Kergemarha-kór – Vajon mit érdemes róla tudnunk?

A kergemarha-kór alapvetően nem fenyegeti az embert, azonban az egyik változata emberre is veszélyes lehet, ha egy beteg szarvasmarha beteg szövetével szennyezett étel kerül elfogyasztásra. A kergemarha-kór a szarvasmarhákat érintő betegség általános megnevezése, amely fokozatosan pusztítja el az agyat és a gerincvelőt.

Az emberre veszélyes variáns a Creutzfeldt-Jakob betegség, amely ritka és halálos degeneratív rendellenesség. A betegség lefolyásával ugyanazt a hatás játszódik le, mint a kergemarha-kór esetében: elpusztítja az agyat és a gerincvelőt.

A betegség kialakulásának pontos oka egyelőre még nem tisztázott, azonban az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) forrása szerint úgy vélik, hogy a kór a szarvasmarha agyában és idegszövetében a prionoknak nevezett specifikus fehérjék kóros változásából ered.

A szarvasmarha akkor kaphatja el a betegséget, ha olyan takarmányt fogyaszt, amely nyomokban tartalmazhatott fertőzött maradványokat. Az emberre a kergemarha-kór ezen formája nem veszélyes, nem kaphatja el.

 A jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok összefüggést mutatnak a kergemarha-kór és a Creutzfeldt-Jakob betegség között, hiszen a Creutzfeldt-Jakob betegség a szarvasmarhák agyával vagy gerincvelői szövetével szennyezett ételek fogyasztásából származik.

Az emberre veszélyes betegségnek három típusa ismert:

Örökletes: Ez a típus olyan embereknél fordul elő, akiknek a családjában előfordult a betegség vagy genetikai mutáció társult a Creutzfeldt-Jakob betegséghez.

Megszerzett: A megszerzett forma agyon vagy idegszöveten keresztül terjed, általában orvosi eljárások során.

Szórványos: Ez a típus akkor jelenik meg, ha egy személynek nincsenek ismert kockázati tényezői.

A betegség ezen formái általában az élet későbbi szakaszában jelenhetnek meg. A betegség lefolyása rendkívül gyors, általában a tünetek jellemzően 60 éves kor körül jelentkeznek, és az érintettek körülbelül 70% -a 1 éven belül meghal.

Terjedése

Általánosan bizonyított, hogy a kergemarha-kór, valamint a Creutzfeldt-Jakob betegség nem terjed levegőn, testnedveken, illetve szexuális érintkezésen keresztül.

Kergemarha-kór – Vajon mit érdemes róla tudnunk?
1. kép – A kergemarha-kór tünetei között megjelenhetnek a látással kapcsolatos nehézségek is

Sőt, ha fertőzött állatból származó tejet vagy tejterméket fogyaszt, akkor sem kaphatja el a betegséget. Az emberek és a tehenek egyetlen közös módja a fertőzésre, ha a betegségben szenvedő tehenek szennyezett szöveteit tartalmazó ételt fogyasztanak.

A betegség lappangási idejét beleszámítva nem jelentkeznek azonnal a tünetek az említett étel elfogyasztása után. Évekbe telhet, amíg a betegség észrevehető tüneteket okoz.

Tünetek

Degeneratív betegségről beszélünk, amely azt jelenti, hogy a tünetek idővel rosszabbodhatnak. A betegség károsítja az agyszövetet, és olyan tüneteket okoz, mint például:

  • pszichiátriai problémák
  • pszichotikus epizódok
  • idegproblémák, például csípés, égés vagy áramütés érzése a végtagokban és az arcon
  • izomrángások
  • rossz koordináció
  • látással kapcsolatos problémák
  • elmebaj
  • nehezen mozgó testrészek
  • járásképtelenség
  • kóma

A Creutzfeldt-Jakob betegség halálos kimenetelű. Mivel a betegség terjedése során az agyszövet súlyosan érintett, a tünetek rosszabbodhatnak a lefolyás során.

Kezelés

A Creutzfeldt-Jakob betegség kezelésére nincs ismert gyógymód, így a kezelés az érintett beteg támogatására és a betegség tüneteinek enyhítésére összpontosít. Ez magába foglalja a bizonyos járóeszközöket, gyógyszereket a fájdalom enyhítésére vagy más támogató ellátást az adott személy számára.

Az FDA kutatásai alapján abból a 232 emberből, akik 2019-ben fertőződtek meg, senki sem maradt életben.

Megelőzés

Bizonyos kormányzati szervek már megtették azokat a szükséges lépéseket, hogy a kergemarha-kór megelőzhető legyen. Ezalatt értendő a tápok fontos kivizsgálása, hogy a fertőzést még hatékonyabban elkerüljék. Ezenkívül a továbbiakban nem engedélyezett a tehén testének magas kockázatú részeinek használata egyéb állati takarmányok, például kutya- vagy macskaeledel készítéséhez.

Ezekkel elérhető, hogy minden olyan élelmiszer, amellyel egy személy érintkezésbe kerül, mentes legyen a kóros fehérjétől, amely a betegséget okozhatja.

Forduljon orvoshoz

A Creutzfeldt-Jakob betegség egy igen ritka kór. A legtöbb esetben egy másik mögöttes állapot okozza a jellegzetes tüneteket. Azonban nem árt az óvatosság: amennyiben a fent említett tüneteket tapasztalja, mindenképp forduljon orvoshoz.

Az azonnali diagnózis segíthet a jobb kilátásokban.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Derékfájás lelki okai – Ezekre az érzelmekre figyeljen oda!

csü aug 12 , 2021
Mik lehetnek a derékfájás lelki okai? A derékfájdalom nemtől és kortól függetlenül szinte bárkit elérhet. Igen kínzó tud lenni és igyekszünk tőle a leghamarabb megszabadulni, szinte bármit hajlandók vagyunk megtenni, hogy elmúljon a fájdalom. Jegeljük, köpölyözzük vagy masszíroztatjuk a fájdalmas […]
Derékfájás lelki okai – Ezekre az érzelmekre figyeljen oda!

Ez is érdekelheti