítani tudják. Mely vitaminok tartoznak ebbe a kategóriába?

 • Biotin
 • C vitamin
 • D-vitamin
 • E-vitamin
 • Cink
 • Vas
 • omega-3 és omega-6

6. Fejbőr masszázs

A fejbőr masszázs elősegítheti a relaxációt és enyhíti a stresszt. De ez nem minden! A fejbőr masszázs emellett hozzájárulhat a haj egészségének javításához. Egy tanulmány során kiderült, hogy a napi 4 perces fejbőr masszázs 24 hét elteltével a hajszálak vastagodása figyelhető meg. A fejbőr masszázs a bőr alatti erek kitágításában is segítséget nyújthat.

Kipróbálná a fejbőr masszázst? Akkor érdemes lehet megtekintenie elektromos fejmasszírozó készülékünket!

7. Hővédelem

A hajvasalók, hajszárítók és egyéb eszközök olyan magas hőt bocsátanak ki, amelyek károsíthatják a haj szerkezetét, valamint könnyedén töredezett lehet a haja. Manapság a hővel való formázás szinte teljesen elkerülhetetlen, mégis próbálja meg korlátozni ennek mennyiségét, gyakoriságát.

Sok modern eszközön már lehetőségünk van a hőmérséklet állítására is, amely szintén hozzájárulhat a károsodás csökkentéséhez. Emellett egyéb hővédő krémek/termékek használata is jelentősen javíthatja a haj töredezésének esélyét.

8. Minoxidil

Léteznek olyan összetevők, mint a minoxidil, melyeket klinikailag teszteltek hajnövesztés céljából, és pozitív eredményeket mutattak. Ezt az összetevőt főleg a fej hátsó részének örökletes hajhullásának kezelésére használják.

Azonban nincs garancia arra, hogy a minoxidil hatóanyag működni fog, sőt, akár 4 hónapig is eltarthat, mire látható eredményeket ér el.

9. Hajfestés/hajszínezés kerülése

Festés során a haj textúrája megváltozik a különféle vegyszerek hatására. Ennek következtében a folyamat stresszt okozhat a hajon, és könnyedén elszakadhatnak.

Viszont, ha csökkentjük ezeket a tevékenységeket, a haj erősebbé válhat, és akár gyorsabban is növekedhet.

10. PRP terápia

A PRP terápia áttörő kezelést nyújthat a hajhullásban szenvedő betegek számára. Hogyan zajlik a kezelés? A páciens saját vérlemezkéinek koncentrációjának injekcióit használják a haj növekedésének helyreállítására és felgyorsítására. A vérlemezkék a saját véráramából és fehérjéből származó fehérjék, amelyek őssejtként működhetnek, ha visszahelyezik őket a testbe.

Az injekciós kezelés az alvó szőrtüszőket kelti életre, melynek hatására a hajnövesztés ismét beindul. A kezeléseket havonta egyszer, 3 hónapig, majd ezt követően 6 havonta tartják.

Habár a genetika egy elég meghatározó tényező hajnövesztés szempontjából, számos más dolog is szerepet játszhat benne. Az említett lépésekkel pedig mi magunk is tudunk tenni azért, hogy a hajunk nem csak sűrűbb/hosszabb, de egészségesebb is legyen.

Azonban a kóros hajhullás miatt mindenképp orvossal kell konzultálni, hogy kidolgozzák a megfelelő kezelési módszert.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Szúró fájdalom a combban – mi állhat a háttérben?

csü jan 7 , 2021
Szúró fájdalom a combban? Gyakran érzi az említett tünetet, amelyek időszakosan vagy akár folyamatosan jelen vannak? Az említett szúró fájdalom a combban a legtöbb esetben a túlzott fizikai terhelés következében jelenik meg, azonban bizonyos esetekben ennél súlyosabb probléma is állhat […]
Szúró fájdalom a combban – mi állhat a háttérben?

Ez is érdekelheti