Fekete szeder – mitől olyan egészséges?

A fekete szeder nem csak hogy nagyon egészséges, de rendkívül finom is. Korábban szezonális gyümölcsnek számított, azonban ma már szinte az év bármelyik napján elérhető a bevásárlóközpontok polcain. Már őseink is előszeretettel alkalmazták lenyűgöző egészségügyi tulajdonságai miatt, levét rendszeresen fogyasztották betegségek kezelésére.

Hogy miért? A fekete szeder tele van antioxidánsokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal. Nem utolsó sorban rendkívül alacsony kalóriatartalommal rendelkezik, így tökéletes egészséges nassolni való lehet.

Cikkünkben, most a fekete szeder 5 pozitív tulajdonsága kerül bemutatásra, amivel támogathatja egészségünket!

1. Gazdag vitaminokban

A fekete szeder kiváló természetes forrása olyan vitaminoknak, mint a C-vitamin, K-vitamin vagy a mangán. A C-vitamin nélkülözhetetlen a kollagéntermeléshez a csontokban és kötőszövetekben. Továbbá segítséget nyújthat a sebgyógyulásban, csökkenti a szabad gyökök felhalmozódását a szervezetben, segíti a vas felszívódását és többek között lerövidítheti a megfázások időtartamát is.

Mi a helyzet a K-vitaminnal? A K-vitamin fontos szerepet játszik a csontok egészségének megőrzésében, többek között csökkenti a csontritkulás kockázatát. Ezen kívül még fogaink egészségét is javíthatja.

Végezetül pedig a mangán segíthet csökkenteni a gyulladások kialakulását és mértékét, fontos szerepet játszik a vércukorszint szabályozásban és serkenti az agyi működést.

Ezek után kétség sem fér hozzá, hogy miért is annyira lenyűgözően egészséges a fekete szeder.

2. Javítja az emésztést

A fekete szeder gazdag rostokban, amelyek javíthatják az emésztésünket. Kétféle rost létezik: oldható és oldhatatlan. Az oldhatatlan rostok áthaladnak az emésztőrendszeren, nem bomlanak le, így segítik megőrizni az élelmiszerek mozgását az emésztőrendszerben illetve megakadályozzák a puffadás és a székrekedés kialakulását.

Ezzel szemben az oldható rostok lebomlanak a belekben és bejutnak a véráramlásba. A rostban gazdag étrend követése többek között segíthet az egészség testsúly megőrzésében, csökkentheti a koleszterinszintet, hatékonyabban szabályozhatja a vércukorszintet és enyhítheti a puffadás illetve székrekedés okozta kellemetlen tüneteket.

Tehát ha szeretnél kicsit több rostot fogyasztani, akkor a fekete szeder az egyik legjobb választás lehet!

3. Csökkentheti a gyulladásokat

A fekete szeder egyik legnagyszerűbb tulajdonsága, hogy rendkívül gazdag antioxidánsokban, amelyeket polifenoloknak nevezünk. Az antioxidánsok segítenek a szervezetünkben felgyülemlő instabil molekulák elpusztítását, az úgynevezett szabad gyököket.

Fekete szeder – mitől olyan egészséges?
1. kép – A feketer szeder akár a gyulladásainkat is mérsékelheti

Többek között ezek a szabad gyökök kombinálva a rossz étrenddel, stresszes életmóddal és egészségtelen szokásokkal felelősek lehetnek olyan krónikus betegségek kialakuláséért, mint a rák, szív és tüdőbetegségek illetve a 2-es típusú cukorbetegség.

Röviden: ha szeretnéd megőrizni egészséged, akkor mindenképpen javasolt az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek fogyasztása, amilyen a fekete szeder is.

4. Javíthatja az agyi funkciókat

Egy nemzetközi kutatás 2018-ban azt publikálta, hogy az olyan bogyós gyümölcsök rendszeres fogyasztása mint a fekete szeder segíthetnek megőrizni hosszútávon az agy egészségét és megelőzni az öregedéssel egybefüggő szellemi hanyatlást.

A vizsgálat megállapította, hogy a bogyós gyümölcsökben található antioxidánsok segíthetnek a szabadgyökök elleni küzdelemben és megváltoztathatják az agyi neuronok kommunikációját, így csökkentve az aggyal kapcsolatos gyulladásos állapotok kialakulásának kockázatát.

Sőt, az is bizonyításra került, hogy a bogyós gyümölcsökben megtalálható antocianinok növelhetik az agy véráramlását, így serkentve a figyelmet, memóriát és a beszédkészséget.

5. Támogathatja a száj egészségét

Egy korábbi, 2013-ban készült tanulmány megállapította, hogy a fogunkkal kapcsolatos szokásokat mindenképpen érdemes a fekete szeder rendszeres elfogyasztásával együtt kombinálni. Ezt a kijelentést arra alapozták a kutatók, hogy a fekete szeder antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik bizonyos típusú baktériumokkal szemben, amelyek többek között szájbetegségeket okozhatnak.

Mindenképpen további kutatásokra lesz szükség ezen a területen, de a kutatóvilágban egyre jobban úgy sejtik, hogy a fekete szeder kivonat akár segíthet megelőzni és enyhíteni az ínybetegségek tüneteit és a fogszuvasodást is.

Összegzés

A fekete szedret bátran hívhatjuk úgynevezett szuperélelmiszernek, mivel számtalan módon támogathatja egészségünket. Kevés kalóriatartalommal rendelkezik, emellett azonban rendkívül gazdag vitaminokban, javítja az emésztését és gyulladáscsökkentő tulajdonságai is nagyon hasznosak lehetnek.

Kétségtelen, hogy még további kutatásokra lesz szükség, hogy teljes egészében megismerjük a szeder egészségünkre gyakorolt hatásait, azonban a már rendelkezésre álló tanulmányok alapján is kijelenthetjük, hogy az egyik legegészségesebb gyümölcs, amit nassolhatunk, ráadásul számtalan módon elkészíthetjük és élvezhetjük finom ízét!

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Kefir - 9 ok, amiért egészséges

csü márc 16 , 2023
Ezt a népszerű fermentált tejterméket sokan dicsérik különféle egészségügyi hatásai miatt. A kutatók annak érdekében, hogy alátámasszák ezeket a feltevéseket, jobban megvizsgálták, hogy a kefir milyen hatással van az egészségünkre. A kefir, amely a világ számos kultúrájában alapvető élelmiszer, magas […]
Kefir - 9 ok, amiért egészséges

Ez is érdekelheti