Helicobacter pylori – tünetei, kezelése, diagnózisa

Mi az a helicobacter pylori fertőzés?

A helicobacter pylori egy gyakori baktériumtípus, amely az emésztőrendszerben fejlődhet ki, ami később megtámadhatja a gyomor nyálkahártyáját. A statisztikai számok alapján a fertőzés a világ felnőtt lakosságának közel 60%-át érinti, azonban az érintettek nagy része gyakran tünetmentesen vészeli át a fertőzés állapotát. Ritkább esetekben a fertőzés felelős lehet a gyomorban és a vékonybélben kialakuló fekélyekért.

A H.pylori fertőzésen sokan már gyerekkorukban átesnek, a gyerekek között sűrűn előforduló baktériumtípus.

Mik lehetnek a helicobacter pylori tünetei?

A legtöbb H.pylori fertőzésen áteső ember nem tapasztal tüneteket. Amikor azonban a fertőzés fekélyhez vezet, úgy a tünetek között megjelenhet hasi fájdalom, ami leginkább az éjszakai üres gyomor állapotánál jelentkezhet vagy az étkezések utáni órákban.

Ezen kívül még az alábbi tünetek társulhatnak a fájdalomhoz:

  • túlzott böfögés
  • puffadás
  • hányinger
  • gyomorégés
  • láz
  • étvágytalanság, anorexia
  • megmagyarázhatatlan fogyás

Az alábbi tünetek megléte esetén forduljon azonnal orvoshoz:

A tünetek egy részét más egészségügyi állapotok is okozhatják, így minden esetben érdemes felkeresnie háziorvosát, az említett tünetek megléte esetén. A szükséges vizsgálatok elvégzése nagyban segíthet a tünetek forrásainak megtalálásában.

Mik lehetnek a helicobacter pylori kockázati tényezői?

A gyermekek és kiskorúak esetében nagyobb eséllyel alakul ki a H.pylori fertőzés köszönhetően a gyerekek kevésbé tudatos higiéniai szokásainak. A fertőzés kialakulásában továbbá szerepet játszanak az életkörülmények és a környezet is.

Helicobacter pylori – tünetei, kezelése, diagnózisa
1. kép – A helicobacter pylori tüneteit sokan akár észre sem vehetik

Nagyobb a kockázata a fertőzés megjelenésének, amennyiben Ön:

  • fejlődő országban él
  • túlzsúfolt környezetben lakik
  • korábban, H.pylori fertőzésen átesett lakótárssal osztja meg otthonát

Hogyan történik a helicobacter tüneteinek diagnózisa?

A tünetek diagnosztizáláshoz orvosa első körben kórtörténetéről és a betegség családjában történő megjelenéséről kérdezhet. Ezen kívül az alábbi tesztek segíthetnek a diagnózis felállításához:

Fizikai vizsgálat

A fizikai vizsgálat során orvosa megvizsgálja a gyomrát, ellenőrízi a puffadás, érzékenység vagy gyomorfájdalom jeleit.

Vérvizsgálat

A vérvizsgálat segíthet megállapítani, hogy szervezetében megtalálható e, a H.pylori elleni antitest. A vizsgálat során vér vesznek, amelyet később laboratóriumba küldenek, ahol elvégzik a szükséges elemzéseket.

Széklet vizsgálat

A vérvizsgálathoz hasonlóan, a székletminta segítséget nyújthat a diagnózis felállításához. A vizsgálat előtt orvosa felhívhatja figyelmét, hogy hagyja abba bizonyos gyógyszerek szedését a megfelelő eredmény elérése érdekében.

Endoszkópia

Az endoszkópos vizsgálat során orvosa egy hosszú, vékony csövet fog levezetni torkán keresztül. A cső végén egy kamera található, aminek segítségével valós idejű képet kaphat az orvosa gyomra állapotáról. Amennyiben szükséges, úgy az eszköz segítségével mintát is vehetnek az érintett területekből, amiket további vizsgálatokhoz használhatnak.

Hogyan történik a helicobacter pylori tüneteinek kezelése?

Súlyosabb esetekben két különböző antibiotikum kombinációja szükséges a tünetek kezeléséhez. Fontos szerepet játszik továbbá a gyomorsav csökkentése is. A csökkentetett gyomorsav elősegítheti az antibiotikumok felszívódását.

A gyógyszeres kezelés követően után követő vizsgálatokra lesz szükség, annak érdekében, hogy ellenőrizzék a gyógyszeres terápia eredményeit.

Összegzés

A legtöbb H.pylori fertőzésen átesett ember esetében a cikkben leírt tünetek igen ritkán alakulhatnak ki. Ha mégis az említett tüneteket tapasztalja, úgy minden esetben érdemes felkeresni háziorvosát a súlyosabb szövődmények megelőzése érdekében.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Dumping szindróma - Hogyan kerüljük el?

vas nov 7 , 2021
A dumping szindróma akkor fordul elő, ha az étel túl gyorsan mozog a gyomorból a vékonybél első részébe (duodenum) étkezés után. Ez olyan különböző tüneteket okoz, mint hasi görcsök és hasmenés az étkezés után néhány percen vagy órán belül. Dumping […]
dumping szindróma

Ez is érdekelheti