Borda fájdalom – akár bajt is jelezhet?

A borda fájdalom lehet éles vagy tompa és megjelenhet a mellkas alatt vagy a köldöktől felfelé valamelyik, esetleg mindkét oldalon. Előfordulhat fizikai sérülést követően, de van amikor megmagyarázhatatlanul jelentik, különösebb kiváltó ok nélkül.

Mi okozhatja a borda fájdalom érzését?

A borda fájdalom leggyakoribb okai között az izomhúzódások és a bordák zúzódása említhető. Ilyen sérülések lehetnek:

  • törött bordák
  • mellkasi sérülések
  • zúzódott bordák
  • csontokat érintő betegségek, például csontritkulás
  • izomgörcsök
  • a tüdő gyulladása
  • duzzadt bordaporc

Hogyan történik a borda fájdalom diagnózisa?

A diagnózis felállítása minden esetben a páciens és az orvos közötti beszélgetéssel kezdődik. Amennyiben Ön is ilyen típusú fájdalmat tapasztal, úgy próbálja leírni a lehető legpontosabban, hogy milyen jellegű fájdalmat érez tompa, erős, szúró stb.

Továbbá, fontos lehet az is, hogy megtalálják orvosával, mely mozdulatsorok provokálják még jobban a fájdalmat. Ezek a mozdulatsorok nagyban segíthetnek pontosítani a fájdalom lehetséges forrását. A borda fájdalom megléte esetében igen nagy valószínűséggel orvosa valamilyen képalkotó eljárást javasolhat.

Borda fájdalom – akár bajt is jelezhet?
1. kép – Borda fájdalom – akár bajt is jelezhet?

Ilyen képalkotó vizsgálatok lehetnek a röntgen, CT vagy MRI. A legpontosabb képet minden esetben az MRI vizsgálat adja, amely akár képes részletes leírást adni az orvosának a bordaívről és az azt körülvevő izomokról, szervekről és szövetekről.

Krónikus fájdalom esetén orvosa akár csontvizsgálatot is elrendelhet, azonban ez az esetek igen kis számánál fordul elő.

Mik lehetnek a borda fájdalom kezelési lehetőségei?

A javasolt kezelési lehetőségek minden esetben attól függnek, hogy mi okozza a fájdalmat. Amennyiben a bordák fájdalmat kisebb sérülés, például izomhúzódás vagy zúzódás okozza, úgy a hideg borogatás hatékonyan csökkentheti a duzzanatot. Nagyobb fájdalma esetén javasolt vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók alkalmazása is.

Ritkább esetekben kompressziós pakolásra lehet szükség, amely segíthet megakadályozni a további sérüléseket és fájdalmakat, azonban ez a módszer növelheti a tüdőgyulladás kockázatát és akár légzési nehézségeket is okozhat.

Amennyiben a borda fájdalmat csontrák okozza, úgy a kezelőorvosa dönti el, hogy mik lehetnek a kezelési lehetőségek.

Mikor érdemes orvoshoz fordulnia a fájdalommal?

Mindenképpen forduljon orvoshoz, ha az alábbi tüneteket tapasztalja:

  • a bordák fájdalma akár mozgás nélkül is érezhető, látható
  • éles fájdalom tapasztalható belégzéskor vagy bizonyos pozíciókban
  • kellemetlen nyomás és fájdalom érzése a mellkasban

Hogyan előzhető meg a borda fájdalom kialakulása?

A különböző izomhúzódások, ficamok és sérülések egy kis odafigyeléssel igen jól megelőzhetők. Próbáljon rendszeresen végezni izomnyújtásokat és figyeljen oda, hogy megfelelő eszközökkel történjenek súlyzós edzései.

Az eszközök mellett még fontosabb, hogy a különböző gyakorlatokat megfelelő formában végezze el. Gyakran előfordul, hogy egy-egy sérülés a rosszul kivitelezett gyakorlat eredményeként jelenik meg. Továbbá, fordítson kiemelet figyelmet a hidratáltságra.

Végszóként pedig megemlíthető az egészséges életmód kialakítása: fogyasszon sok zöldséget, kerülje a folyamatos ülőmunkát és fordítson kellő időt a megfelelő pihenésre is.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Koffein allergia - Ezek a tünetek

hét máj 16 , 2022
Veszélyes a koffein? Mi az a koffein allergia? A koffein erőteljes hatással van a szervezetre. Fokozza az energiát és az éberséget, ami megmagyarázza, hogy egyesek miért nem tudják a napjukat egy csésze kávé nélkül kezdeni. Amíg mértékkel fogyasztja, a koffein […]
koffein allergia

Ez is érdekelheti