10 egészségügyi előny, amit a gyömbér hatása eredményezhet

A gyömbér hatása évek óta egyre nagyobb figyelmet kap és nem is véletlen: számtalan kutatás már most igazolja, hogy milyen hasznos is lehet beiktatnunk ezt a növényt az étrendünkbe. A gyömbér egy olyan virágos növény, amely Délkelet-Ázsiából származik és világszerte az egyik legegészségesebb és legfinomabb fűszerek közé sorolható.

A Zingiberaceae családjába tartozik, és közeli rokonságban áll a kurkumával, a kardamommal és a galangallal. A gyömbért frissen, szárítva vagy akár olajként esetleg gyümölcsléként is fogyaszthatjuk. Előszeretettel alkalmazzák különböző receptek során, de olyan is előfordul, hogy bizonyos élelmiszerek vagy kozmetikumok részeként jelenik meg.

Cikkünkben most bemutatunk 10 egészégügyi előnyt, amit a gyömbér hatása adhat akár Önnek is!

1. Jótékony hatással bíró gingerolt tartalmaz

A gyömbért nagyon régóta használják hagyományos és alternatív gyógyászatban, többek között előszeretettel alkalmazzák emésztés elősegítségére, émelygés csökkentésére valamint influenza és megfázás elleni küzdelemben is.

A gyömbér egyedülálló illata és íze természetes olajaiból származik, amelyek közül a legfontosabb a gingerol. A gingerol a gyömbér fő bioaktív vegyülete, amely leginkább felelős a gyömbér egészséges hatásaiért. A rendelkezésre álló kutatások szerint, a gingerol erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatással bír, így például segítheti csökkenteni az oxidatív stresszt a szervezetben.

2. Hatékonyan kezelheti az émelygést

Jelenleg úgy gondolják a kutatások, hogy a gyömbér hatása kifejezetten hatékony lehet az émelygéssel szemben. Például gyakran segítheti enyhíteni az émelygés és a hányinger érzéseit műtéten átesett pácienseknél, de akár kemoterápián átesett betegeknél is enyhítheti a tüneteket.

Kifejezetten előnyös lehet a nők számára terhesség idején, főleg a reggeli rosszullétek során. Egy kutatások során 1278 terhes nőt kértek meg, hogy fogyasszon naponta 1,1 – 1,5 gramm gyömbért. Azok, akik rendszeresen fogyasztották a növényt, kevesebb esetben számoltak be hányingerről és émelygésről.

Azonban a gyömbér a terhes nők esetében akár ellenjavallatként is megjelenhet, így minden esetben konzultáljon orvosával, mielőtt úgy dönt, hogy rendszeresen fogyasztani kezdené.

3. Segíthet a fogyásban

Embereken és állatokon végzett kutatások azt mutatják, hogy a gyömbér hatása akár a fogyás során is megjelenhet. Egy 2019-es áttekintés arra a következtetésre jutott, hogy a gyömbéres kiegészítők alkalmazása jelentősen csökkentette a testsúlyt, a derék-csípő arányt a túlsúlyos vagy elhízott emberek esetében.

10 egészségügyi előny, amit a gyömbér hatása eredményezhet
1. kép – 10 egészségügyi előny, amit a gyömbér hatása eredményezhet

A gyömbér súlycsökkentése hatása valószínűleg azzal függ össze, hogy képes növelni az elégetett kalóriák számát illetve csökkenteni a szervezetben meg található gyulladásokat.

4. Segítheti az ízületi porcokoás megelőzésében

Az osteoarthritis gyakori egészségügyi probléma, amelybe magába foglalja az ízületek elváltozását a testben, ami ízületi fájdalmakhoz és merevséghez vezethet. Néhány kutatás úgy találta, hogy azok az emberek, akik rendszeresen alkalmaztak gyömbért kisebb mértékben tapasztaltak ízületi fájdalmakat.

Egy másik, 2011-es tanulmány során arra a következtetésre jutottak a kutatók, hogy a helyileg alkalmazott gyömbér segíthet csökkenteni a fájdalmat és merevséget a térdízületi problémákkal szenvedő betegeknél.

5. Csökkentheti a szívbetegségek kockázatát és javíthatja a vércukorszintet

A gyömbér hatása jelentősen csökkentheti a szívbetegségek kockázatát és egy új kutatás alapján erős antidiabetikus tulajdonságokkal is bír. Fontos azonban megemlíteni, hogy ezek a tanulmányok igen frissek, így mindenképpen több időre lesz szükség ahhoz, hogy teljes bizonyosággal kijelenthessük, a gyömbér említett területekre történő pozitív hatásait.

6. Segítheti a krónikus emésztési zavarok kezelésében

A krónikus emésztési zavarok olyan visszatérő fájdalmakat okozhatnak, amelyek kellemetlen érzésekkel járhatnak a gyomor felső részében. Az orvosok úgy gondolják, hogy az emésztési zavarok egyik fő oka, a gyomor késleltetett kiürülése, azonban úgy fest, hogy a gyömbér pontosan ezt a kiürülési folyamatot javíthatja, gyorsíthatja.

7. Jelentősen csökkentheti a menstruációs fájdalmakat

A menstruációs ciklus alatt érzett fájdalom nagyon sok nő számára szinte elviselhetetlen lehet, azonban a gyömbér hatása akár enyhítheti is az ilyen jellegű fájdalmakat. Egy 150 nő bevonásával készített kutatás során, arra kérték a résztvevőket, hogy szedjenek gyömbért a menstruációt megelőző 3 napban.

A kutatás végén az az eredmény született, hogy a gyömbér akár hasonlóan hatékony lehet, mint a nem vényköteles fájdalomcsillapító gyógyszerek. Bár az eredmények igen ígéretesek, még mindig szükség van további vizsgálatokra az eredmények megfelelő validálásához.

8. Olyan anyagot tartalmaz, ami segíthet a rák megelőzésében

A gyömbér hatása már több alkalommal kapott figyelmet a rákos megbetegedések megelőzésénél és kezelésénél. A növény rákellenes tulajdonságait a gingerolnak tulajdonítják, amely nagy mennyiségben megtalálható a nyers gyömbérben.

Egy 28 napos vizsgálatban a vastagbélrák normál kockázatának kitett egyének körében napi 2 gramm gyömbérkivonat szignifikánsan csökkentette a gyulladást elősegítő jelzőmolekulákat a vastagbélben. Azonban a későbbi nyomon követő vizsgálatok nem hoztak hasonló eredményeket. Korai bizonyítékok már rendelkezésre állnak azzal kapcsolatban is, hogy a gyömbér hatása akár segíthet a hasnyálmirigyrák vagy a májrák ellen is, azonban több kutatásra lesz szükség a jövőben a biztosabb eredmények érdekében.

9. Javíthatja az agy működését és védelmet nyújthat az Alzheimer-kór ellen

A korábban említett oxidatív stressz és a krónikus gyulladások felgyorsíthatják a szervezetben az öregedési folyamatokat. Az orvosok úgy gondolják, hogy az Alzheimer-kór és az életkorral összefüggő kognitív hanyatlás egyik fő mozgatórugója.

Néhány állatkísérlet arra utal, hogy a gyömbérben található antioxidánsok és bioaktív vegyületek gátolhatják az agyban fellépő gyulladásos állapotok kialakulását. Sőt, már azzal kapcsolatban is rendelkezésre állnak tanulmányok, hogy a gyömbér közvetlenül javíthatja az agy működését.

10. Segíthet a fertőzések leküzdésben

A gingerol csökkentheti a fertőzések kialakulását illetve aktívan részt vehet azok leküzdésében is. Egy 2008-as tanulmány szerint kifejezetten hatékonyan alkalmazható gyulladásos fogínybetegségnél illetve más, szájhoz kapcsolódó baktériumoknál is.

Összegzés

A gyömbér hatása az emberi szervezet számára megkérdőjelezhetetlen és egyre több kutatás lát napvilágot, a további egészségügyi előnyökkel kapcsolatosan. A felfedezésre kerülő egészségügyi tulajdonságok egy részénél további vizsgálatokra lesz szükség, de az eredmények már így is lenyűgözők bizonyos területeken. Ha Ön is szeretne valami hasznosat tenni szervezete egészségéért és védelméért, úgy bátran ajánljuk a gyömbér rendszeres fogyasztását!

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Eperallergia - Tünetek és kezelés

vas máj 29 , 2022
Mi az eperallergia? Egy érett eperbe harapni kellemes élmény lehet. De ha Ön eperallergiás, akkor e piros bogyós gyümölcsök fogyasztása számos tünetet okozhat. Lehet, hogy kiütést, furcsa érzést észlel a szájában, vagy akár súlyosabb reakciót, például anafilaxiát. Ha allergiás az […]
eperallergia

Ez is érdekelheti