Mi az az U-vitamin? Minden, amit tudnod kell róla

Mi az U-vitamin?

Az U-vitamint, mint kifejezést, az 1950-es évek elején vezették be a káposzta lében lévő vegyület azonosítására. A neve ellenére az U-vitamin nem igazi vitamin, hanem a metionin aminosav származéka. Az U-vitaminnak nevezett metionin-származékok példái közé tartozik az S-metil-metionin (SMM), a metil-metionin-szulfónium (SMM) és a 3-amino-3-karboxipropil-dimetil-szulfónium.

Az U-vitamin nem csak táplálékkiegészítőkben, hanem természetesen élelmiszerekben is megtalálható, különösen a keresztes virágú zöldségekben, mint a káposzta, a brokkoli, a kelbimbó és a kelkáposzta. Jótékony tulajdonságai miatt a kozmetikai cégek rendszeresen alkalmazzák krémjeikben és maszkjaikban, szérumjaikban.

Cikkünkben most bemutatjuk az U-vitamin jótékony tulajdonságait, illetve kitérünk a lehetséges mellékhatásaira és javasolt adagolási mennyiségére is.

Az U-vitamin jótékony tulajdonságai

Az U-vitamint leggyakrabban gyomorfekély kezelésére hirdetik, bár sokan azt is állítják, hogy javítja az emésztést, erősíti az immunrendszer egészségét, védelmet nyújt az ételallergiákkal szemben, valamint csökkenti a koleszterinszintet és gyorsítjhatja a sebgyógyulást. Fontos azonban megemlítenünk, hogy ezen állítások némelyikénél nem született jelenleg olyan meggyőző kutatás, ami alátámasztaná ezeket a jótékony hatásokat.

1. Segítheti a gyomorfekély gyógyulását

Amikor az 1950-es években az U-vitamint először kutatták, néhány tanulmány azt sugallta, hogy napi 1 liter káposztalé elfogyasztása a bélfekélyek 4-5-ször gyorsabb gyógyulását eredményezte, mint az akkoriban elérhető fekélyellenes terápiák. A kutatók azonban nem tudták megerősíteni, hogy ezek a hatások az U-vitaminnak vagy esetleg más tápanyagoknak köszönhetőek.

Azóta kevés tanulmány foglalkozott a témával, így mindenképpen további megfigyelésekre lesz szükség ahhoz, hogy teljes magabiztosággal kijelenthessük az U-vitamin gyomorfekéllyel kapcsolatos jótékony hatását.

2. Védelmet nyújt a tüdő, máj és a vese számára

Állatkísérletek során arra lettek figyelmesek a kutatók, hogy az U-vitamin segített visszafordítani bizonyos májkárosodásokat, amelyeket görcsoldó gyógyszerek okoztak.

Egy másik vizsgálatban az U-vitamint kapott patkányok kevésbé súlyos vesekárosodást tapasztaltak a valproinsav beadása után, mint azok, amelyek nem kaptak U-vitamint. Ezek alapján arra következtettek a kutatók, hogy ez a vitamintípus gyulladáscsökkentő hatással bír.

Mi az az U-vitamin? Minden, amit tudnod kell róla
1. kép – Mi az az U-vitamin? Minden, amit tudnod kell róla

Sőt, további rendelkezésre álló kutatások azt találták, hogy az U-vitamin segíthet csökkenteni az epilepsziás rohamokból eredő tüdőkárosodást is. Sajnos jelenleg ezek az eredmények kizárólag állatokon végzett megfigyelésekre korlátozódnak, így mindenképpen további, emberekkel kapcsolatos vizsgálatokra is szükség lesz.

3. Csökkentheti a koleszterin- és trigliceridszintet

Néhány bizonyíték már alátámasztja azt az elképzelést, hogy az U-vitamin-kiegészítők segítenek csökkenteni a koleszterin- és trigliceridszintet. Azonban ezek a bizonyítékok egyelőre nem elengedőek ahhoz, hogy teljes magabiztosággal kijelenthessük az U-vitamin ilyen típusú hatását.

Az egyik ilyen kémcsőben végzett vizsgálat során azt találták a kutatók, hogy az U-vitamin megakadályozhatja a zsírsejtek képződését és csökkentheti a trigliceridszintet.

Egy másik 8 hetes vizsgálat során a résztvevők napi 1,5 gramm U-vitamint kaptak, azonban nem tapasztaltak semmilyen változást a trigliceridszintben, viszont magasabb HDL (jó) koleszterinszintet, és csaknem 10%-kal csökkent a teljes koleszterinszintet produkáltak. Sajnos a tanulmány csak kis számú résztvevőt vont be, így nem igazán szerzett nagy tekintélyt tudományos körökben.

4. Segítheti a sebgyógyulást és támogatja bőr védelmét

Az U-vitamin védelmet nyújthat a nap ultraibolya (UV) sugarai ellen, valamint felgyorsíthatja a sebgyógyulást is. Kémcsöves és állatkísérletek azt mutatják, hogy az U-vitamin közvetlenül a sebeken történő alkalmazása felgyorsíthatja a sebzáródást. Sőt, úgy tűnik, hogy az védelmet nyújt az égési sérülésekkel és az UV-sugarak által okozott károsodásokkal szemben is.

A felsorolt tulajdonságoknak köszönhetően egyre több kozmetikumot gyártó cég kezdi el rendszeresen alkalmazni termékeiben az U-vitamint annak ellenére, hogy a rendelkezésre álló kutatások igen limitáltak ezen a területen is.

Mellékhatások és óvintézkedések

Az U-vitamin valószínűleg biztonságos, ha közvetlenül teljes értékű élelmiszerekből visszük be a szükséges mennyiséget. A táplálékkiegészítőkkel kapcsolatban limitált tanulmányok állnak rendelkezésre, így inkább célszerű az U-vitaminban gazdag élelmiszerekre hagyatkozik, mint a káposzta, brokkoli, vagy kelbimbó.

Az Európai Vegyianyag-ügynökség szerint az U-vitamin szem-, bőr- vagy tüdőirritációt okozhat, ha ezekkel a szervekkel közvetlenül érintkezik. Pontosan ezért, mindenképpen érdemes körültekintően eljárni az olyan kozetmikai termékkel, amelyek ezt a típusú vitamint tartalmazzák.

Adagolás és a bevétel módja

A korlátozott kutatások miatt az U-vitamin adagolási ajánlásait nem állapították meg. Egy embereken végzett vizsgálatban 1,5 gramm-os mennyiséget alkalmaztak, azonban ez a kutatás igen elavult, így mindenképpen új tanulmányokra lesz szükség egy irányadó bevitel meghatározásához.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Csípőfájdalom kezelése - így szabadulhatsz meg tőle végleg!

vas szept 24 , 2023
A csípőfájdalom kezelése különösen akkor válik fontossá, ha a mindennapi életünket rendszeresen megnehezíti ez a fájdalomtípus. A csípőízület az emberi test legnagyobb gömbízülete, amely a combcsont és a medencecsont találkozásánál helyezkedik el. Ez az ízület rendkívül fontos szerepet játszik a […]
Csípőfájdalom kezelése - így szabadulhatsz meg tőle végleg!

Ez is érdekelheti